• 瀏覽: 24,388
  • 回覆: 147
  • 追帖: 3
今日睇完樓,查刪簽臨約開票俾aa還價時,原來仲有樣野叫每半年交一次地租?我鄉下仔第一次買樓,叫aa立刻打俾賣家睇下每年俾幾錢,賣家無復。有無師兄講我知,地租系點計,大約幾錢一年。
我買的是九龍26年單橦樓

熱賣及精選
三%市值租金。冇🉐

地租都係三個月交一次
政府寬免差餉唔包地租

差餉差唔多, 差餉5%, 地租再加3%
唔明點解冇人司法67
政府因居住地區, 而向市民收取不公正稅收

有限$

點解半年交一次?

地租應只有新界有,或界限街以北
香港九龍樓不應有地租

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-5-2 09:48 PM 發表

今日睇完樓,查刪簽臨約開票俾aa還價時,原來仲有樣野叫每半年交一次地租?我鄉下仔第一次買樓,叫aa立刻打俾賣家睇下每年俾幾錢,賣家無復。有無師兄講我知,地租系點計,大約幾錢一年。
買左未

引用:
原帖由 秋天綠色的豬豬 於 2021-5-2 09:48 PM 發表

單憧都買??

引用:
原帖由 柒粉 於 2021-5-2 10:50 PM 發表

地租應只有新界有,或界限街以北
香港九龍樓不應有地租
以下3類物業需要繳交地租:
- 九龍界限街以北、新界及離島區大部分物業
- 全港所有地區於1985年5月27日或之後獲批土地契約的物業
- 原本的地契已到期,續期後就需要交地租

地租呢樣根本搵苯,地產商向政府買地,根本唔係買土地擁有權,係買土地租用和使用權,即使用中作住宅或工商業用途,名義上已經繳付哂地租,直至地契合約完結為止。政府在賣地收取利益後,再向業主收地租,根本上係雙重收取,唔明點係政府可逃過司法覆核。

引用:

差餉同一張單度收既

引用:

差餉地租同一張單,政府每季寄俾你

地租真揾笨, 一早應取消

仲有利得稅呢

提示:支持鍵盤翻頁左 右