• 瀏覽: 19,640
  • 回覆: 124
  • 追帖: 4
香港樓價和美國印錢的微妙關係(莊太量)

https://www.youtube.com/watch?v=h5hyYuicKmE

經濟好:樓價升
經濟唔好:大量印錢,樓價都係升

結論:早啲擁有資產

熱賣及精選
經濟好:樓價升,其他資產更升

引用:
原帖由 地獄球場 於 2021-4-19 08:25 PM 發表

無錯

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-19 09:10 PM 發表

經濟唔好樓市升, 係滯脹表現。 貧富會更加懸殊 ,所以及早上車!
無錯

樓價要跌就係 香港經濟差,美國經濟好 狂加息。
偏偏2000年打後中國起飛,帶動到香港經濟無死過,反而美國就經濟差。
所以可見既未來都唔會大跌。
但貧者又唔一定愈貧,只要有間公屋,其實搵份頹工都夠食夠住。

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-19 11:52 PM 發表

得公屋冇左財富效應就冇左上流機會
正確

引用:
原帖由 地獄球場 於 2021-4-19 08:25 PM 發表

正常現象

港樓奇怪現象,人多地少,三十萬人抽居屋,剛需爆燈,再加三十萬人住湯房!
有樓退休可以逆按,保收入,住過世!有樓是身份像徵,比讀大學更有價值

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-4-20 05:28 AM 發表

港樓奇怪現象,人多地少,三十萬人抽居屋,剛需爆燈,再加三十萬人住湯房!
有樓退休可以逆按,保收入,住過世!有樓是身份像徵,比讀大學更有價值
努力有回報

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-20 09:12 AM 發表

只有廢淡才認為租樓日日賺
買樓日日賺

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-4-19 10:25 PM 發表

樓價要跌就係 香港經濟差,美國經濟好 狂加息。
偏偏2000年打後中國起飛,帶動到香港經濟無死過,反而美國就經濟差。
所以可見既未來都唔會大跌。
但貧者又唔一定愈貧,只要有間公屋,其實搵份頹工都夠食夠住。
認同,而且富者只會越富,富者越多的資金沒有出路,再買樓又未必,因為要俾15%稅,但肯定唔會賣!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]