• 瀏覽: 6,194
  • 回覆: 7
人地買樓貴但租樓唔貴

而且無玩到劏房呢D咁極端的野

搞到今日咁深層次的矛盾。始終係業主賺到太盡,真係凡事咁盡緣分早盡

熱賣及精選
引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 07:50 PM 發表

所以香港住屋問題晤好一味鬧呢個鬧果個。
而家要解決問題,無話鬧邊個

不過既得利益者必須讓利,唔可以再賺到盡,譬如劏房呢種折墮野,一定要徹底消滅

做業主收租好合理,但將個單位劏成四五份,每份70尺仲要咁貴租俾窮人,仲夠膽上電視同人自己做緊慈善,事實係利用香港政府失敗的房屋政策去凌辱他人

社會點和諧?仲俾唔俾其他人正常生存?

呢D賺錢方法就好明顯過分佐,唔係一個人應該做的野,只會挑起社會矛盾,製造仇恨

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-4-11 08:18 PM 發表

其實紐約,芝加哥,倫敦,東京既租金仲貴,不過佢地比唔起租,咪住遠啲囉。美國英國日本人好多要坐2個鐘車返工。香港嗰班,唔近地鐵站就嫌三嫌四了。
人地的租金係租到正常size的住屋,香港就貴到嚇親人的劏房,一去到劏房根本已經唔洗辯論都知係出左問題啦

香港你肯坐2個鐘車返工的地方,例如大西北都已經超貴政府又封關,以前好多人都住去深圳,香港返工,而家又俾政府趕絕

仲有政府的建屋政策錯左十幾年,連佢地自己都認埋,你兜條春咩
要彌補返過去的錯,房屋供應量係呢幾年最少要增加幾倍先追到之前的落後
搞到今日咁全部都係人禍

引用:
原帖由 電梯真空的筍盤 於 2021-4-11 09:04 PM 發表

中國有很多鬼城,唔使錢免費住,點解你唔去呢?
樓價是反映當地經濟價值的,而且可以防止外來"窮人"入侵,消費當地資源之效。所以,港樓貴是理所必需的。
注: "原居民"從來不會怕當地樓價飈升,因為樓房一代傳一代,新一代是沒必要"重新"另購一間新樓的。怕的,只有新的外來人!
如果香港政府暫停輸入人口,你的講法就成立
可惜政治同經濟原因,香港係需要不斷輸入人口發展經濟
住屋係必需品,政府唔起足夠的房屋供應,只會製造矛盾,官逼民反

香港大把原居民得一層三四百尺的自住樓,甚至只得公屋
個仔大左要結婚,三四百尺點可能住三代人?
普通人一個,基本上買唔到樓,係得公屋/居屋選擇
政府冇足夠的公屋,又冇居屋賣
失了平衡就到時大家一齊攬炒,2019年已經見識到災難性後果

PS:從無要求政府打爆樓市,學好新加坡模式已經夠

引用:
原帖由 auceo 於 2021-4-11 09:28 PM 發表

租樓唔貴?
你去深圳睇下
屋苑多層大廈兩房6/7千
等于一個月人工
劏房也大把
大把平樓租,人地習近平仲下旨要求保留一定數量的城中村俾窮人租住

仲有人地單位細極都有二三百尺啦,都已經覺得唔係人住

香港竟然可以突破到六七十尺,仲要係普遍的現象

引用:
原帖由 auceo 於 2021-4-11 09:35 PM 發表

住城中村的租客人工很低
深圳求其一份工都六七千
城中村的單間租金可以低到幾百蚊都有,人地的單間仲要係三百尺,起碼係住得人的尺度

香港的房屋係出左問題,根本已經係毫無爭議的事
只係睇政府經過2019暴動後,中央班老細要佢地改善等等
未來的日子有無實際有效的政策改善問題,否則2019的事只會不斷循環

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 10:19 PM 發表

有樣嘢想知,如果政府發展新界原居民D地起樓,佢地原居民會支持定反對?
視乎咩發展模式
你睇下人地深圳發展原居民的土地,有無反對?

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 11:16 PM 發表

都係班爲反而反的人阻住,唔隼填海又唔隼發展郊野土地,如果而家政府收回土地起樓我們一定耍支持!
呢d聽下就算,夠多人反安心出行之類,大把野政府話做就做,有人阻住根本係藉口

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]