• 瀏覽: 12,090
  • 回覆: 213
  • 追帖: 2
政府明知香港樓宇供應不足,又話民生無小事,處理樓宇供應問題係重中之重。運房局、發展局,過去十幾年做咗啲乜嘢?搞明日大嶼,遠水不能救近火。

熱賣及精選
唔高價賣地,叫你自己全家比錢買醫保你比唔比呀?叫救護車要收錢你又點呀?全部學校變私校你讀唔讀得起呀?所有公路要收錢又點呀?公園要門票你去唔去呀?一百蚊游一次水你游唔游呀?你昂九到乜野程度呀?

暴亂初平定,疫症又起,樓宇供應不用急,大量失業率出現自然樓價調整,現在已經無出現升幅

唔高價賣地,交40%稅囉。唔交就收皮啦

引用:
原帖由 台風變態的樓盤 於 2021-4-18 07:20 PM 發表

唔高價賣地,叫你自己全家比錢買醫保你比唔比呀?叫救護車要收錢你又點呀?全部學校變私校你讀唔讀得起呀?所有公路要收錢又點呀?公園要門票你去唔去呀?一百蚊游一次水你游唔游呀?你昂九到乜野程度呀?
開口埋口都講昂九,呢啲人真係冇得救

樓價高企政府做出來的,睇賣地尺價你就知啦,政府唔會平價賣地,加上建築成本及人工每年上升,造就樓價持續向上

吾洗處理
應該引入更多大6丶印巴移民,解除所有招數,停建公屋居屋,鼓勵換樓上車

引用:
原帖由 不基委屈的P圖 於 2021-4-18 07:34 PM 發表

樓價高企政府做出來的,睇賣地尺價你就知啦,政府唔會平價賣地,加上建築成本及人工每年上升,造就樓價持續向上
班高冠應該揸咗唔少貨

引用:
原帖由 Acctmad 於 2021-4-18 06:31 PM 發表

政府明知香港樓宇供應不足,又話民生無小事,處理樓宇供應問題係重中之重。運房局、發展局,過去十幾年做咗啲乜嘢?搞明日大嶼,遠水不能救近火。
吹搞明日大嶼
幾時話真係搞?

引用:
原帖由 220 於 2021-4-18 07:21 PM 發表

暴亂初平定,疫症又起,樓宇供應不用急,大量失業率出現自然樓價調整,現在已經無出現升幅
政府維穩員?幫政府幫到出哂面

香港政府住房土地政策:
免費贈送 續地契 99年,形成「變相永久地契」,濟富劫貧(嚴重違反國家傳統,造成 香港社會嚴重深層次矛盾。

將來,香港樓市,是龍? 是熊(機會不大)?還是狼(明顯波動)?
很視乎 北京政府 
有冇決心 要香港改變 「濟富劫貧」,解決社會深層次矛盾。

只要北京政府 容忍 香港繼續「濟富劫貧」,漠視 香港社會深層次矛盾,
香港樓市,則可繼續 「龍市」!

唔可以冷靜,要加快處理
增值稅,租管雙管齊下調控樓市

引用:
原帖由 不基委屈的P圖 於 2021-4-18 07:34 PM 發表

近年建築成本真係升得好誇張,hard cost all in 一尺無 4,000 都埋唔到單,地價又 15,000,賣唔到 25,000 真係搵老襯去做發展商咩?

引用:
原帖由 trumbb 於 2021-4-19 02:08 AM 發表

香港政府住房土地政策:
免費贈送 續地契 99年,形成「變相永久地契」,濟富劫貧(嚴重違反國家傳統,造成 香港社會嚴重深層次矛盾。

將來,香港樓市,是龍? 是熊(機會不大)?還是狼(明顯波動)?
很視乎 北京政府 
有冇決心 要香港改變 「濟富劫貧」,解決社會深層次矛盾。

只要北京政府 容忍 香港繼續「濟富劫貧」,漠視 香港社會深層次矛盾,
香港樓市,則可繼續 「龍市」!
地契 99年 並非 “變相永久地契”,999年先係。

樓市gogogo

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]