• 瀏覽: 12,788
  • 回覆: 3
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 709394959818 於 2021-4-17 09:23 AM 發表

優勝劣敗,
我諗依到好多人(包括自己)過去一年資產值都係大幅增長。
唔勤力唔上進就要自食其果,
財困係個人問題, 唔係社會問題。
真的好想見到你有PK的一日,小心有報應
  一個人冇病冇痛,工作順利,家庭幸福,身體健康...............,就更係覺得一切靠自己努力,講句說話都特別串!那些窮人係低死,
但意外,病患是沒人預計到,比如,做打工的,大把做服務性行業的人都冇工開,做生意,又因通關問題,令到人和貨物滯留延誤,又是個人問題?那些人唔勤力唔上進要自食其果?
家中其中一個人有病(如癌症等)殺過來,人即刻世界己不同了,什麼都變得有心冇力,又係低死,北韓,中東貧窮和戰亂國家的人民又是個人問題,唔係社會問題?

熱賣及精選
引用:
原帖由 709394959818 於 2021-4-17 10:17 AM 發表

意外病患人人都有機會遇到, 但透過積蓄+保險進行風險管理, 根本唔會放上心。

做服務性行業無工開就反省下點解唔開工就會無收入,點解淨係識將生存建立係付出勞力之上。

係香港, 人人面對嘅宏觀經濟環境都係一樣,但就淨係得一少部份人先走出黎話有經濟問題。咁好明顯係個人問題, 而唔係社會問題,擺明就係優勝劣敗。
說得好,咁就祝你全家生癌,又火災,又交通意外,我知,你好叻,你不會怕,你一早己做好了風險管理,
人生存不是建立係付出勞力之上?咁請教建立在什麼之上,係咪要偷去搶呀?唔係個個都是富二代,大多人都是手停口停!
但就淨係得一少部份人先走出黎話有經濟問題。咁好明顯係個人問題,按你思維,新聞睇到有時有人強姦,搶錢,殺人都是得一少部人,咁好明顯係個人問題? 而唔係社會問題,擺明就係優勝劣敗。

引用:
原帖由 709394959818 於 2021-4-17 10:33 AM 發表

強姦搶錢殺人就緊係個人問題啦,
你竟然會覺得係社會問題?? 令人驚訝。

反社會係解決唔到問題,
唔勤力唔上進咪搞到自己有經濟問題。
依一兩年搵錢係易,
搵唔到一定係個人問題。
依一兩年搵錢係易,
搵唔到一定係個人問題。

你係咪抄股抄到傻左呀,睇其他事情都用了股票心態,唔係個個香港人都有去買股票而從人搵錢,大把人仙都仙下,靠打工搵食,
依一兩年搵錢昜左,真的笑死

引用:
原帖由 709394959818 於 2021-4-17 10:44 AM 發表

咁點解會“仙都唔仙下”先,咪又係因為個人問題。
每個人都會經歷不同命運和濟遇而影響佢的成就,沒錯,人係努力,但不要因自己努力了,成功了就話不成功的人沒有付出,是自食其果,
   比如,華仔憑自身努力,終於成了四大天王之一,但回頭想一想,華仔努力是成功的要素,但唔一定努力就會成功,如果另一個人同樣努力,係咪一定會成為華仔的成就,答案是不一定,要好多野配合,幸運等才會成就一個人,
   所以好多人窮,唔係一定不努力,沒有付出,你話佢地係自食其果,你的世界觀太窄,我真的看不起你

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]