• 瀏覽: 4,635
  • 回覆: 19
  • 追帖: 2
如果有留意開江門一帶 其實可以考慮下退休的
好似我鄉下鶴山為例 二手樓同新樓差價差成幾十%
如果自己住的話。十幾二十萬就有得交易
仲要講緊係成90平方 又可以免費停車
前幾日翻去 親戚賣左間屋成交價先14萬
 9x平方 9幾年樓 0幾年的都係20左右
最重要係空氣環境一流 基本都係講廣東話
消費又平 講真二老為例 食得話一個月千零二千搞掂
又可以渣摩托 又可以渣電動車 
咩消費都有 要看電影 行超市 遊山玩水 一應俱全
翻香港又方便。有船有車直達
坐船2個鐘 坐車2個幾左右到羅湖
如果有追求買新樓都係講緊6-8千一平方
其實最低住肯定係二手的。一炮過濕濕碎

熱賣及精選
我喺蓬江區有個1988年單位,50平方米,市價12幻人民幣(2400蚊/方)

大陸樓真係唔值錢,呢度太多AA老吹

不用話老吹。上網,打鶴山二手房,迷有,30萬是無電梯。新樓,時代天韻,101米,83萬。
你冇膽去買。

對,大陸樓不值錢。
但居住成本低,時代天韻,管理費:2元一平米,即2元10呎,不用交差餉,地租。
香港樓最值錢,居住成本太貴,養老真受苦。

呢個師真係上過去考察 !

需要aa咩。10幾20萬。
只係想表達下。幾十萬都可以係大陸退休
好唔好就要自己去體驗下
江門個頭好多月租都係講緊幾百元
自己住翻幾個月就知道適唔適合自己

感覺好遠。

引用:
原帖由 zongmingxing 於 2021-4-12 09:23 PM 發表

咩消費都 ...
如果35歲去退休要幾錢夠 70歲命

唔係化,鶴山D二手樓,竟然平成咁

引用:
原帖由 uac0894 於 2021-4-13 08:05 AM 發表

不用話老吹。上網,打鶴山二手房,迷有,30萬是無電梯。新樓,時代天韻,101米,83萬。
你冇膽去買。
新樓跌價係光速,市價83幻,10年後變市價23幻,折舊率極高,如果一路冇人買,有價冇市,實際市價=0,仲要乖乖地每月交幾百管理費

引用:
原帖由 zongmingxing 於 2021-4-13 09:28 AM 發表

需要aa咩。10幾20萬。
只係想表達下。幾十萬都可以係大陸退休
好唔好就要自己去體驗下
江門個頭好多月租都係講緊幾百元
自己住翻幾個月就知道適唔適合自己
年租幾百都有,江門鄉村石屋,冇水冇電冇固網,不過有手機3G 4G訊號,係年租幾百,月租幾十

因為冇人住會積塵同冧頂,有人住,收返一年幾百蚊租,又有人打理,好過一路空置

同埋騎小電驢,5分鐘之內到市中心,江門鄉村石屋步行到市中心都唔駛10分鐘,所以唔係山卡拉地方,離市中心好近,舊村咁解

講多幾句,封關以來,呢度AA少左,冇咁活躍,唱好言論都少左,因為好多祖國AA俾人炒左,失左業,冇再翻牆上香討唱好

引用:
原帖由 唯一的人 於 2021-4-13 08:51 PM 發表

如果35歲去退休要幾錢夠 70歲命
銀行有翻幾百個收下息。
100萬大陸宜家約4.x里
再加d股票收息就應該🉐。港股。a股就無掂了
基本一年消費最低都要3w左右啦
(內地人一般有買養老。退休都有幾千銀)
(醫保係必須的。如果35歲就肯定要係大陸買醫保啦。大陸睇病貴到你唔信)
水電煤 垃圾處理費 電話費 雜費500樓下
食 早餐腸粉5元 白粥3元 
飲茶點心7元-9元任選 排骨 燒賣 鳳爪...
午餐 粉飯面12-20之間
晚餐 夜市太多美食 真係看個人口味
無咩追求牛腩粉15元 加多支可樂2
一日出去食50元可以搞掂
行的話要求唔高買部2輪車代步
50-60km里程3k左右一部左右 電動車
唔中意就買摩托都係5000樓下
除非成日開大車出去周邊遊。附近城市大把野玩
買部豐田新車落地15左右 suv 20左右
住就看自己要住幾靚了

引用:
原帖由 zongmingxing 於 2021-4-12 09:23 PM 發表

咩消費都 ...
正!退休勁正!死左冇人知!

提示:支持鍵盤翻頁左 右