• 瀏覽: 2,012
  • 回覆: 39
假設A股票的市價係$100,即係市場上有人願意用$100買,而沒有人願意用高過$100買。
陳大文想將股價托高到$101而沽,於是佢落盤$101買,當然成功買到。
但係跟住佢想用$101賣,就無人肯買,結果賣唔出。
有D人成日話大戶托高嚟沽,未必得架!

其實諗吓都知啦,
若果"托高沽貨"係可行的,大戶都發咗達啦,使鬼日日靠賣衍生工具維生咩!

熱賣及精選
哦,大戶托沽失敗?

呢d 有程式計,唔使你擔心

散戶思維黎諗大戶?

引用:
原帖由 世界真虛假2 於 2021-4-20 07:00 PM 發表

散戶思維黎諗大戶?
大戶都係人,唔係神!
違反邏輯的事,大戶都做唔到!

港匯落到7.7622了

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-4-20 06:55 PM 發表

呢d 有程式計,唔使你擔心
竟然有程式計?
咁即係話大戶想股價升幾多都得,無可能!

引用:
原帖由 lampho 於 2021-4-21 08:57 AM 發表

竟然有程式計?
當然有程式計, 唔係你開貼的例子咁低B, 搭一個棚少則幾個月, 多則1~2年, 就咁講100買101賣?

安踏算唔算

引用:
原帖由 lampho 於 2021-4-20 06:29 PM 發表

假設A股票的市價係$100,即係市場上有人願意用$100買,而沒有人願意用高過$100買。
陳大文想將股價托高到$101而沽,於是佢落盤$101買,當然成功買到。

咁大戶本身手持大量一隻股既貨, 假設係一隻本來100蚊既蝕錢股票, 局外人唔留意既, 但佢一直同圍內既港外莊家佬左手右手咁貴買貴賣到400蚊, 然後當新聞多人提起佢, 然後又有好多故仔拉, 開始有比較多既局外人資金流入, 佢地以折讓價賣俾散戶同其他基金咪放得出囉, 只係如果到最後間公司都一直蝕錢. 而且引唔到外來人入局, 佢地咪急放股大折讓放俾搏反彈既人囉, 引唔到就直接俾間蝕錢公司困住架拉, 直到清盤除牌😂
純粹我一個假設既虛構故事, 唔洗太認真。

歡迎大家入來參觀本人的FACEBOOK PAGE^^:  港股投資安全守則
引用:
原帖由 plm8051 於 2021-4-21 09:04 AM 發表

當然有程式計, 唔係你開貼的例子咁低B, 搭一個棚少則幾個月, 多則1~2年, 就咁講100買101賣?
搭棚係另一樣野,唔同架!
搭棚係欺騙,唔係"托高沽貨"。

引用:
原帖由 lampho 於 2021-4-21 08:57 AM 發表

竟然有程式計?
左手交右手已經得,無人沽貨,因為老散無貨

咁咪要劉備白帝城托沽好啲

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2021-4-21 09:23 AM 發表

左手交右手已經得,無人沽貨,因為老散無貨
樓豬呢啲小學雞你由佢交下學費啦,無謂教精佢,反正佢都唔會明

引用:
原帖由 lampho 於 2021-4-20 06:29 PM 發表

如果唔想俾港內外莊家佬玩死, 就買一D假設唔上市都值得長線持有既股。

歡迎大家入來參觀本人的FACEBOOK PAGE^^:  港股投資安全守則
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]