• 瀏覽: 6,182
  • 回覆: 63
全球國際化大城巿,如果經濟發達一定住屋緊張,上車不易。唐朝首都西安都有住屋困難,北宋的開封南宋的杭州,都有同樣問題。你有興趣查返當時資料就知。大陸一二三線城市同香港一樣,大把人爲上車煩惱,我鄉下廈門普通人打工仔都月入至少八九千人仔,但有D親友都爲買吾起房子煩惱,同港女一樣,當地女人揀老公冇房免問。

熱賣及精選
引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 05:16 PM 發表

全球國際化大城巿,如果經濟發達一定住屋緊張,上車不易。唐朝首都西安都有住屋困難,北宋的開封南宋的杭州,都有同樣問題。你有興趣查返當時資料就知。大陸一二三線城市同香港一樣,大把人爲上車煩惱,我鄉下廈門普通人打工仔都月入至少八九千人仔,但有D親友都爲買吾起房子煩惱,同港女一樣,當地女人揀老公冇房免問。
鄉下人人都有屋,返鄉下娶,唔好揀城市女仔。

生有時
死有時
相聚有時
別離有時
安好
勿念
咁古代都攞黎講,但當時冇印銀紙,而家有

人地買樓貴但租樓唔貴

而且無玩到劏房呢D咁極端的野

搞到今日咁深層次的矛盾。始終係業主賺到太盡,真係凡事咁盡緣分早盡

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-11 07:34 PM 發表

所以要生活在一線國際大都會就要頂到其生活指數,不要馬兒好又要馬兒不吃草。頂唔到請去大灣區三四五線城市住
肇慶懷集雲浮真係好住,晤洗100萬就上到車,每月4000蚊人仔過得好好

引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-4-11 07:46 PM 發表

人地買樓貴但租樓唔貴

而且無玩到劏房呢D咁極端的野

搞到今日咁深層次的矛盾。始終係業主賺到太盡,真係凡事咁盡緣分早盡
所以香港住屋問題晤好一味鬧呢個鬧果個。

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 05:16 PM 發表

鄉下人,去城市揾食,梗系難買樓,但士生土長域市人,就肯定一早買左樓,仲好大添。

我鄉下(大灣區)個個親戚,都有幾幢樓,幢幢二三千呎大

引用:
原帖由 c7wc2018 於 2021-4-11 07:51 PM 發表

鄉下人,去城市揾食,梗系難買樓,但士生土長域市人,就肯定一早買左樓,仲好大添。

我鄉下(大灣區)個個親戚,都有幾幢樓,幢幢二三千呎大
大灣區好大,你邊樹架兄弟😏

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 07:50 PM 發表

所以香港住屋問題晤好一味鬧呢個鬧果個。
而家要解決問題,無話鬧邊個

不過既得利益者必須讓利,唔可以再賺到盡,譬如劏房呢種折墮野,一定要徹底消滅

做業主收租好合理,但將個單位劏成四五份,每份70尺仲要咁貴租俾窮人,仲夠膽上電視同人自己做緊慈善,事實係利用香港政府失敗的房屋政策去凌辱他人

社會點和諧?仲俾唔俾其他人正常生存?

呢D賺錢方法就好明顯過分佐,唔係一個人應該做的野,只會挑起社會矛盾,製造仇恨

見到AA硬好係咁出post就知大時代即將來臨,買定兩包花生等睇戲 ,見證香港進入負資產二手飯時代,yeah!手足,煲底見!

YYY
引用:
原帖由 天地會陳浩南 於 2021-4-11 08:01 PM 發表

而家要解決問題,無話鬧邊個

不過既得利益者必須讓利,唔可以再賺到盡,譬如劏房呢種折墮野,一定要徹底消滅

做業主收租好合理,但將個單位劏成四五份,每份70尺仲要咁貴租俾窮人,仲夠膽上電視同人自己做緊慈善,事實係利用香港政府失敗的房屋政策去凌辱他人

社會點和諧?仲俾唔俾其他人正常生存?

呢D賺錢方法就好明顯過分佐,唔係一個人應該做的野,只會挑起社會矛盾,製造仇恨
正確,但係業主會主席唔同意你噉講,佢會將你列入黑名單喎!

YYY
冇用㗎,要屌你只因你抵屌

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 07:55 PM 發表

大灣區好大,你邊樹架兄弟😏
佛山

大陸樓有個好處,就系租金超平,一層一千呎大灣區樓,千幾蚊人仔,就租到。就算去到廣州深圳等一線城市,三四千蚊就租兩房一廳不錯房子。所以根本無人住劏房,居住環境遠勝香港

廈門月入8 9000,信你都傻啦0.5

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]