• 瀏覽: 2,207
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
1838萬買荃灣映日灣撻訂戶 較2019年賣貴逾228萬

億京荃灣已入伙新盤映日灣日前重推撻訂單位招標發售,今日首日招標截標,最終映日灣撻訂單位成功重售,價錢賣貴228.4萬元。

映日灣成交紀錄冊顯示,1座18樓D室單位實用面積803平方呎,成交價錢為1838萬元,呎價22,889元。該單位原於2019年8月以1609.6萬元成交,已於今年1月8日終止買賣合約,今次重新售出賣貴228.4萬元或14.2%。

是次售出單位每月管理費3344元,折合每呎管理費約4.16元,另地稅為2182.5元。順帶一提映日灣商場PLAZA 88陸續有店舖獲承租及開業。

source hket

荃西邊都23k !!

熱賣及精選

億京荃灣已入伙新盤映日灣日前重推撻訂單位招標發售,今日首日招標截標,最終映日灣撻訂單位成功重售,價錢賣貴228.4萬元。

映日灣成交紀錄冊顯示,1座18樓D室單位實用面積803平方呎,成交價錢為1838萬元,呎價22,889元。該單位原於2019年8月以1609.6萬元成交,已於今年1月8日終止買賣合約,今次重新售出賣貴228.4萬元或14.2%。

是次售出單位每月管理費3344元,折合每呎管理費約4.16元,另地稅為2182.5元。順帶一提映日灣商場PLAZA 88陸續有店舖獲承租及開業。

https://ps.hket.com/article/2933991?r=cpstni

引用:
原帖由 風之雨 於 2021-4-16 10:25 PM 發表

映日灣成交紀錄冊顯示,1座18樓D室單位實用面積803平方呎,成交價錢為1838萬元,呎價22,889元。該單位原於2019年8月以1609.6萬元成交,已於今年1月8日終止買賣合約,今次重新售出賣貴 ...

話時話全西邊緣,查實喺御凱隔離行多幾步。同埋用家用金錢話俾市場知,映日灣係貴過海之戀,除非海之戀頂級四房全海景嗰隻呎價先至上到23k以上,普通三房都係21k,同10幾年樓齡嘅萬景峰同價

呎價反映一切,映日灣一手開賣後期嘅三房大單位,成交已經去到22k ,而家最新已經去到23k

最主要嘅原因海之戀較映日灣呎價低,有以下原因

1. 開則奇怪,好多都係罅海
2. 用料差
3. 由月台行去大堂再上樓好花時間,計埋行平台等𨋢嘅時間,分分鐘耐過由公園行去映日灣
4. 近眾安街楊屋道市集係受歡迎過近海之戀商場

一手吾計

引用:
原帖由 Star656 於 2021-4-16 10:40 PM 發表

話時話全西邊緣,查實喺御凱隔離行多幾步。同埋用家用金錢話俾市場知,映日灣係貴過海之戀,除非海之戀頂級四房全海景嗰隻呎價先至上到23k以上,普通三房都係21k,同10幾年樓齡嘅萬景峰同價

呎價反映一切,映日灣一手開賣後期嘅三房大單位,成交已經去到22k ,而家最新已經去到23k

最主要嘅原因海之戀較映日灣呎價低,有以下原因

1. 開則奇怪,好多都係罅海
2. 用料差
3. 由月 ...
咁佢真係全西邊緣
映日好處係用料比較好
海景單位就比較少

海之戀交通會比較方便, 始終都係西鐵站上蓋, 前排海景都會好好

兩房呎價相信映日同埋海之戀差唔多

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2021-4-16 10:49 PM 發表

咁佢真係全西邊緣
映日好處係用料比較好
海景單位就比較少

海之戀交通會比較方便, 始終都係西鐵站上蓋, 前排海景都會好好

咩叫荃西邊緣?荃西係指荃灣西部而吾係指AA指定果批屋丸

映日灣只係工廠三寶好少少

千八絕對係水魚價

映日灣,plaza88前面area
整到好靚

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-4-16 10:55 PM 發表

映日灣,plaza88前面area
整到好靚
靚條X

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-4-16 10:56 PM 發表

靚條X
俾人岩次都吾得
衰米

大丈夫
性情如火
力拔山河
最期待plaza  88有咩店舖

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2021-4-16 10:49 PM 發表

咁佢真係全西邊緣
映日好處係用料比較好
海景單位就比較少

整體個人喜歡萬景峰映日灣御凱,海之戀真係太偏僻

先講交通,出中環,中途站上930X,快過搭西鐵好多,出九龍東,喺街市街度搭紅Van。海之戀只係去尖東和元朗係全個荃灣眾多屋苑之中算最快。小弟中環返工,真係好耐冇搭過西鐵返荃灣。如果揸車,每日放工由天橋落迴旋處起碼都塞兩個字,其他荃灣西屋苑,德士古道天橋一早落咗去啦

日常生活,我反而覺得楊屋道先係荃灣嘅中心,我自己嘅生活習慣,假如我住海之戀,行去楊屋道真係好遠,更何況有時需要行去沙咀道嗰啲銀行

引用:
原帖由 Star656 於 2021-4-16 11:05 PM 發表

整體個人喜歡萬景峰映日灣御凱,海之戀真係太偏僻

先講交通,出中環,中途站上930X,快過搭西鐵好多,出九龍東,喺街市街度搭紅Van。海之戀只係去尖東和元朗係全個荃灣眾多屋苑之中算最快。小弟中環返工,真係好耐冇搭過西鐵返荃灣。如果揸車,每日放工由天橋落迴旋處起碼都塞兩個字,其他荃灣西屋苑,德士古道天橋一早落咗去啦

日常生活,我反而覺得楊屋道先係荃灣嘅中心,我自己嘅生活習慣,假如我住海 ...
有冇留意萬景大貓銀行
已經去咗海之戀

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2021-4-16 11:07 PM 發表

有冇留意萬景大貓銀行
已經去咗海之戀
有,我幾間銀行都有戶口,但真係冇匯豐

所以萬景峰呎價同海之戀差唔多,其實真係有原因。所謂荃灣西,真正嘅荃灣西中心並唔係喺荃灣西站,如果你喺荃灣住咗一段長時間你就明白,荃灣西我唔會日日去,楊屋道我真係會日日去,銀行/街市/小店/食市數目,海之戀嗰邊真係太過偏,最遠嗰座真係行去麗城都近過去荃灣市中心

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]