• 瀏覽: 12,678
  • 回覆: 223
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ksgchung 於 2021-4-15 05:20 PM 發表

我都同意封頂
長遠投資者會走
中細價樓佔的比例越來越低
即係參與者較多的係由租轉買+換樓人士
上車唔容易,封頂係必要的

熱賣及精選
打地主都合理。  之前一直打非業主。

你哋買唔起樓 ,唔係因為樓價貴 係因為你哋廢, 廢淡性無能 又關中央咩事呢

引用:
原帖由 shizuma 於 2021-4-15 05:25 PM 發表

收返四大地產商既農地
佢地囤積的地有1000公頃
當1公頃地可以起1000個單位計
收佢地30%的地300公頃,都可以多30萬個公屋單位供應
補返貪曾呢十幾年的欠落條數

說難打,總有起步!..很多界別都有炒樓,很大個人利益,  亞爺未必索到真料,被老點。。

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-4-15 05:37 PM 發表

佢地囤積的地有1000公頃
當1公頃地可以起1000個單位計
收佢地30%的地300公頃,都可以多30萬個公屋單位供應
補返貪曾呢十幾年的欠落條數
以農地價收回

好好

引用:
原帖由 discusskok 於 2021-4-15 04:04 PM 發表

推冧個樓市,即係要俾而家有樓嘅,將啲樓平賣俾而家買唔到樓嘅人,咁公平咩?
中央會想自製另一批曱甴出黎?弱智既都知冇咩可能
我咩都唔信,只係相信中央堅守兩個字:維穩

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-4-15 17:45 發表

說難打,總有起步!..很多界別都有炒樓,很大個人利益,  亞爺未必索到真料,被老點。。
直接派人做選委 好難再比人老點

引用:
原帖由 akh2907 於 2021-4-15 03:42 PM 發表

遲早
一動土,老鼠曱甴出末

引用:
原帖由 今天懷舊的老爺 於 2021-4-15 17:52 發表

中央會想自製另一批曱甴出黎?弱智既都知冇咩可能
我咩都唔信,只係相信中央堅守兩個字:維穩
有國安法怕咩你 出一個拉一個 再嘈共埋你層樓

引用:
原帖由 plover 於 2021-4-15 03:15 PM 發表

大有大打(地慘商),細有細打(普通小業主)。可以用空置稅,累進稅,降番到七成按
下世

引用:
原帖由 鐵路嘅牛油果 於 2021-4-15 04:24 PM 發表

其實點解成日要求人哋幫,你自己先上到車嘅?
如果自己勤力啲,努力啲去上車,唔係更有成功感咩?
佢地一直好免費餐架啦,呢幾日嗰單仔逼媽分身家就可見一班

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-4-15 03:28 PM 發表

原先2026年之後每年會有3萬個公營房屋落成,比2021年至2025年2萬個多1萬個  
但昨日陳煩改為每年提供4萬個公屋單位,又會引進其他力量加快居屋供應
好明顯係一個出手的訊號啦  

【陳帆表示,預料2020至2021年度起計的5年內,公營房屋總建屋量約10.14萬個單位,他承認,再之後的5年,若要興建多20萬個公營房屋單位「挑戰頗大 ...
一年得4萬個真係太小。 如果維持這個量,預計一年升10-15%左右。 要大約一年12萬個單位,個市就平穩。 

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-4-15 05:31 PM 發表

中細價樓佔的比例越來越低
即係參與者較多的係由租轉買+換樓人士
上車唔容易,封頂係必要的

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2930000/2931658/R01_1024.JPG
是但一間2房都過千萬。 仲邊有中細價樓。 

提示:支持鍵盤翻頁左 右