• 瀏覽: 4,199
  • 回覆: 88
香港政府賣地本身已標得貴
香港金融市場同樓市關係密切
中央又唔敢亂干預香港金融市場影響資金出入
所以好難會出手

而中央打擊深圳樓價,係針對銀行按揭去打壓
如果套用香港,即係要求銀行估價要跟中央定既價格為標準
就係完全乾預市場,所以根本無可能

深圳樓價現時的確回軟,但睇返上海北京,都一樣版打壓過,之後都係隊返上去,
所以其實打壓唔到,只要一日有人買得起,一日都壓唔死樓價

熱賣及精選
中央支持樓巿

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-15 04:35 PM 發表

香港是中國的美金窗口 ,打擊樓市經濟,等於同時打擊金融, 即係自殺!現在中美在鬥法,中央夠膽咁做?!
唔係唔敢做,係一定做。好快睇到。

中國干預香港冇可能? 你講緊笑定你唔係生活係香港?

唔使浪費時間同啲淡友講,同佢哋討論樓市,即係同太監講「性」經。

當睇笑話就可以了。

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-15 05:01 PM 發表

好呀,開個盤,你估中央打擊樓市,今年跌幾多?!
即係你都認為中央打擊香港樓市!

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-15 05:01 PM 發表

好呀,開個盤,你估中央打擊樓市,今年跌幾多?!
你不如問左佢睇淡左甘多年錯失左幾多賺錢機會先啦!

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-15 05:11 PM 發表

我當然不認為可以打擊到才同你開盤。中央出手你估有能耐跌幾多?
其實有少少「見識、常識、學識」嘅人都知,中央一早已經係內地啲1線城市到出招打擊樓市。

但個結論係咩呢?內地1線城市樓市嘅升幅,仲勁過香港。

所以當班傻仔講笑話就算,又或者當聽緊啲「青頭仔」分享佢哋嘅性幻想就可以了

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-4-15 05:04 PM 發表

唔使浪費時間同啲淡友講,同佢哋討論樓市,即係同太監講「性」經。

當睇笑話就可以了。
閹人論房事

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-15 05:11 PM 發表

我當然不認為可以打擊到才同你開盤。中央出手你估有能耐跌幾多?
過去10年
淡友 : 買大細贏左1次輸9次

淡友 : 十幾年我終於贏返次

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]