• 瀏覽: 1,686
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2021-5-5 10:20 AM 關閉
日出康城多蠓、邊個屋苑最受影響?

LP10, sea to sky 對海會唔會影響最細?

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210504/mobile/bkn-20210504000504743-0504_00822_001.html

將軍澳海濱長廊向東延伸至調景嶺,向西則往日出康城,連接將軍澳市中心,當中包括將軍澳海濱公園。近期海濱蠓蟲數目大增,其中最為嚴重的是海濱長廊近日出康城段,特別是接近木櫈、花槽等位置,大量蠓蟲繚繞,更有部分街坊手腳被咬至紅腫,遍布紅斑,儼如「梅花點」,令人訝異。

熱賣及精選
咁要買LP 10,sea to sky

或者澳南近海大單位

成個日出村

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-5-4 08:12 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210504/mobile/bkn-20210504000504743-0504_00822_001.html

將軍澳海濱長廊向東延伸至調景嶺,向西則往日出康城,連接將軍澳市中心,當中包括將軍澳海濱公園。近期海濱蠓蟲數目大增,其 ...
蠓可怕過蚊!
我果時同小朋友學踢波好彩噴定蚊怕水
有d無噴嘅小朋友雙腳紅點起碼幾十吓
邊走邊踢都被針。。
蚊邊會追得咁快!

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-5-4 11:23 AM 發表

蠓可怕過蚊!
我果時同小朋友學踢波好彩噴定蚊怕水
有d無噴嘅小朋友雙腳紅點起碼幾十吓
邊走邊踢都被針。。
蚊邊會追得咁快!
仲衰過山邊丶近山

引用:
原帖由 仲夏清涼的牛 於 2021-5-4 08:29 AM 發表

咁要買LP 10,sea to sky
想比蠓咬到不似人形牙

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-5-4 08:12 AM 發表

將軍澳海濱長廊向東延伸至調景嶺,向西則往日出康城,連接將軍澳市中心,當中包括將軍澳海濱公園。近期海濱蠓蟲數目大增,其 ...
唔去日出公園就冇事

堆田區都住預咗啦

引用:
原帖由 IPUser 於 2021-5-4 11:26 AM 發表

唔去日出公園就冇事
會飛入屋,除非長年吾開窗

引用:

有啲康城護法話自己冇事喎,

帶寵物到公園的黃太指,夏天蠓患嚴重。【本報訊】將軍澳海濱長廊蠓患嚴重,市民到該地不消數分鐘,就被叮至小腿紅腫,早前更有網民在Facebook群組上載照片,並寫上:「請問有冇人試過在將軍澳海旁租單車在康城踩後咬成這樣?」隨即引起網民熱議,紛紛分享自己被蠓咬得又癢又痛的經歷。事實上有不少街坊受蠓患影響,手腳被咬至紅腫,就連寵物亦慘受牽連,令街坊不敢再在長廊逗留。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-5-4 11:28 AM 發表

會飛入屋,除非長年吾開窗
蠓唔係只會低飛咋咩?
太陽曬佢地唔會出黎,一準備入黑就出黎搵食。
就算唔近花花草草..石地球場同人做草場都會有

反而我地斜對面深水埗運動場(跑圈果度)又無喎??
可能關有噴殺蟲水事。。

其實tko居民可以向區議員反映吓試吓噴殺蟲水

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-5-4 12:05 PM 發表

蠓唔係只會低飛咋咩?
太陽曬佢地唔會出黎,一準備入黑就出黎搵食。
就算唔近花花草草..石地球場同人做草場都會有

反而我地斜對面深水埗運動場(跑圈果度)又無喎??
可能關有噴殺蟲水事。。

其實tko居民可以向區議員反映吓試吓噴殺蟲水
有用咩?將軍澳有呢啲問題又唔係依家先有嘅問題!同衰議員講?呢期啲衰議員係做地區事務㗎咩?

引用:
原帖由 江南懷舊的金童 於 2021-5-4 12:19 PM 發表

有用咩?將軍澳有呢啲問題又唔係依家先有嘅問題!同衰議員講?呢期啲衰議員係做地區事務㗎咩?
我真係唔知tko不嬲都有蠓呢個問題架啵!
有心改善?
嘈到上東張囉。。。迫佢地做野囉

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-5-4 04:28 PM 發表

我真係唔知tko不嬲都有蠓呢個問題架啵!
有心改善?
嘈到上東張囉。。。迫佢地做野囉
[img]https://dl3.pushbulletusercontent.com/BJQjtLLsTSPaGjhGPBhyjpBaFibVM2i5/2021-05-04-16-33-www.facebook.com.png[/img]

其實一直都有,先天問題基本上係冇得改善嘅!

二氧化碳濃度高
潮濕
係吸引蠓嘅主因

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]