• 瀏覽: 8,933
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
10年前,康城話要參考太古城。
當年個個都笑佢,因為太古城呎價比日出康城高超過5成。
10年後的今日,太古城昨日3房成交16000蚊呎
但康城2手普遍已經在17000蚊呎以上了。

熱賣及精選
引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-20 08:16 AM 發表

康城1-3期咪大約$13000
10年前,太古城10000蚊呎,康城5000蚊呎。今日,太古城平均手18000蚊呎,康城平均已經15000蚊呎了。

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-4-20 08:57 AM 發表

太古城平均上左兩萬啦!你揾間日出最新屋苑比太古城最平一個成交,梗系日出贏啦!

以你甘計,元朗都贏太古城啦
的確是大西北的呎價都貼近太古城了
我相信無人反對

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-4-20 09:47 AM 發表

荃西三寶4年前賣價平過太古城,依家已經超過哂

太古城太舊了,只會越來越跑輸
其實星河明居都因為沙中線關係
呎價高過太古城了

引用:
原帖由 GCpatpat 於 2021-4-20 11:46 AM 發表

咁公屋都贏太古城啦
的確是
景泰苑都12000蚊呎(未補地價)

引用:
原帖由 amypat 於 2021-4-20 10:16 AM 發表

1 個係老婆婆,1個係青春少艾,你會睇上邊個先。答案就係咁簡單。依家問題唔係康城會唔會過左太古頭,只係幾時會發生姐。
搵個後生仔揀
10個有9個要新屋苑,有大會所

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-20 08:49 PM 發表

吓咁都叫被垃圾堆填區包圍住,咪naive啦你!你把口咁臭,唔通我又話你每日都被堆屎包圍住
一個未住過康城嘅人,唔會明白康城嘅優點㗎啦!
住過日出康城呢d新區
就唔會再想住舊區
我每星期都來回日出康城和啟德
眼見中間的舊樓
心想!環境真係好差

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-4-20 07:26 AM 發表

10年前,康城話要參考太古城。
當年個個都笑佢,因為太古城呎價比日出康城高超過5成。
10年後的今日,太古城昨日3房成交16000蚊呎
但康城2手普遍已經在17000蚊呎以上了。
好多人接受唔到事實

引用:
原帖由 住近維園真爽 於 2021-4-20 10:04 PM 發表

所以港島樓今年真係買入良機, 而家唔值租係因為周圍太多租盤, 同埋有酒店搶月租客

遲下租務市場復甦, 到時帶番起個價,冇理由會低過新界東,大西北,大西南等偏遠地區

始終都係真cbd最值錢
10年前買太古城,到宜家跑輸了大巿

引用:
原帖由 amypat 於 2021-4-20 11:02 PM 發表

我等得,咪等下人地10歲變18歲咯,跟住就可以睇足30年都唔會厭。揀左40歲,你仲想可以睇多幾多年。
全中
買新區好似日出康城和啟德咁
真係睇住佢一天比一天成長
反而舊區係一天比一天殘舊破落

引用:
原帖由 amypat 於 2021-4-21 02:09 PM 發表

長實又唔係第一日係香港賣樓,長實樓質素係點大家買果陣已經心中有數,只要性價比高就可以啦。只至話個樣殘殘舊舊,就見仁見智啦。就算係新地樓,夠有人話晉海未入住果樣已經咁殘既。又話天晉d色咁似政府居屋既。所以,真係NO COMMENT。康城1至3期,一句講哂,一貫長實樓特色啦,唔會有意外。不過,相對其他康城後期既期數,1至3期就有大窗台送。你話既緻藍天我都有一間樓,佢既大窗台真係好大,下面主人房既窗 ...
好靚

引用:
原帖由 Fatboy16 於 2021-4-23 01:49 AM 發表

太古城係俾班偽中產打飛機咋嘛,唔知以為自己好L有錢
的確係打J之選

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]