• 瀏覽: 12,982
  • 回覆: 89
  • 追帖: 10
想請問國內租樓容易嗎? 假設到了退休之後(即年過60),想周圍旅居一下,所以唔多想買梗一個地方。謝謝。

熱賣及精選
引用:
原帖由 mmm012860 於 2021-4-16 11:16 PM 發表

想請問國內租樓容易嗎? 假設到了退休之後(即年過60),想周圍旅居一下,所以唔多想買梗一個地方。謝謝。
我都諗過會甘做,早幾個月前睇中左中山某盤准備落訂一刻,有人同我講話你現在未退休買丟空好浪費,但租出價又吾係回報好高,我即時計下,如果我將買樓錢攤開當租樓住都可以住三十年,而且大陸甘多地方我都想去住,不如到時先揾岩先租來住,中意又搬其他地方住下,其實都幾寫意下!

廢老IT狗...
咁你不如住酒店或者serviced apartment

大陸好多商住兩用公寓,業主一手樓買左之後地產發展商幫業主出租變酒店,你可以租呢類屋

引用:
原帖由 mmm012860 於 2021-4-16 11:16 PM 發表

難咩?應該無乜問題

引用:

有錢一定得 比夠1.5-2倍租金 大把人 大把靚盤搵你租

引用:
原帖由 Mich281963 於 2021-4-17 05:00 AM 發表

我都諗過會甘做,早幾個月前睇中左中山某盤准備落訂一刻,有人同我講話你現在未退休買丟空好浪費,但租出價又吾係回報好高,我即時計下,如果我將買樓錢攤開當租樓住都可以住三十年,而且大陸甘多地方我都想去住,不如到時先揾岩先租來住,中意又搬其他地方住下,其實都幾寫意下!
我都喺咁諗,不過家人又話,享受唔到樓價升值。

租啦!計下數一年洗費,你就知買黎冇為!最多仲有廿年!林老先去博升值咩?

引用:
原帖由 天屯元 於 2021-4-17 08:43 AM 發表

有錢一定得 比夠1.5-2倍租金 大把人 大把靚盤搵你租
港燦思想,將香港情況套入大陸。

大陸出咗法規,租俾65歲老人,除非自願搬走,否則不能以欠租,出售等等理由強制租客搬走。
老人好難再到大陸租樓,除非自己買樓 。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-17 09:26 AM 發表

大陸出咗法規,租俾65歲老人,除非自願搬走,否則不能以欠租,出售等等理由強制租客搬走。
咁就好似租金管制咁,好心做壞事!

引用:
原帖由 香江人 於 2021-4-17 09:26 AM 發表

對!其實好多香港業主都唔想租比老人

十分容易!

江門有d石屋,一年租金幾百蚊,一個月幾十,冇水冇電冇固網,得手機訊號,亦冇廁所浴室,用馬桶,果d唔介意租俾任何人

引用:
原帖由 我正在說謊 於 2021-4-17 11:28 AM 發表

江門有d石屋,一年租金幾百蚊,一個月幾十,冇水冇電冇固網,得手機訊號,果d唔介意租俾任何人
咁不如住香港公屋

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-17 08:44 AM 發表

我都喺咁諗,不過家人又話,享受唔到樓價升值。
我就甘睇,國內樓價算足平穩吾會點大升落,因供應實在太多,住😭得十年八年又吾會升得去邊,相反局限左我生活范圍我又吾想囉!

廢老IT狗...
引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-17 08:42 AM 發表

難咩?應該無乜問題
當你退休人事,無入息,未必有人租俾你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]