• 瀏覽: 14,419
  • 回覆: 145
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 10:15 AM 發表

昨夜睇了tbb訪問汪生的節目。講真,我都算係睇好後市,即好友,但也不會照單全收看好的言論。投資或自住均不應只叫GOGOGO或只咒罵式叫跌市,凡事應講分析睇數據。在財經界中我認為汪生算是特出的,因他有一套完整理論,是真有看法的人,起碼不是老c的升市看升跌市看跌,也不是沈大c的升市話跌,錯了十幾年仍死撐被大戶針對。汪生的理論以睇資金(m3)為本,這點我認同是一個簡單又清晰的指標。至於龍市理論中的龍一龍 ...
大好友

熱賣及精選
信汪一成,雙目失明
佢好驚樓價跌,成日搵啲嘍囉喺度不停唱好

"大陽春"的2021年二月份至今己經攪炒18個盤:
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

如果政府收200%差餉租值嘅空置稅,發展商唔減唔得。到時一手帶動二手下跌

先唔講堅定流,佢係業內人士,加上都hold 住啲貨, 講嘢之前係咪應該申報下利益先?

無法無天嘅社會。

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-15 12:00 PM 發表

信汪一成,雙目失明
佢好驚樓價跌,成日搵啲嘍囉喺度不停唱好

"大陽春"的2021年二月份至今己經攪炒18個盤:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=29804466&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy

如果政府收200%差餉租值嘅 ...
如果……到時……😂

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 11:44 AM 發表

我起初也有相同疑問....... 樓市不是和經濟、失業率、工資水平之類掛勾? 直至幾年前我有個朋友,在銀行做高層(係超高層,佢D客仔係五億起跳) 同汪生也有近似理論 : 你地D人成日話樓貴,其實係你地追不上世界,係香港大部份人自己退步了。全世界都印銀紙錢搵錢,暴富起來的人多不勝數,特別係內地人。我朋友做VIP開戶都做到氣咳,佢話我地D小市民根本唔明白錢不再是錢的道理 (money is no  ...
成日話印錢,啲錢樓主有冇入過袋?   

好, 就算印啲錢樓主都可以袋一部分,然後打算買樓,政府會由得熱錢咁做?  收你15% 先,加上買賣佣金雜費,你買樓先比20%。  呢個門檻,可以再加,政府話事。   呢年半全世界都買債量寬,香港樓升咗幾多?

引用:
原帖由 大西北小刺 於 2021-4-15 11:59 AM 發表

其實也不是要辯論甚麼、更不是要爭論D乜野、逼人接受意見
純屬大家討論,吹下水
大家睇法不同很正常,香港應是多元社會才好
有幾多元

汪 dog dog 睇住四大AA 行,可以做一手樓,一早流晒口水,佢非常想做地產佬嘅奴才,賺一手啲傭。

呢啲AA頭目,講嘢一定係以自己利益行先。佢心裡面真正諗乜,點會話你知?

引用:
原帖由 netbies 於 2021-4-15 12:05 PM 發表

如果……到時……😂
所有遠見都先有如果

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-15 12:14 PM 發表

所有遠見都先有如果
😄😄😄

引用:
原帖由 果個純情的西瓜 於 2021-4-15 12:14 PM 發表

汪 dog dog 睇住四大AA 行,可以做一手樓,一早流晒口水,佢非常想做地產佬嘅奴才,賺一手啲傭。

呢啲AA頭目,講嘢一定係以自己利益行先。佢心裡面真正諗乜,點會話你知?
AA 靠傭, 汪 dog dog 吹咩都羸

淡市旺市都有成交

唔通倒自己米

個個都等低位買入,咁就變咗支持,只有恐慌性上升才能引發破頭穿腳,踏入熊市,樓市橫行越久就越難跌,有啲人供完都未跌己賺笑。

橫行十年,到時通漲都高樓價,大家又覺得樓平。

樓主話睇 cctvb 嘅節目,嗰啲節目, 贊助人全部都係地產商、AA 行、財仔  etc。

搵人訪問,都係搵啲地產佬銷售主管、AA頭目,講嘢一面倒, 呢啲原則上係洗腦節目。 同地產佬贊助環保團體阻撓土地開發一樣,目的就係奴化香港社會。

引用:
原帖由 果個純情的西瓜 於 2021-4-15 12:14 PM 發表

汪dog dog dog 1,2號

啲AA頭目,一手賣10%, 賣兩伙,訪問佢哋,佢哋都會話好過預期,冇靈魂嘅機械人。

呢啲AA頭目,道德標準仲低過妓女。  呢班人在傳媒霸住個話語權,令人反感,唔怪得香港啲後生仔反社會。呢班AA頭目真係應該拉去坐監。

引用:
原帖由 果個純情的西瓜 於 2021-4-15 12:09 PM 發表

成日話印錢,啲錢樓主有冇入過袋?   

好, 就算印啲錢樓主都可以袋一部分,然後打算買樓,政府會由得熱錢咁做?  收你15% 先,加上買賣佣金雜費,你買樓先比20%。  呢個門檻,可以再加,政府話事。   呢年半全世界都買債量寬,香港樓升咗幾多?
錢從來沒直接入市民袋, 但利息平到離譜, 銀行批錢又鬆手左, 佣金收入又計足左, 借款額又大左, 變相部份熱錢流左入市民袋...錢從來追住有錢人走, 基層受惠不到係永遠既事實..

未來樓市利好消息我就不提了, 個個都知, 但真正壞消息其實亦只有一個, 其他都係 bullshit , 負面消息就係政府對未來樓市供應既取態...政府係五係真係會將樓市壓死? 壓死之后錢又從何來? 政府能不靠樓市解決到收入來源才是重點, 其他都係煙幕.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]