• 瀏覽: 452
  • 回覆: 6
  • 追帖: 3
如果八月手術費加碼,那麼……

MPF有冇可能再offer免手術費比散戶出出入入呢抑或……

免手術費根本就不存在,因為魔鬼在細節呢

感覺上,trade中港真係冇咩手術費可言,但歐美有一定的潛在成本也可以理解……

anyway, 遲D若積金局以至基金銀行幫我地trade之際,在新增收費之下,仲有冇免呢支歌仔唱呢??

若有變動抑或有相關之調整玩法公報,那麼……市場又會怎樣解讀及作出怎樣的反應呢

禾外行兼新手一定無知,但肯肯定香土有不少行內精英,但又未必有來料叫聲提防提防,不是麼

熱賣及精選
引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-4-15 11:35 PM 發表

感覺上,trade中港真係冇咩手術費可言,但歐美有一定的潛在成本也可以理解……

anyway, 遲D若積金局以至基金銀行幫我地trade之際,在新增收費之下,仲有冇免呢支歌仔 ...
個平台做出來有成本的
所謂免費是轉移成本

內部轉移可能是收 vip 會員費
補貼其他客戶免交易費

外部轉移就如 GameStop 事件
收外部資訊費補貼內部客戶交易費

另一是補貼搶市場佔有率
到一定程度後
加價追回之前嘅補貼費

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-4-15 11:35 PM 發表

anyway, 遲D若積金局以至基金銀行幫我地trade之際,在新增收費之下,仲有冇免呢支歌仔 ...
天下之大,邊個可以準確預測未來大市埸嘅走勢!

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-4-16 12:01 AM 發表

個平台做出來有成本的
所謂免費是轉移成本

內部轉移可能是收 vip 會員費
補貼其他客戶免交易費

外部轉移就如 GameStop 事件
收外部資訊費補貼內部客戶交易費

另一是補貼搶市場佔有率
到一定程度後
加價追回之前嘅補貼費
多謝來料指教但小弟不才聽吾明

anyway, 咁c兄覺得加價後是否表面上仍會維持不變,起碼不會/不須向公眾交代太多細節野,又得散戶當免手術費績出出入入呢??那麼,到時的回報是否又出自羊身上,即免不了加稅果D差價呢

如果有產生變化,那麼該局應有相關的公告,起碼待銀行界個別/逐一向客戶發報??

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2021-4-16 12:03 AM 發表

天下之大,邊個可以準確預測未來大市埸嘅走勢!
起碼非賭大細般只看或然率吧

引用:
原帖由 iamthe1ulook4 於 2021-4-16 12:11 AM 發表

起碼非賭大細般只看或然率吧
做好自己份內事
唔好胡亂做擔保人

賭徒做返賭徒嘅野
政府稅收嘅決定
唔係賭徒可以拿來賭的

輸到要改變下個心態早落車好過中間上車唔上唔落

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]