• 瀏覽: 4,358
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
早兩天係街見到有銀行貼廣告出來,話可以做大灣區樓按。想問下有無師兄買大陸樓,係香港做按揭?

熱賣及精選
引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-4-28 11:48 AM 發表

早兩天係街見到有銀行貼廣告出來,話可以做大灣區樓按。想問下有無師兄買大陸樓,係香港做按揭?
唔係所有樓盤都可以,有合作的就可以,比如保利茉莉公館,時代天韻等等

引用:
原帖由 明日古代鼓手 於 2021-4-28 01:27 PM 發表

唔係所有樓盤都可以,有合作的就可以,比如保利茉莉公館,時代天韻等等
如果本身已經係國內或者澳門做緊按揭,可唔可以轉按返來香港,如果可以平好多息。

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-4-28 04:08 PM 發表

如果本身已經係國內或者澳門做緊按揭,可唔可以轉按返來香港,如果可以平好多息。
多數人香港有物業都情願加按港樓一筆過付國內樓

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-4-28 04:08 PM 發表

轉唔了。

引用:
原帖由 macpybb 於 2021-4-28 05:02 PM 發表

多數人香港有物業都情願加按港樓一筆過付國內樓
係的,我就係這樣操作

引用:

問過香港幾間銀行,不做轉按呀。

引用:

轉唔到香港,但如果你係深圳廣州樓,可以轉國內港資銀行既"港幣樓按"
還款以港幣計,雖然冇純香港樓甘平息.不過都可以做到4-4.5%左右.
國內港資銀行即係獅子,恆生,永亨,南洋,東亞個D.
如果不是廣州深圳樓,90%唔得.

有些樓盤會有同香港銀行有協議可以做香港按揭,利率也係香港銀行利率。

只要有房產証在手,可以在香港按揭,25年左右,3%利率,5成,大灣區的住宅都可以做到

引用:
原帖由 高達粉紅的西瓜 於 2021-5-3 10:08 PM 發表

只要有房產証在手,可以在香港按揭,25年左右,3%利率,5成,大灣區的住宅都可以做到
層樓最少估價要有二佰萬,因為門檻最少供100萬

引用:
原帖由 高達粉紅的西瓜 於 2021-5-3 10:08 PM 發表

真?邊間銀行?

引用:
原帖由 a123789 於 2021-5-3 10:23 PM 發表

層樓最少估價要有二佰萬,因為門檻最少供100萬
宜家國內樓,二百萬好少嘢喳。

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-5-3 10:33 PM 發表

真?邊間銀行?
好幾間中資銀行都可以,例如,建x .南羊,或者經洛都有合作的銀行,可以了解一下

引用:
原帖由 BBQ3336333 於 2021-5-3 10:34 PM 發表

宜家國內樓,二百萬好少嘢喳。
廣州和深圳有地鐵地方,基本門檻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]