• 瀏覽: 2,702
  • 回覆: 12
  • 追帖: 5
如果大陸老人院收費五 六千銀,不如入老人院住仲實際, 老人院住到酒店冇分別。 反正一個人生活每月最少洗五 六千銀 , 自住生活又要買餸菜煮餐死 , 住老人院都可以自出自入好自由 , 珠海老人院好多活動包唔會悶

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
熱賣及精選
住老人院,AA收唔到你傭

香港如果有乜事直送公立醫院,大陸麻煩好多,入醫院又唔知駛唔駛俾錢

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-26 10:32 PM 發表

香港如果有乜事直送公立醫院,大陸麻煩好多,入醫院又唔知駛唔駛俾錢
大陸行專車接送已經超過20年有多

唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-26 10:32 PM 發表

我上咗大陸睇醫生 好平㗎咋, 又唔使好似香港咁要排隊幾年後, 大陸直接去睇專科幾草嘢搞掂, 大陸醫療好香港好多

要睇地區,我有個朋友系傳媒,專門寫廣州長者新聞,有聽她說過,廣州市附近,6000-10000一個月。看是否近市中心,養老業是大陸一門新行業,主要是現在人有錢了,很多人的社保退休金也比較多,可以選擇安老院

大家參考吓

我到八十後都會自動入去老人院,中山四五千,吾洗煩啲後生。

引用:
原帖由 細雨黑山羊 於 2021-4-27 02:32 PM 發表

我到八十後都會自動入去老人院,中山四五千,吾洗煩啲後生。
聽講大陸漸漸興老人公寓!有自理能力就可以住,有埋醫療設施,小事日常藥小區內攪掂!都係好似住酒店!

引用:
原帖由 進擊的B圖 於 2021-4-28 03:45 PM 發表

聽講大陸漸漸興老人公寓!有自理能力就可以住,有埋醫療設施,小事日常藥小區內攪掂!都係好似住酒店!
期望完善安老,比幾千蚊個月,有地方住有看護照顧,走左就一條龍攪掂晒,吾想太麻煩啲後生。

謝謝分享

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2021-4-26 21:06 發表

如果大陸老人院收費五 六千銀,不如入老人院住仲實際, 老人院住到酒店冇分別。 反正一個人生活每月最少洗五 六千銀 , 自住生活又要買餸菜煮餐死 , 住老人院都可以自出自入好自由 , 珠海老人院好多活動包唔會悶
五六千一個月唔係問題啊!最慘老人家醫藥嗰度先至係問題。

醫療係一個問題.
至於上面有人講大陸醫療平?
錯唔晒既,不過唔好出大事.我疫情前就幫過唔少純大陸人由香港帶藥上去.(一劑幾萬蚊個種).
再講,不幸cancer大陸化療一個療程又幾錢?
住得老人院,應該唔期望幾草野睇專科可以解決到所有問題吧,如果可以都唔駛住老人院啦.

引用:
原帖由 湯美小兒 於 2021-5-3 09:17 PM 發表

醫療係一個問題.
至於上面有人講大陸醫療平?
錯唔晒既,不過唔好出大事.我疫情前就幫過唔少純大陸人由香港帶藥上去.(一劑幾萬蚊個種).
再講,不幸cancer大陸化療一個療程又幾錢?
住得老人院,應該唔期望幾草野睇專科可以解決到所有問題吧,如果可以都唔駛住老人院啦.
香港綜援唔駛錢,大陸一次最少百幾連藥。
化療,洗kidney麻煩野一定是香港,除非你好有錢,看私家醫院。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]