• 瀏覽: 15,189
  • 回覆: 135
  • 追帖: 11
今日比銀行個理財顧問遊說我將一百萬債券基金轉晒入環球股票基金,我話考慮兩個星期先,現出帖請教有冇師兄比下意見。

熱賣及精選
引用:
原帖由 咕哩頭 於 2021-4-17 04:40 PM 發表

今日比滙豐個理財顧問遊說我將一百萬債券基金轉晒入環球股票基金,我話考慮兩個星期先,現出帖請教有冇師兄比下意見。
你有$先學人TALKING

Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely

Never attempt to teach a pig to sing. It wastes your time and annoys the pig.

人才有用不好用,

奴才好用没有用.
引用:
原帖由 咕哩頭 於 2021-4-17 04:40 PM 發表

今日比滙豐個理財顧問遊說我將一百萬債券基金轉晒入環球股票基金,我話考慮兩個星期先,現出帖請教有冇師兄比下意見。
呢個時間股市處於高位, 隨時有可能出現大調整, 唔適宜而家買股票基金; 至於債劵基金, 要留意佢買乜野債, 一般都係美元債券居多, 而家美元咁印法, 冇乜著數。

況且D基金一買入就蝕2%-3%認購費, 我覺得好唔抵。你不如將筆錢用來做人民幣定期, 搵D一年期有2厘以上嘅, 一年後有機會賺息賺價。

再唔係, 襯金價仲係低可以買D實金抗通漲, 記得係實實在在嘅金條同金幣, 如果你有恆生戶口可以去中環總行度買, 唔好幫襯金行, 因為買賣差價恆生最抵, 更加唔好買果D槓桿紙黃金。

人仔定期

引用:

高位留 cash/做人仔定期

低位入 us stocks /voo etf

絕對唔係呢個時候... 股災股票fund可以跌6成,債券fund可以跌兩成。化做數字就係無左50萬或20萬,痛唔痛先?  問自己積唔積極管理先定旨意個銀行staff睇先?

首先自己定個投資期,咩時間做考慮因素。問心自己直覺幾多時間可能出現股災,兩個月後?半年?兩年?  你玩環球基金即係唔係用香港人心態睇香港市,要全球觀啦。

玩基金唔懶得架,要留意全世界舊錢點行,旨意銀行所謂"經理"咪等如授權佢用唔同客A,B,C account試盤睇下邊個客盤work再自吹自雷囉

你仍然唔信股災就用分段加碼策略:成個盤轉保守基金再每半年轉20%去環球股票基金囉?  一樣要set止蝕

係都唔會一次過啦,我會寧願自己揀基金,分段買入分散風險。

識投資梗係買比特幣喇

支持

用銀行買股,佣金貴三倍,小數怕長計

優惠受條款約束
引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-4-17 05:35 PM 發表

呢個時間股市處於高位, 隨時有可能出現大調整, 唔適宜而家買股票基金; 至於債劵基金, 要留意佢買乜野債, 一般都係美元債券居多, 而家美元咁印法, 冇乜著數。

況且D基金一買入就蝕2%-3%認購費, 我覺得好唔抵。你不如將筆錢用來做人民幣定期, 搵D一年期有2厘以上嘅, 一年後有機會賺息賺價。

再唔係, 襯金價仲係低可以買D實金抗通漲, 記得係實實在在嘅金條同金幣, 如果你有恆生 ...
實金和紙黃金對投資而言有何區別?爲何不建議買紙黃金?

目前一百萬全數持有梗

摩根國際債券 (港元每月現金派息 / 滙豐U62701)

每月息率 3.70%

屬2度風險

個顧問係建議我轉去買環球股票基金。

我係即將退休人士,所以都唔想咁搏,穩陣為上。

I met two women at Wahchai, they are from Chixxx Insurance, they ask me to buy a saving plan.

They said 16 years, can be double.

8 years, can gain 20%.

Is it good?

They said more safe than buy stock.

引用:
原帖由 visor 於 2021-4-17 07:44 PM 發表

實金和紙黃金對投資而言有何區別?爲何不建議買紙黃金?

紙黃金係正常時期係冇問題嘅, 而且買賣差價平同埋唔駛煩自己保管添。不過紙黃金並唔係金, 只係買賣合約, 客戶任何時候都唔可以要求提出實金, 只可以金錢結算。

但係遇到特殊情況, 紙黃金買賣可以變得非常不利持有者。例如舊年3月果時, 由於疫情關係, 銀行曾經將買賣差價拉闊到平時嘅十倍以上。而且銀行有權單方面修改一切買賣條款, 包括定價方法, 又可能隨時停止買賣, 萬一出事, 你只可以按照銀行定價平倉。

紙黃金定價其實可以好唔透明。以下係恆生銀行紙黃金嘅定價機制:

[attach]12266719[/attach]

https://www.hangseng.com/cms/tpr/eng/analyses/PDF/GLT_PB_CHI.pdf

另外, 紙黃金買賣銀行可以隨時停止, 舊年花旗銀行就試過。

[url=https://www1.hkej.com/dailynews/finnews/article/2416118/花旗突叫停紙黃金買入交易]https://www1.hkej.com/dailynews/finnews/article/2416118/花旗突叫停紙黃金買入交易[/url]

引用:
原帖由 咕哩頭 於 2021-4-17 07:45 PM 發表

目前一百萬全數持有梗

摩根國際債券 (港元每月現金派息 / 滙豐U62701)

每月息率 3.70%

屬2度風險

個顧問係建議我轉去買環球股票基金。

我係即將退休人士,所以都唔想咁搏,穩陣為上。
問題係而家美債會跌。。你隻基金好多美國國債,之後有消息加息會再跌。。呢個未必係好既選擇。。個人意見

我覺得自己投資最好,啲咩咩經理主要sell 啲佢收到高傭既產品比你。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]