• 瀏覽: 14,011
  • 回覆: 145
  • 追帖: 5
昨夜睇了tbb訪問汪生的節目。講真,我都算係睇好後市,即好友,但也不會照單全收看好的言論。投資或自住均不應只叫GOGOGO或只咒罵式叫跌市,凡事應講分析睇數據。在財經界中我認為汪生算是特出的,因他有一套完整理論,是真有看法的人,起碼不是老c的升市看升跌市看跌,也不是沈大c的升市話跌,錯了十幾年仍死撐被大戶針對。汪生的理論以睇資金(m3)為本,這點我認同是一個簡單又清晰的指標。至於龍市理論中的龍一龍二理論,即後市只有升、整固、升….. 而無跌市,與我們一向認識的牛熊交替、鐘擺理論、物極必反似乎又大有分別。這點很有趣,需要時間去証明,我不會照單全收。有人成日執著嘉湖未到佢所預測的價,但試問黑暴、疫症那個估到?然而這十年八年樓市整體向升的趨勢,及這兩三年跌唔落的現象不容置疑,即汪生預測的樓市大方向大抵仍是正確。

我昨天留意他分柝中有一些觀點,大家可以啄磨一下
(1)  一手賣得唔好
一般人看法: 樓市轉勢
汪生的看法: 發展商求價不求量
我自己看法: 這要發展商自己先知。一手成交下跌不容忽視,發展商叫價確實太高,黑廁、開放廚房、火柴盒監倉則叫三萬蚊尺,天理何在?

(2)  移民令樓市下跌
一般人看法: 樓市下跌
汪生的看法: 只佔幾個巴仙,利多於弊,供應不會乾塘,很多人移民也不會賣樓
我自己看法: 我相信不是所有移民的人會有樓,但有樓的人大部份應會賣樓才移民,避免要交稅比「新祖國」 ---這是不愛新祖國的表現。移民的人如果真的很多,除了供應會增加,住屋的需求 (包括買樓及租屋) 會減少,樓市理應下跌?但第一,我估真移民的人不會如傳媒吹的150萬人 (不怕被歧視??) 。第二,要人,多多都有,香港從來只有人滿之患。不滿現狀的人最好全部移民、還香港一個安寧。

(3)  2020年成交價下跌
一般人看法: 樓市下跌
汪生的看法: 初期是成交優質單位,所以價格較高,之後樓價升了,買家只能買較劣質單位,所以價格較低,形成下跌感覺。
我自己看法: 這點有少少保留,因我沒有如汪生般掌握數據。調番轉講,近期旺市,低層也可能貴過高層,因此我對汪生的看法有保留。

歡迎理性討論

熱賣及精選
剛需係最重要,佢果區屯門,佢地係前線地產代理,所以好明白上車需求冇減少過!
而大c係股評人,佢用股票資金理論去分析樓市係錯既,而且錯足十幾年,更何況佢股票方面輸多贏少,奶過佢野啦.....鐵塔....瑞聲...

引用:
原帖由 不基委屈的P圖 於 2021-4-15 10:31 AM 發表

剛需係最重要,佢果區屯門,佢地係前線地產代理,所以好明白上車需求冇減少過!
而大c係股評人,佢用股票資金理論去分析樓市係錯既,而且錯足十幾年,更何況佢股票方面輸多贏少,奶過佢野啦.....鐵塔....瑞聲...
但最好笑有一次聽大c節目話佢成日錯係因為佢被大戶針對
人地用真金白銀針對佢?? WHO IS HE??
大c係錯足十幾年的財演,但用來趨吉避凶卻也不錯

引用:
原帖由 不基委屈的P圖 於 2021-4-15 10:31 AM 發表

沉大C呢D財演小丑連自住都無不值一提,汪生流定堅都仲要時間去證明,但我覺得佢套理論好獨特大概都配合現實亦有數據支持,總好過老C後知後覺,升叫升,跌叫跌。無人有水晶球,就算有水晶球又可100%準?再講好多人一直等跌又浪費左幾多時間同金錢去幫人供樓?

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:43 AM 發表

但最好笑有一次聽大c節目話佢成日錯係因為佢被大戶針對
人地用真金白銀針對佢?? WHO IS HE??
大c係錯足十幾年的財演,但用來趨吉避凶卻也不錯
總之做佢相反仲準過水晶球

引用:
原帖由 netbies 於 2021-4-15 10:44 AM 發表

沉大C呢D財演小丑連自住都無不值一提,汪生流定堅都仲要時間去證明,但我覺得佢套理論好獨特大概都配合現實亦有數據支持,總好過老C後知後覺,升叫升,跌叫跌。無人有水晶球,就算有水晶球又可100%準?再講好多人一直等跌又浪費左幾多時間同金錢去幫人供樓?
在QE狂潮泛濫的年代,有一點很同意他的說法: 「買有風險,但不買也有風險」

引用:
原帖由 netbies 於 2021-4-15 10:46 AM 發表

總之做佢相反仲準過水晶球
exact7ly

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:15 AM 發表

昨夜睇了tbb訪問汪生的節目。講真,我都算係睇好後市,即好友,但也不會照單全收看好的言論。投資或自住均不應只叫GOGOGO或只咒罵式叫跌市,凡事應講分析睇數據。在財經界中我認為汪生算是特出的,因他有一套完整理論,是真有看法的人,起碼不是老c的升市看升跌市看跌,也不是沈大c的升市話跌,錯了十幾年仍死撐被大戶針對。汪生的理論以睇資金(m3)為本,這點我認同是一個簡單又清晰的指標。至於龍市理論中的龍一龍 ...
香港19年開始已轉左政治市(息口不變但跑輸全球)條友完全無提過

不如睇下事實發生緊乜事
韓正抨擊完港樓唔夠2個月港府已經做左以下
打丁
租管
收地(等於5年咁多公頃)
重提空置稅
01報 紫荊追擊

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:48 AM 發表

在QE狂潮泛濫的年代,有一點很同意他的說法: 「買有風險,但不買也有風險」
所以佢既理論係好獨特亦好現實,不象一些財演竟然套用股市圖表去分析樓市大錯特錯

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:15 發表

昨夜睇了tbb訪問汪生的節目。講真,我都算係睇好後市,即好友,但也不會照單全收看好的言論。投資或自住均不應只叫GOGOGO或只咒罵式叫跌市,凡事應講分析睇數據。在財經界中我認為汪生算是特出的,因他有一套完整理論,是真有看法的人,起碼不是老c的升市看升跌市看跌,也不是沈大c的升市話跌,錯了十幾年仍死撐被大戶針對。汪生的理論以睇資金(m3)為本,這點我認同是一個簡單又清晰的指標。至於龍市理論中的龍一龍 ...
雖然我不同意汪生既大部分觀點, 亦唔相信龍市理論, 過去10幾年因為政府同地產商一齊夾高樓市先有個大牛市, 依家明顯政策180度調轉, 熊市黎緊; 但汪生係節目表達清晰, 溫文有禮, 富娛樂性, 我有時會當電視節目睇下。

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:48 AM 發表

近期升得急係美國佬瘋狂QE,揸現金如同俾美國佬打劫銀紙,所以個個搶住入市!

引用:
原帖由 sunday8999 於 2021-4-15 10:57 AM 發表

雖然我不同意汪生既大部分觀點, 亦唔相信龍市理論, 過去10幾年因為政府同地產商一齊夾高樓市先有個大牛市, 依家明顯政策180度調轉, 熊市黎緊; 但汪生係節目表達清晰, 溫文有禮, 富娛樂性, 我有時會當電視節目睇下。
我都認為大家睇法不同也不要緊,最緊要知道自己點解支持 / 唔支持,然後按著自己相信的去行事
同意你講,汪生表達清晰。至於溫文有禮嘛,我就覺得Man D 就好D
支持理性討論

引用:
原帖由 不基委屈的P圖 於 2021-4-15 10:59 AM 發表

近期升得急係美國佬瘋狂QE,揸現金如同俾美國佬打劫銀紙,所以個個搶住入市!
小市民都是汪洋中的一條船,怒海求生

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:15 AM 發表

汪先生不講佢做生意、學歷,只看他投資樓宇,食正條水,唔相信而相信文宣英國好自由呀!

幾千、萬幾、二萬、三萬、四萬等都有,不是幫人的一面嗎?
天理係努力讀書努力工作,自會有黃金屋。
唔通講下就有咩

睇咗咁多年,汪生在眾多地產評論員中算係最有良心肯講真話的人👍

主題標籤 #投資 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]