• 瀏覽: 24,222
  • 回覆: 225
  • 追帖: 1
業主係親戚啲親戚,屈埋手指尾都係遠房親……

因為之前有份工同屋企有啲遠,咪搵下公司附近有乜租盤,最後都係親戚介紹就租咗家下個單位。
咁準備轉工,信都遞埋,咁啱四月又轉咗生約,所以早少少同業主講唔租,都準備緊搬啲嘢返屋企先。

尋日返屋企嗰時,樓下個看更問我係唔係要搬,我問佢點知,因為我都未同人講。
然後佢同我講,話業主今日帶咗兩個人上去睇樓,但係業主從來冇同我講過……

之後我咪返屋企睇下有冇乜唔見,檢查完之後就打比業主,即係我親戚個親戚問佢係唔係帶人上過嚟,
佢話係,我咪開始發火,老實講,冇其他人係屋企,佢帶啲乜人上嚟冇人知,隨時拎走我啲嘢都冇得追,真心有冇搞錯!!

但係佢冇道歉不特止,仲同我講,大家一場親戚冇得計啦,反正都冇貴重嘢係度乜乜乜
業主真係可以隨時帶人上租客度睇樓乜?就算係商舖都唔會直接行入去睇啦下話……

熱賣及精選

換咗把鎖咪得囉

當買個教訓 以後搬屋要換鎖

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-5-4 11:46 AM 發表

換咗把鎖咪得囉
呢個未必得,好多業主當係改動,會收錢。

引用:
原帖由 ChristHei 於 2021-5-4 11:51 AM 發表

呢個未必得,好多業主當係改動,會收錢。
傻喇,舊果把壞咗咁點,唔比換?

交樓時比番套新鎖匙業主就得喇

再唔係加條鐵鏈縛住度門都一樣得

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-5-4 11:56 AM 發表

傻喇,舊果把壞咗咁點,唔比換?

交樓時比番套新鎖匙業主就得喇

再唔係加條鐵鏈縛住度門都一樣得
都係 CALL 業主,試過好麻煩架

換鎖芯, 不用煩可能幾拾蚊。搬走才換返原來。

引用:
原帖由 Quintana 於 2021-5-4 11:42 AM 發表

因為之前有份工同屋企有啲遠,咪搵下公司附近有乜租盤,最後都係親戚介紹就租咗家下個單位。
咁準備轉工,信都遞埋,咁啱四月又轉咗生約,所以早少少同業主講唔租,都準備緊搬啲嘢返屋企先。

尋日返屋企嗰時,樓下個看更問我係唔係要搬,我問佢點知,因為我都未同人講。
...
正常係,但你換鎖就…。如果有嘢唔見可以報警

你咪去告佢囉,佢一定輸

steven
其實可以同業主傾好,你幾時喺屋企方便,先可以帶人睇樓人,咁樣會好啲

引用:
原帖由 ChristHei 於 2021-5-4 12:05 PM 發表

都係 CALL 業主,試過好麻煩架
把鎖冇壞你要業主比$換咪麻煩囉,自己比$喇

我每個新租客都叫佢安全d自己換咗把鎖,因唔知上手有冇自己配咗套收埋,廢事一旦失竊我自己麻煩。佢第日退租時比番套我就得。不過多數都唔會配,因耍自己比$

業主梗係唔可以咁做喇, 絕啲樓主可以報警話有人入屋爆竊

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

引用:
原帖由 Quintana 於 2021-5-4 11:42 AM 發表

...
報警

報警X N

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]