• 瀏覽: 1,064
  • 回覆: 11
就是唔俾我低位買番遲D除息???

連先前高成2毫有多1288.
E+都低3988成毫子.
3988好硬淨.

===================
老J就是唱好3988.
《大行報告》摩通對內銀股最新投資評級及目標價(表) AASTOCKS 財經新聞 - 用戶推薦

只能再等...............跌.
5窮6絕終須泥.何妨再等遲來插.
平貨一定買得番.
無可能小成交,可以日日挾.肯有耐性,始終有超平貨可買.

熱賣及精選
1288想點呀!
成日升唔起,咩事?快上喇,等你開飯呀

引用:
原帖由 小卒麻薯 於 2021-5-5 09:23 PM 發表

1288想點呀!
成日升唔起,咩事?快上喇,等你開飯呀
升唔起.4月被減持.
所以1288弱勢.

但同3988一樣.7厘以上超高息,比另外兩隻6厘以上還要高些少收息率..
平都好.還未除息前.等跌買,咪仲著數.
季績唔差.單位增長,都仍然賺大錢.
好過好多老吹,無息派又唔賺錢,炒高喪派OT股喇.
幾多之前吹到天花龍鳳,指數跌千幾點,高位派咗3-4成,4-5成,甚至跌一半都未止跌果大堆.

1288價低唔升,但再跌咪有限,肯跌,咪益平入等除息.7-8厘息.收2-3年都唔差.而且呢D高息低殘股,可以等跌再分幾注買.都可以一年有幾轉低炒波幅.

早兩日都諗住等939穿6蚊買,點知硬係差少少入唔倒。

939指數比好重.頭幾位.
E+控制指數果堆強手.又唔多用距.
升跟唔足指數.跌就反而仲跟.

如果買.耐性等跌低D先好買.唔跌到吸引,咪唔買囉.
就算息高,單位數PE,都咁多股可選擇.

引用:
原帖由 窮醜廢毒 於 2021-5-6 09:03 PM 發表

早兩日都諗住等939穿6蚊買,點知硬係差少少入唔倒。
唉呀, 我都係呀,諗住前幾日可以穿$6就入第一注,點知彈返上去。不過我深信一定有機會入返。希望建行7月2日除淨之前入到。不過3988在5月27日除淨,唔知有冇靚價。

另外,自己做梗每月月供939, 3988各$4000,希望做到只入不出,長遠收息。

4隻內銀都有
3988吾係勁
之前農行3.2時
佢重係2.9*
建行6.6
佢都係3元
依家只係農、建跌
3988冇跟
我係農行3.18時沽出2萬股
換入當時仍是3.0元的3988
近日又係3.1沽出3988
係3.0x入返農行

引用:
原帖由 壹索 於 2021-5-6 08:26 PM 發表

升唔起.4月被減持.
所以1288弱勢.

但同3988一樣.7厘以上超高息,比另外兩隻6厘以上還要高些少收息率..
平都好.還未除息前.等跌買,咪仲著數.
季績唔差.單位增長,都仍然賺大錢.
好過好多老吹,無息派又唔賺錢,炒高喪派OT股喇.
幾多之前吹到天花龍鳳,指數跌千幾點,高位派咗3-4成,4-5成,甚至跌一半都未止跌果大堆.

1288價低唔升,但再跌咪有限,肯跌,咪 ...
但我想返左家鄉先

引用:
原帖由 supersupersam 於 2021-5-6 09:37 PM 發表

4隻內銀都有
3988吾係勁
之前農行3.2時
佢重係2.9*
建行6.6
佢都係3元
依家只係農、建跌
3988冇跟
我係農行3.18時沽出2萬股
換入當時仍是3.0元的3988
近日又係3.1沽出3988
係3.0x入返農行
之前3988上穿3蚊再上,貼近1288.
果吓.兩隻沽曬.
除息仍有一段時間.搏回買番.
點知3988唔肯回.1288都低番些少.
再等..........

引用:
原帖由 小卒麻薯 於 2021-5-6 09:49 PM 發表

但我想返左家鄉先
返家鄉.除非好耐之前好高入?
===============================

E+未走出兩年前2019年5月果枝陰燭(月高,月低,3.23-2.91)
兩年內,大把時間3蚊樓下.都已經收了兩年高息(18全年績息,19全年績息)
今次就泥20全年績除息.6月9日,還有1個月.
如果收埋今次,共3次,收息都肥喇.就算股價點穴.

睇吓今日幾多新經濟洗白白.1211,968,.................,700有百萬股守600蚊,仲係苦撐.
今天內銀4寶,算係咁.

引用:
原帖由 壹索 於 2021-5-7 09:41 PM 發表

返家鄉.除非好耐之前好高入?
===============================

E+未走出兩年前2019年5月果枝陰燭(月高,月低,3.23-2.91)
兩年內,大把時間3蚊樓下.都已經收了兩年高息(18全年績息,19全年績息)
今次就泥20全年績除息.6月9日,還有1個月.
如果收埋今次,共3次,收息都肥喇.就算股價點穴.

睇吓今日幾多新經濟洗白白.12 ...
都好耐,$4.x入。想升到$3.6左右放。當冇賺過。等錢用依家

引用:
原帖由 小卒麻薯 於 2021-5-7 09:46 PM 發表

都好耐,$4.x入。想升到$3.6左右放。當冇賺過。等錢用依家
等錢用就無計.
===========
咁環境.想破3.3-3.4都難.
===========
如果長揸.呢D2.5左右買,長坐收息等某一年大爆.真係矛得頂.
1288,2020-9月見2.49蚊.
3988.2020-9月同10月,見2.4同2.45兩個月低位.
當坐5年,就算有內地息稅.但係用人仔計派18.51分同19.7分.隨時,5年共收近成蚊港紙.還等到某之次爆上4蚊.
當五年計,1股都贏價贏息2蚊幾.
所以社保,壽險基金.怕咩長坐.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]