• 瀏覽: 23,585
  • 回覆: 216
  • 追帖: 2
+2
宜家先知身邊好多朋友同學申請咗公屋
原來係為咗用綠表抽居屋
問返佢地點解想買居屋
原來都係因為覺得冇可能買到私樓
就算抽唔到居屋
都終有一日會等公屋
聽到呢度真係覺得我呢一代好悲哀
悲哀係在於諗法
仲咁後生就已經唔諗買私樓
一早只想抽居屋或終有一日等到公屋
唉......

抽到居屋住幾年放盤賺錢咪追到私樓囉,係一個好方法。重要係先擁有資產先啦。

邊個年代20歲係好易買樓?

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2021-5-21 01:37 PM 發表
邊個年代20歲係好易買樓?
但個目標如果一開始只係想申請公屋住或且抽居屋
唔會太冇大志咩

自己供唔掂咪搵老婆一齊供囉
唔好介意比人話要靠老婆,自己冇用咪接受囉
如果兩個人都供唔掂,咁不如死左去啦

首期方面一係屋企人幫下,一係兩公婆儲
都係果句,兩個人儲都儲唔到幾十萬不如死左去

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-5-21 03:09 PM 發表

唔會太冇大志咩
唔關大唔大志事
夠資格抽公屋嘅人直頭垃圾啦
你好人好姐邊有可能入息水平咁低
有實力嘅人係點做數點請假都唔會造到咁低入息

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-5-21 03:09 PM 發表

唔會太冇大志咩
你係咪肯定人地冇野隱瞞你?
人地口講抽公屋,心裡果句唔講,你又知唔知?
如果你而家已經5,60歲
你朋友20歲時同你講,而家60歲真係仲住緊公屋既話
咁佢就真係冇大志
否則,人地講完,聽完就算,今日唔知聽日事

引用:

唔會太冇大志咩
吾會,入佐表之後,仍然努力工作搵錢,可能到時升識加薪,夠錢直接買私樓。
會,入佐表只係諗住等公屋,不思進取,就算抽到居屋,都未必有錢和夠膽買,因為居屋都要2~3佰萬起,冇穩定工作都係吾得。

嘉湖大把貨
定係後生仔要威要買新樓

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-5-21 12:58 PM 發表
宜家先知身邊好多朋友同學申請咗公屋
原來係為咗用綠表抽居屋
問返佢地點解想買居屋
原來都係因為覺得冇可能買到私樓
就算抽唔到居屋
都終有一日會等公屋
聽到呢度真係覺得我呢一代好悲哀
悲哀係在於諗法
仲咁後生就已經唔諗買私樓
一早只想抽居屋或終有一日等到公屋
唉......
上一代班賤種推高哂樓價,佢地覺得理所當然,
講自私真無人能及

呢代好多抽居屋係為左財富增值
唔係為住

有打算總好過無,機會係留俾有計畫既人

問題係中學都無教人點係香港買樓
個個見到幾百萬就以為不可能,又無諗過兩公婆各月入二萬同儲到50萬 就上到車
加上入飛係唔執輸,即係廉航做5蚊機票有人去搶,唔代表佢搶唔到就無希望去到旅行。
而家00後 上一代係60-70後,你講到上一代咁易,咁00後返屋攞錢就得啦。

難道太高唔會追求

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-5-22 19:38 發表
問題係中學都無教人點係香港買樓
個個見到幾百萬就以為不可能,又無諗過兩公婆各月入二萬同儲到50萬 就上到車
加上入飛係唔執輸,即係廉航做5蚊機票有人去搶,唔代表佢搶唔到就無希望去到旅行。
而家00後 上一代係60-70後,你講到上一代咁易,咁00後返屋攞錢就得啦。
您話
月薪20000,
(基本上要博人工有大幅增加先得,)
點儲500k番黎
另外,連我住緊大型上車屋苑(樓價6m似下)
基本上無二人合共50000都不需想

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]