• 瀏覽: 14,348
  • 回覆: 197
  • 追帖: 6
買個車位先!最先就是要對抗到通漲先,又有租收,加快儲錢速度,儲多五年,有二球,人工又加就可以上車

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

熱賣及精選
引用:
原帖由 紫微斗數白熊王 於 2021-4-19 11:56 PM 發表

月入30,000就住3,000,000囉!
咁你有1,000,000現金係手咁住到3,500,000嘅樓嘅!
三球半,深水步分契樓都仲有,不過難借錢

不論黑貓與白貓,捉到老鼠就是好貓………………鄧小平

一種政治制度的好與壞,不在於制度的方式,
只在於掌控制度的人,是能人,還是惡魔!………BBQ323

引用:
原帖由 如果只得我共你 於 2021-4-17 11:58 AM 發表

想問下,有100萬積蓄,月入3萬。

如果想買樓,大概可以買咩價位?
同3萬收入過到壓測?
求地產人幫下手,
我唔熟,未買過樓,冇經驗🙏🏻
Thanks!!!
樓主 你所講既月入3萬係你個人收入嗎?
其實你既情況只要加多位親人(如配偶、父母、子女、兄弟姊妹)做擔保人
咁你既budget就可以預鬆D
假設你既擔保人月入2萬
咁你地家庭收入就以5萬去計算
以30年期供款 2.5%年利率計算 (按揭年期要以75-樓齡/人齡)
最多可以借到528萬
連同100萬資金
以60萬首期作9成按揭
就可以應付到600萬以下既樓:
60萬樓價+18萬首置印花稅+6萬經紀佣金(如買一手樓可省略)+2萬律師費連雜費
置業總成本大約86萬 但未包新居裝修、家私、電器費用

另外銀行會有1%現金回贈 大約5萬 幫補一下

每月供款方面
同樣以總貸款額528萬 30年期 計算
現時實際供款利率為1.5%
即係月供1萬8千

樓主可以衡量下每月交租 連同每月儲蓄 如果都係萬8蚊咁上下
咁就建議你上車啦

我都係過來人 希望以上意見幫到你

引用:
原帖由 ckkam8 於 2021-4-20 11:29 AM 發表

其實你既情況只要加多位親人(如配偶、父母、子女、兄弟姊妹)做擔保人
假設你既擔保人月入2萬
以30年期供款 2.5%年利率計算 (按揭年期要以75-樓齡/人齡)
最多可以借到528萬
連同100萬資金
以60萬首期作9成按揭
60萬樓價+18 ...
這個分析都唔錯,不過太盡,如果買五百萬左右會安全D,始終一人供太吃力了

各國QE無限印銀紙令貨幣持續貶值而令物業升值!
樓供應有限,越遲買越高價
如有100萬過幾年貶值30>50%>直到永遠
十年前樓100萬>升60>100>140%>直到永遠
租樓蝕租替業主供樓!買樓抗通脹/貶值及儲錢
引用:
原帖由 ckkam8 於 2021-4-20 11:29 AM 發表

假設你既擔保人月入2萬
最多可以借到528萬
連同100萬資金
以60萬首期作9成按揭
好detail ar!!!
十分感謝!
你答的都係我想知的嘢!
3萬係我個人收入!
我加埋我配偶有5萬。

照你咁講,我如果買400左右,係咪會更輕鬆?

引用:
原帖由 如果只得我共你 於 2021-4-20 05:38 PM 發表

十分感謝!
你答的都係我想知的嘢!
3萬係我個人收入!
我加埋我配偶有5萬。

我想帶出既觀點係 買樓前 一定要清楚自己既購買力先
我覺得好多香港人都低估左自己既購買力
有時候買樓未必係一個人既事 可以係兩公婆既事
一家人既事 如果集合一家人既力量 要買dream house
其實冇想像中咁難
既然以600萬計得掂條數 咁揀400萬既樓當然係冇問題啦
但另外要考慮到市面上400萬以下既樓 而又要有返咁上下質素既 可選擇性真係唔多
樓主第一步應該target左某一個區份 或者某幾個屋苑 再睇睇當中有冇盤岩先自己心水
唔好一黎就俾400萬個數局限左自己思維先 400同600雖然面價係相差2百萬 但實質上只多係每個月供多幾千蚊 層樓仲要係自己資產 當儲錢
600萬樓同400萬樓個居住環境可以差天共地架 既然都花得咁多錢 當然係想俾自己同埋屋企人一個舒適d既居住環境啦 係咪先

引用:
原帖由 ckkam8 於 2021-4-20 11:29 發表

假設你既擔保人月入2萬
最多可以借到528萬
連同100萬資金
以60萬首期作9成按揭
除左父母同夫妻,盡量唔好搵兄弟姊妹做擔保,好易反目。

引用:
原帖由 如果只得我共你 於 2021-4-20 17:38 發表

十分感謝!
你答的都係我想知的嘢!
3萬係我個人收入!
我加埋我配偶有5萬。

若計5萬收入,反而可買貴小小,400萬樓質素同450萬,已經爭一截,係首期果度睇下可唔可以預多小小安全d,始終冇預批又唔知到時會唔會批唔足,驚簽完約上會先黎驚,撻訂唔係講玩。

引用:
原帖由 ckkam8 於 2021-4-20 06:02 PM 發表

我想帶出既觀點係 買樓前 一定要清楚自己既購買力先
我覺得好多香港人都低估左自己既購買力
有時候買樓未必係一個人既事 可以係兩公婆既事
一家人既事 如果集合一家人既力量 要買dream house
其實冇想像中咁難
既然以600萬計得掂條數 咁揀400萬既樓當然係冇問題啦
但另外要考慮到市面上400萬以下既樓 而又要有返咁上下質素既 可選擇性真係唔多
樓主第一步應該target左某一個區份 或 ...
好啱。
我都係會低估左。
上網睇,100萬,個個都講到一文不值,
上面都會有人講,留翻黎交租啦,唔好諗買樓啦,首期都俾唔到,供成你。。。。。。

我都會聽到覺得冇乜機會。。。
多謝你的分析,等我有翻少少希望。

不過買樓真係諗清楚係真。。。
真係一鋪過架。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-4-21 09:23 AM 發表

收到。 好明

引用:
原帖由 如果只得我共你 於 2021-4-21 09:31 AM 發表

好啱。
我都係會低估左。
上網睇,100萬,個個都講到一文不值,
上面都會有人講,留翻黎交租啦,唔好諗買樓啦,首期都俾唔到,供成你。。。。。。

我都會聽到覺得冇乜機會。。。
多謝你的分析,等我有翻少少希望。

不過買樓真係諗清楚係真。。。
真係一鋪過架。
你有兩點優點。

不過你開始寫你係白紙一張,得一球但要求多多。唔叫你痾嚟照吓,已經好給面子。而我係叫你好好努力,並不是個個都睇死你的!

不過再不過你儲到錢已經係其中一個置業條件。

其次,正確目標好重要。
幾年前,有人要不做樓奴高消費主義,確實求仁得仁。
吸引力法則,今日不行,還有明天。

引用:
原帖由 油站進擊的雞翼 於 2021-4-21 10:12 AM 發表

你有兩點優點。

不過你開始寫你係白紙一張,得一球但要求多多。唔叫你痾嚟照吓,已經好給面子。而我係叫你好好努力,並不是個個都睇死你的!

不過再不過你儲到錢已經係其中一個置業條件。

其次,正確目標好重要。
幾年前,有人要不做樓奴高消費主義,確實求仁得仁。
吸引力法則,今日不行,還有明天。
我知100萬好多人拿得岀黎,
不過買唔買,都真係好多因素。
每個人都唔同,唔可以同一個standard去衡量

引用:
原帖由 如果只得我共你 於 2021-4-21 10:15 AM 發表

我知100萬好多人拿得岀黎,
不過買唔買,都真係好多因素。
每個人都唔同,唔可以同一個standard去衡量
世事無標準的嗎?
擇善固執、書中自有黃金屋、安居樂業、奉公守法。
可以誤打誤撞?

問題係你過去現在將有冇擇善固執。
現在市場有你要求的供應,你現在買唔到得一個原因,其他千萬個可能不是藉口嗎?

最後,如果唔想再努力,留言找到二百幻人讚好,甚至可能違法達標,害人害己啦!
成功無捷徑的。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-4-21 09:23 AM 發表

夫妻仲易

引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-4-21 11:14 AM 發表

夫妻仲易
我想問個人工係計原本定強積金後?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]