• 瀏覽: 5,580
  • 回覆: 75
  • 追帖: 1
香港地運減退已不需多說明
民生搵吾到錢又想升幾多?
何況樓價相比國內國外
人均支出都係非常高ratio
樓價高疊高概念, 其實係塘水滾塘魚 

熱賣及精選
引用:
原帖由 牛腩飯 於 2021-4-18 01:27 AM 發表

何況樓價相比國內國外
貧富懸殊差距越來越大
冇辦法係美國佬一手造成
至於民生搵唔到錢 係你圈子裡的
外面圈子裡
香港人仲有好多人搵到大錢的
排隊買樓⋯⋯新舊香港人一齊搶
二手成交搶到儍
場面盛大 何其壯觀
冇實力一定要走去2、3、4線生活
沒有夢想 何必深圳
沒有夢想 何必香港也

引用:
原帖由 牛腩飯 於 2021-4-18 01:27 AM 發表

何況樓價相比國內國外
反而我睇香港地運越來越好
國安法下 人人奉公守法
不談政治 專攻經濟生產
背靠祖國 豐盛繁榮安定

引用:
原帖由 ksgchung 於 2021-4-17 08:36 PM 發表

首先假設前3次成立

我地再睇QE4  可以見到形態上好唔同(藍色方格)

所以如果再聽到地產界人士講QE會升 嗯...都可以聽下既~

歡迎大家探討真正原因
https://ibb.co/c65mY57
以前成日用唔食唔住唔用錢嘅收入中位數,去計要用幾多年才能買到樓。
而家咁既環境,真係冇淡好食,瞓街,同失業無收入,仲計乜QE。

除量化, 2018有縮表, 話貿易戰, 就係咁升慢左之後跌左囉, 政府唔報出黎, 感覺印完唔係即時升, 縮表又唔係即時反應到, 有大事件就會較明顯. 但印就大機會升,樓主早點入貨好過啦

引用:
原帖由 aidanyau 於 2021-4-18 07:25 AM 發表

除量化, 2018有縮表, 話貿易戰, 就係咁升慢左之後跌左囉, 政府唔報出黎, 感覺印完唔係即時升, 縮表又唔係即時反應到, 有大事件就會較明顯. 但印就大機會升,樓主早點入貨好過啦
不似預期。

有通脹下,要看看加薪是否有真正升幅,再有沒有花多咗錢?
如果多咗人其人工購買力少咗,而佢又大洗咗。
結果明顯更加買唔到樓。(所以罵政府,賴政府)
QE下樓係要暴升,如果足夠人材。

如果真係要解,一定係人材不足!

QE出現的通脹,通脹要點做,有人會唔知咩!!!
其實兩個字可解,你x,不過好傷人心!

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-4-17 09:32 PM 發表

1. 當人人都可以full pay的時候,影響樓價主要會係 供求關係
2. 當多數人需要做按揭的時候,影響樓價主要會係 供求關係 + 息率 + 收入

按揭利息的計算方法:
a. 2009年QE前的按揭息率係P-2.5
b. 2009年QE後的按揭息率係P-2.5,或H+1.4左右
QE其實係將息率降低已而

再加QE的話,H+1.4 都唔會有大變化,QE的作用已經有限

而收 ...
非常有參考價值

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-4-18 03:01 AM 發表

貧富懸殊差距越來越大
冇辦法係美國佬一手造成
至於民生搵唔到錢 係你圈子裡的
外面圈子裡
香港人仲有好多人搵到大錢的
排隊買樓⋯⋯新舊香港人一齊搶
二手成交搶到儍
場面盛大 何其壯觀
冇實力一定要走去2、3、4線生活
沒有夢想 何必深圳
沒有夢想 何必香港也
早啲瞓啦⋯⋯二手成交搶到傻

另外,一手呢?你唔做架?

樓主真係無知,無限印銀紙(看圖當然一野就上升)因為印銀紙係無限速而且可以即印,派錢都分幾次... 但市場必定多了錢而且低息...

相反樓有限,你由賣地到起都要幾年時間,你看中原指數都只係慢慢升,因為樓供應有限而成交再須要時間,所以速度咪慢慢升!

係循環呀個因係經濟差而且低息貸款,再印銀紙引發通脹,到現在物價升/交通費食物加價/加股票印花稅,到現資產價格因通脹而上升!所有野係一步去下一步咁行.....

另外你自己看一下過去歷史數據因有QE開始⋯⋯引致現在樓價升了多少倍才好出來講吧!

各國QE無限印銀紙令貨幣持續貶值而令物業升值!
樓供應有限,越遲買越高價
如有100萬過幾年貶值30>50%>直到永遠
十年前樓100萬>升60>100>140%>直到永遠
租樓蝕租替業主供樓!買樓抗通脹/貶值及儲錢
QE 出來既錢,會引起通漲,所有野都會貴,其實市民既收入最后都會因 QE 而增加,但市民往往係最後才攞到錢的。資本家相反會第一個攞到錢,提早買左資產。所以當你有人工加時,資產都不知又升左幾多倍了。

美國係不斷透支未來幾十年既通漲,貧富懸殊既結局係肯定既。未來樓價升定跌,自己睇路。

QE唔是派錢,香港水塘已經滿瀉倒多幾盤落去冇乜影響.
雖然話供應冇咁快到位,但買樓投資年期長三年起錶費用又高,
正苦已經大搞土地供應,幾年後供應多咗樓價唔跌都好難升,
八萬五從未真正上馬,當時都喺供不應求,都要唔起樓七年先消化到.
而家樓價未跌只因持貨者重有信心,當不似預期時或會爭相走貨.

好多主要成市既樓價都升。,大陸都有控制樓市既措施,的樓咪又係升。qe就係想製造財富效應撐經濟。無錢或者揸現金唔買資產。就食唔財富呢個財富效應。 你睇美國經濟禁差,美股咪創新高。 個世界唔會因為某啲人買唔到樓而改變㗎。 等多10年8年,銀行都批唔到長按揭喇。

唔關事

主要係炒家,孽主炒貴哂D樓

馬後炮,收租炒賣剛需就有

引用:
原帖由 小巫見大巫 於 2021-4-18 09:02 AM 發表

早啲瞓啦⋯⋯二手成交搶到傻

另外,一手呢?你唔做架?
面對現實 小朋友

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]