• 瀏覽: 2,564
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
https://youtu.be/sfADcpfB6hk

電視台採訪!
無花無假!
邊個再話內地電視台做假,就告你誹謗!

熱賣及精選
召喚簡體字AA

前兩日微博就有D條報道,仲好奇過邊個大老細咁多屋,居然會出現D種自己間屋被人住咗廿幾年都吾知的事,原來事主係香港人。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-14 03:22 AM 發表

https://youtu.be/sfADcpfB6hk

電視台採訪!
無花無假!
邊個再話內地電視台做假,就告你誹謗!
又係傳媒誤導,個所謂的港人業主都只係簽咗合約,之後又冇辨房產証過戶,自己做傻仔嘢,見層樓升左就嘈。

心真大。房子擱了這麼多年才去找回。

引用:
原帖由 Wallaa 於 2021-4-14 09:25 AM 發表

又係傳媒誤導,個所謂的港人業主都只係簽咗合約,之後又冇辨房產証過戶,自己做傻仔嘢,見層樓升左就嘈。
佢俾哂錢啦!全楝樓,只有佢一個人,無辦房產證,咪就係因為無去收樓嘅結果囉!

我都有個女同事,成8年後,先去辦房產證!佢好彩,有兩個 friend 買佢個到,上去會幫佢係外面望吓有冇事,交管理費。

佢買咗無耐,就拍拖,結婚生仔,三年抱兩!老公一直唔肯上大陸,就算上,都跟旅行團,去旅遊區!

直到佢兩個 friend 要賣樓,佢先上去辦房產證,據陪佢上去的另一同事講:一開門,所有當年發展商贈送的家私霉爛哂,十足鬼屋咁!

引用:
原帖由 獅子來了 於 2021-4-14 11:36 AM 發表

心真大。房子擱了這麼多年才去找回。
人哋有錢,呢到買間,個到買間,當儲錢!
呢D舊式人投資法!窮人無份玩

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-14 01:11 PM 發表

佢俾哂錢啦!全楝樓,只有佢一個人,無辦房產證,咪就係因為無去收樓嘅結果囉!

我都有個女同事,成8年後,先去辦房產證!佢好彩,有兩個 friend 買佢個到,上去會幫佢係外面望吓有冇事,交管理費。

佢買咗無耐,就拍拖,結婚生仔,三年抱兩!老公一直唔肯上大陸,就算上,都跟旅行團,去旅遊區!

直到佢兩個 friend 要賣樓,佢先上去辦房產證,據陪佢上去的另一同事講:一開門,所有當年發展商贈送的 ...
俾晒錢又怎樣???
一日未過戶都未完交易,在世界上上任何一個地方,包括香港(你俾完錢,但又唔抓律師樓做轉契手續)也都一樣,始終未能成為業主。
抓這些奇特例子有什什麼意義?? 除了說明當事人,由它掉空十幾年on居居外,沒有什麼參考性

邊有人跳樓跌死左仲可以賴人地層樓起得高架,自己比左錢就乜都唔理走左去,依家先走去踢竇,有叉用咩

引用:
原帖由 JoshuaChow 於 2021-4-14 04:22 PM 發表

邊有人跳樓跌死左仲可以賴人地層樓起得高架,自己比左錢就乜都唔理走左去,依家先走去踢竇,有叉用咩
咁點解有人會住入去呢?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2021-4-14 08:10 PM 發表

咁點解有人會住入去呢?
我估係20年前監管不完善有不良發展商一屋二售做成既問題, 如今購房簽約後首要做的事就係去房管局備案及收樓後盡快交契稅辦理不動產權證

引用:
原帖由 lovetohea 於 2021-4-15 03:53 AM 發表

我估係20年前監管不完善有不良發展商一屋二售做成既問題, 如今購房簽約後首要做的事就係去房管局備案及收樓後盡快交契稅辦理不動產權證
你幾年都上唔到去,有人爆門入去住,邊個會理?
五、六年都唔開關,一年省三、四萬租,五年省20萬租,和味!

佢自己都抵死..自己的資產當然要時不時關照一下,確保一下還是自己的

引用:
原帖由 marykiki 於 2021-4-15 10:46 AM 發表

佢自己都抵死..自己的資產當然要時不時關照一下,確保一下還是自己的
呢件係業主自己疏忽,女人嫁咗生埋仔,係有可能乜都依賴個老公,可能老公又唔清楚咁多嘢,又或者唔 like 以前深圳係乞衣滿佈火車站...

不過,宜家走去買大陸樓,就真係抵你死,明知一直都唔會正常通關,一世都唔會正常上到去,除非有14日可以隔離!

你咁都要去買,就真係抵你死!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]