• 瀏覽: 10,742
  • 回覆: 72
  • 追帖: 2
係微信見到呢條消息,多家銀行收緊開戶要求,要有社保證明(招行甚至要求連交六個月嘅社保流水),住址都要有租約等證明,仲有要電話號碼的實名認證。

報導寫:核實目前手機電話卡確實為本人使用,且實名認證需半年以上。要有社保證明,地址要有租約等證明。招行要六個月社保流水,同埋話核實目前手機電話卡確實為本人使用,且實名認證需半年以上。

熱賣及精選
https://www.163.com/dy/article/G7NITL2F05129QAF.html

深圳市民稱開戶“層層設限”,多家銀行回應:為防範風險

2021-04-16 17:00:04 來源: 南方都市報

南都訊 記者盧亮 見習記者葉霖芳 以前僅憑身份證就能“開戶秒辦”的銀行卡,現在卻要提供一大堆證明“我就是我”的資料。這到底是銀行不歡迎客戶了,還是監管變得嚴格了?

日前,有多位深圳市民反映在銀行存款遭拒絕,原因是家人沒有在深圳繳納社保,銀行工作人員告知她們在這種情況下無法辦理銀行卡,也無法存款。

... 何謂有效證明?深圳各大銀行要求不一,但是社保證明、在深居住證明、手機號實名認證證明是三大“標配”。有市民反映,部分銀行甚至要求提供社保連續繳存6個月以上證明,這讓不少剛來深的年輕人頗為頭疼。有的銀行甚至要求籤訂《違法犯罪法律責任及防範提示告知書》,並觀看警示片。

那個傻 B 特區政府重日夜開行 turbo,配合一眾 AA 誘騙年青人到大灣區工作,老人家去大灣區退休,銀行戶口連內地人都開唔到,點擁抱大灣區?

希望只得深圳係咁。

港人未有戶口既唯有在 HK 開個 B 類戶口用住先,但買樓就唔使旨意。

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2021-4-19 12:57 AM 發表

@SayingLoveU 我唔係講你呀!

哈哈哈!香港係一個哈哈鏡樂園。得閒嚟笑下,笑足七日都唔夠,一千零一夜都得!

引用:
原帖由 一頃良田 於 2021-4-19 12:35 AM 發表

係微信見到呢條消息,多家銀行收緊開戶要求,要有社保證明(招行甚至要求連交六個月嘅社保流水),住址都要有租約等證明,仲有要電話號碼的實名認證。

報導寫:核實目前手機電話卡確實為本人使用,且實名認證需半年以上。要有社保證明,地址要有租約等證明。招行要六個月社保流水,同埋話核實目前手機電話卡確實為本人使用,且實名認證需半年以上。
頭果兩項有咗好耐,香港人都要架

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2021-4-19 12:51 AM 發表

今日終於見到有銀行要求電話號碼實名制了

之前我話吾一定要自己嘅號碼開戶
比班港燦 井蛙圍吊!

事實又係證明我岩左

點解成日都我岩架⋯⋯⋯

可唔可以比我錯一次呀 例如深圳d樓價快啲跌三五七成

等我平啲 入多幾間

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28797664&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share
你幾耐之前開先?我早前開既戶口同老婆同一個電話號碼,包括微信,前兩三年微信開始要實名,跟住銀行又要求實名電話卡,尤其是要做理財

引用:
原帖由 大國子民 於 2021-4-19 08:56 AM 發表

頭果兩項有咗好耐,香港人都要架
係,電話同地址。但之前只要有個地址,唔睇係咪真實居住,而家要租約等等證明。

不過咁,港人開戶未必全部一樣。因為首先社保係無可能,大部分港人都無深圳嘅社保。

引用:
原帖由 一頃良田 於 2021-4-19 09:14 AM 發表

係,電話同地址。但之前只要有個地址,唔睇係咪真實居住,而家要租約等等證明。

不過咁,港人開戶未必全部一樣。因為首先社保係無可能,大部分港人都無深圳嘅社保。
以前大陸電腦系統同人手都差D,銀行有要求,員工求其你有出示,乜都唔理,而家電腦系統先進,四大行基本聯通,所以好多嘢沒咩走棧位

引用:
原帖由 大國子民 於 2021-4-19 09:22 AM 發表

以前大陸電腦系統同人手都差D,銀行有要求,員工求其你有出示,乜都唔理,而家電腦系統先進,四大行基本聯通,所以好多嘢沒咩走棧位
可能係。呢輪都係因為深圳中行系統升級造成滙款不能轉脹同還房貸。

引用:
原帖由 一頃良田 於 2021-4-19 09:26 AM 發表

可能係。呢輪都係因為深圳中行系統升級造成滙款不能轉脹同還房貸。
我又沒尼D問題,七號先滙咗10幾萬上去找數

引用:
原帖由 大國子民 於 2021-4-19 09:48 AM 發表

我又沒尼D問題,七號先滙咗10幾萬上去找數
你應該係用找換店轉上去的吧?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]