• 瀏覽: 32,051
  • 回覆: 17
  • 追帖: 2
https://udn.com/news/story/7333/5403634?from=udn-catelistnews_ch2
美國總統拜登表示,美國必須提高電動汽車產量,「追上並超越中國」(catch up with and then surpass China)。
一段時間以來,將大陸視為最大對手的美國政府,在各個領域主動與大陸「對標」,美國國務卿布林肯19日在馬里蘭州發表關於氣候問題的演講表示,美國的可再生能源領域「已經落後中國」,「如果我們不能領導可再生能源革命,美國恐怕不能在和中國的長期戰略競爭中獲勝。」

美國會吾會制裁1211 ??

熱賣及精選
引用:
原帖由 沙漠默默的幻象 於 2021-4-21 09:12 PM 發表

拜登講就係?
你睇下華手機

引用:
原帖由 七個藍色駱駝 於 2021-4-21 09:12 PM 發表

比亞迪不是美國的車黎的嗎? 原來比亞迪是中國車呀
華為都吾係美國公司

引用:
原帖由 炎小子 於 2021-4-21 08:58 PM 發表

比亞迪的電池和芯片都係自製的,美國想制裁咩嘢?
做晶片及電嘅軟件係美國貨

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-4-21 07:57 PM 發表

BYD有14億市場做基底!贏在起跑線。
大陸人爆買tsla 架

引用:
原帖由 Reporterdog 於 2021-4-21 09:42 PM 發表

呢兩年有邊個中國牌子,比美國制裁完唔會大升?

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-4-21 09:43 PM 發表

問左Arm未?
ARM都要同華為割席啦

引用:
原帖由 Dani123 於 2021-4-21 09:47 PM 發表

做下功課先9 吹
ARM停止授權 華為晶片研發恐面臨困境
https://www.chinatimes.com/amp/realtimenews/20200611006454-260410

引用:
原帖由 kwma 於 2021-4-21 09:51 PM 發表

十六億人大國供不應求
汽車晶片涉及美國技術及日本材料,
所以美國禁運真係玩完

引用:
原帖由 expedia 於 2021-4-21 10:06 PM 發表

其實比亞迪已經強到同DJI一樣美國打壓唔到,而且更係大陸版富士康,半導體一條龍唯欠光刻機。
原材料要靠日本
設計軟件要靠美國
生產設備要靠美國歐洲

引用:
原帖由 普京大帝 於 2021-4-21 11:20 PM 發表

中國首個IGBT全產業鏈

放眼國內,在全球面臨“芯片慌”的大背景下,比亞迪似乎絲毫不受影響。

日前,比亞迪針對汽車缺芯“卡脖子”的問題進行了回應,官方表示公司生產的IGBT芯片已運用在各產品線,除品牌自用外,已經有外銷,沒有“卡脖子”的問題。

比亞迪之所以能夠在如此艱難的時期不受影響,離不開其強大的自研核心技術。要知道比亞迪不單單是一個汽車廠商,更類似于華為那樣,是橫跨多個產業領域的多面手 ...
車用芯片不是只有IGBT,
而且比亞迪只能做3代半,但國外已到第六代

引用:
原帖由 expedia 於 2021-4-21 11:28 PM 發表

華為同比亞迪係暗地裡合作,比亞迪之前都講過會全力支持華為,除左車將來手機組裝甚至芯片,所以華為賣榮耀換千億唔係冇原因,因為全新車市場比手機更大更小專利阻力。
華為同比亞迪係競爭者,
你想太多了

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-4-21 11:45 PM 發表

點制裁啊,比亞迪,咩都自己做。
比亞迪無咁勁

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2021-4-21 11:57 PM 發表

比亞迪自己生產芯片。汽車芯片不需要太先進的製程。還有美帝制裁比亞迪,那麽tesla呢?
美帝為甚要制裁tesla? 

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2021-4-21 10:32 PM 發表

所以拜登畀你有腦 拜登唔係講要禁運 拜登係要自己超越中國 你嘅見識 就係有你冇我 原材料稀土 稀土提煉全部都係中國技術 美國唔用嘅話 乜嘢晶片都做唔到 你計埋日本大家一齊禁運 睇下邊個死先 講野用下腦啦
你真係無知到一個點,半導體材料關稀土咩事呀

學下嘢啦
https://www.jasve.com/zh-tw/cnsf ... f44f2b078aa70e.html

晶片生產中,有19種必須材料,日本企業在其中14種材料中,都處於行業領先,乃至壟斷地位。譬如,在氟聚醯亞胺領域,日本企業的佔比高達90%,令人矚目。

光刻膠是光刻工藝中最重要的耗材,在晶片製造過程中,有廣泛的用處。在這一領域中,日本JS R、東京應化、信越化學等幾大廠商,佔據了大部分市場。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]