• 瀏覽: 5,581
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ksgchung 於 2021-4-17 08:36 PM 發表

首先假設前3次成立

我地再睇QE4  可以見到形態上好唔同(藍色方格)

所以如果再聽到地產界人士講QE會升 嗯...都可以聽下既~

歡迎大家探討真正原因
https://ibb.co/c65mY57
香港樓價2008年開始升,而美國QE1就係2008。而你兩個圖,2008-2019其實基本吻合,只係2019年開始美國加大QE而樓價無跟住大升?咪就係社會事件同疫情囉。有人問點解香港咁多事發生但樓價唔跌?其實無跟住QE大升已經叫做跌左了。

熱賣及精選
引用:
原帖由 icantstop 於 2021-4-18 11:00 AM 發表

會唔會有滯後作用?同埋啲錢,今次未必即刻去到樓市住?但錢都係要搵地方去,股市定樓市?時間可以證明一切…😹
D錢唔傻,如果流入香港入樓市,一到位暴升都似

引用:
原帖由 初心仍在 於 18-4-2021 12:07 AM 發表

唔好咩少呢次QE
今次QE係全世界一齊QE
包括中國
港幣或港資產將受到嚴重影響
我諗起都恐怖
當人工係用qe後既錢岀,物業係用qe前既價值升,呢度先係最恐怖!

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-4-18 10:18 AM 發表

面對現實 小朋友
你知就好, call 客啦

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-4-18 11:09 AM 發表

影響樓價會係供求關係.....
其中一個重要因素

我出呢個post 因為太多專家片面話qe 乜乜乜

熱錢做好喺樓市金市股市度炒賣! 因為回錢夠快!

好簡單既道理姐,QE d錢唔一定去港樓,可以去英國、加拿大,又可以去Bitcoin、黃金、股市不過係美國股市

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-4-18 09:42 AM 發表

QE唔是派錢,香港水塘已經滿瀉倒多幾盤落去冇乜影響.
雖然話供應冇咁快到位,但買樓投資年期長三年起錶費用又高,
正苦已經大搞土地供應,幾年後供應多咗樓價唔跌都好難升,
八萬五從未真正上馬,當時都喺供不應求,都要唔起樓七年先消化到.
而家樓價未跌只因持貨者重有信心,當不似預期時或會爭相走貨.
同意師兄嘅睇法!
D好友同AA成日攞QE嚟講,咩係QE都吾知🤪
低息係吾係吾洗還錢先?成日講到D錢好似天跌落嚟同吾洗還咁!QE係令到一班人有錢咗,但係呢班人係吾係一定買香港樓?呢班有錢人吾係傻嘅,樓價以差唔多歷史高位同今時今日香港嘅環境,上升空間有幾多,一D腦嘅朋友都諗到!仲有好多因素影響樓市好似失業率/就業率同幾多人以移民/將會移民就講都吾講!成日吹開關D人就沖來香港買樓嗰啲人最搞笑,諗吓宜家D政治環境先啦!最緊要一點會影響樓市我覺得上頭D取向,明眼人一定明。祝大家好運啦!

引用:
原帖由 koko759 於 18-4-2021 11:51 AM 發表

好簡單既道理姐,QE d錢唔一定去港樓,可以去英國、加拿大,又可以去Bitcoin、黃金、股市不過係美國股市
英美加澳紐d樓都升到去火星!

引用:
原帖由 Patpatalien 於 2021-4-18 12:07 PM 發表

同意師兄嘅睇法!
D好友同AA成日攞QE嚟講,咩係QE都吾知🤪
低息係吾係吾洗還錢先?成日講到D錢好似天跌落嚟同吾洗還咁!QE係令到一班人有錢咗,但係呢班人係吾係一定買香港樓?呢班有錢人吾係傻嘅,樓價以差唔多歷史高位同今時今日香港嘅環境,上升空間有幾多,一D腦嘅朋友都諗到!仲有好多因素影響樓市好似失業率/就業率同幾多人以移民/將會移民就講都吾講!成日吹開關D人就沖來香港買樓嗰啲人最搞笑,諗 ...
十年前,大家都覺得千9萬係天價買特色6房2千尺。十年後同一地段只可以買到分層普通千尺樓下3房。

你感到通漲威力嗎?

引用:
原帖由 春天黃色主角 於 2021-4-18 12:32 PM 發表

十年前,大家都覺得千9萬係天價。十年後同一地段只可以買到分層普通3房。

你感到通漲威力嗎?
可能師兄誤會咗我,我意思係樓市以升到「癲」價所以好難再升或大升係一,反而跌嘅風險高D,第二就係一路QE吾代表樓價就一定升,要睇好多因素。當然D旺博士,X老闆同佢啲youtuber (一家走咗去加國嗰個)朋友會同你講香港D樓係卑有實力同有錢人買吾係卑D窮人同打工仔買嘅,信不信由你啦!我冇水晶球所以我唔知將來會點,純粹個人分享,祝大家好運啦!

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-4-17 09:32 PM 發表

1. 當人人都可以full pay的時候,影響樓價主要會係 供求關係
2. 當多數人需要做按揭的時候,影響樓價主要會係 供求關係 + 息率 + 收入

按揭利息的計算方法:
a. 2009年QE前的按揭息率係P-2.5
b. 2009年QE後的按揭息率係P-2.5,或H+1.4左右
QE其實係將息率降低已而

再加QE的話,H+1.4 都唔會有大變化,QE的作用已經有限

而收 ...
簡單,清楚,合理,易明。

引用:
原帖由 omega2000 於 2021-4-18 09:08 AM 發表

樓主真係無知,無限印銀紙(看圖當然一野就上升)因為印銀紙係無限速而且可以即印,派錢都分幾次... 但市場必定多了錢而且低息...

相反樓有限,你由賣地到起都要幾年時間,你看中原指數都只係慢慢升,因為樓供應有限而成交再須要時間,所以速度咪慢慢升!

係循環呀個因係經濟差而且低息貸款,再印銀紙引發通脹,到現在物價升/交通費食物加價/加股票印花稅,到現資產價格因通脹而上升!所有野係一步去下一步 ...
呢度最清晰!
好多人以為樓價升?事實係錢幣購買力越來越低!QE最仆街

引用:
原帖由 Patpatalien 於 2021-4-18 12:48 PM 發表

可能師兄誤會咗我,我意思係樓市以升到「癲」價所以好難再升或大升係一,反而跌嘅風險高D,第二就係一路QE吾代表樓價就一定升,要睇好多因素。當然D旺博士,X老闆同佢啲youtuber (一家走咗去加國嗰個)朋友會同你講香港D樓係卑有實力同有錢人買吾係卑D窮人同打工仔買嘅,信不信由你啦!我冇水晶球所以我唔知將來會點,純粹個人分享,祝大家好運啦!
都吾係,你覺得貴係你用自身個價值觀去睇。
當一日仲有成交,一日都仲有人覺得抵。

殘酷現實係,market 上冇財力嘅人佔九成。所以人人都覺得貴。不過,落到埸係得一成,佢覺得好抵。

引用:
原帖由 Patpatalien 於 2021-4-18 12:48 PM 發表

仲有係個市真係咁好就吾會有咁多銀主,蝕讓同白食白住plan,所以投資買樓時大家停一停諗一諗啦!吾盲信AA!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]