• 瀏覽: 72,481
  • 回覆: 556
  • 追帖: 29
佢要親自在內地的銀行分行簽呢份聲明書,而且簽左亦未必可以匯款交契稅!

熱賣及精選
如果交契稅唔得,維修基金,買車位相信都會被打回頭。若銀行有心玩野,管理費按金都唔可以匯進內地的話,大家不用北上置業了。

引用:
原帖由 kc2047 於 2021-4-16 07:00 PM 發表

如果交契稅唔得,維修基金,買車位相信都會被打回頭。若銀行有心玩野,管理費按金都唔可以匯進內地的話,大家不用北上置業了。
可以向港澳辦反映。這些有違頂層國策。

引用:
原帖由 johnlam13888 於 2021-4-16 08:00 PM 發表

搵工聯會唔揪得啦 佢乜都指指點點

當正自己香港太上皇咁

連鄭大姐都睇佢眉頭眼額架!

佢出句聲 乜都得!
聽過一次佢講嘢,唔知點解只係聽咗一分鐘就好唔中意佢,雖然好多人讚佢。總之係一種直覺。可能太扮嘢吧!

好彩無買深圳樓,咁貴,哈哈港人爭相走貨了,有現金的有平貨了

引用:
原帖由 今天打甲由 於 2021-4-16 09:11 PM 發表

好彩無買深圳樓,咁貴,哈哈港人爭相走貨了,有現金的有平貨了
哈哈哈哈哈哈哈!

我2月用中銀快匯匯幾皮嘢去自己中國銀行戶口都被凍結, 打長途電話上去中國銀行問,話大陸由二月份開始將澳門同埋香港匯上去嘅資金全部凍結,所有匯款衹可作消費用途。

早兩天, 匯港元上深圳供樓,沒有問題.
正常收到.

引用:
原帖由 pinkladykiki 於 2021-4-16 10:05 PM 發表

我2月用中銀快匯匯幾皮嘢去自己中國銀行戶口都被凍結, 打長途電話上去中國銀行問,話大陸由二月份開始將澳門同埋香港匯上去嘅資金全部凍結,所有匯款衹可作消費用途。
所知上年自封關後已經有咁既規定,唔係今年既事,但封關後見呢度既,或其他群組既網友匯款北上買樓,收樓時付契稅,維修基金,買車位等 ... 通通唔係細數目,又唔覺有人講遇上乜野困難,只是多一重手續,經視像錄影在 HK 的公証律師處理草簽和委託 AA 的內地代理人幫忙收樓和驗樓,因此更加唔明而家你地係點匯錢上去。

引用:
原帖由 nmk905 於 2021-4-16 10:22 PM 發表

早兩天, 匯港元上深圳供樓,沒有問題.
正常收到.
你在匯款用途寫 "供樓" 照計一定比內地銀行卡住個 bor。

引用:
原帖由 kc2047 於 2021-4-16 10:25 PM 發表

你在匯款用途寫 "供樓" 照計一定比內地銀行卡住個 bor。
我用途寫家庭開支一樣凍結

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]