• 瀏覽: 6,192
  • 回覆: 63
引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 09:32 PM 發表

深圳有城中村,好殘舊,多比外地人租因為平
住城中村的租客人工很低

熱賣及精選
大陸有高鐵 住遠D有咩所謂

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 05:16 PM 發表

全球國際化大城巿,如果經濟發達一定住屋緊張,上車不易。唐朝首都西安都有住屋困難,北宋的開封南宋的杭州,都有同樣問題。你有興趣查返當時資料就知。大陸一二三線城市同香港一樣,大把人爲上車煩惱,我鄉下廈門普通人打工仔都月入至少八九千人仔,但有D親友都爲買吾起房子煩惱,同港女一樣,當地女人揀老公冇房免問。
唔使睇內地,睇下紐約,幾多人瞓街,幾多高收入人士要瞓旅遊車

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-4-11 09:42 PM 發表

唔使睇內地,睇下紐約,幾多人瞓街,幾多高收入人士要瞓旅遊車
紐約反而冇,LA多

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-4-11 08:18 PM 發表

其實紐約,芝加哥,倫敦,東京既租金仲貴,不過佢地比唔起租,咪住遠啲囉。美國英國日本人好多要坐2個鐘車返工。香港嗰班,唔近地鐵站就嫌三嫌四了。
你唔覺得現在全世界最麻煩係香港人咩,係唔係都反對,爛醒咁

引用:
原帖由 嫖、賭、飲、吹 於 2021-4-11 08:42 PM 發表

其實房屋問題唔單止香港, 只不過係香港有啲撚樣無限地放大呢個問題!
係白痴兼冇腦

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 08:45 PM 發表

大陸地方大當然可以咁好,冇辦法香港九成人集中住2成土地,去新界大把空地養蚊,所以好支持政府發展土地起樓
但總有一班人出來反對,

引用:
原帖由 一年好運(2) 於 2021-4-11 10:15 PM 發表

但總有一班人出來反對,
有樣嘢想知,如果政府發展新界原居民D地起樓,佢地原居民會支持定反對?

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 08:47 PM 發表

難道你熟過我🤐
所謂嘅香港人還以為現在嘅大陸人還是一千幾百蚊一個月的年代,唔好講廈門大城市了,現在大灣區搵一萬,八千一個月好正常

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 10:19 PM 發表

有樣嘢想知,如果政府發展新界原居民D地起樓,佢地原居民會支持定反對?
一定會都班人出來反對,佢唔出來都比班黃議員擁佢地出來反對

引用:
原帖由 一年好運(2) 於 2021-4-11 10:23 PM 發表

一定會都班人出來反對,佢唔出來都比班黃議員擁佢地出來反對
原居民點可能同班黃巾賊一起?佢地晤係對立架咩?

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 10:27 PM 發表

原居民點可能同班黃巾賊一起?佢地晤係對立架咩?
香港冇人都有,係唔係都反對

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-4-11 05:16 PM 發表

全球國際化大城巿,如果經濟發達一定住屋緊張,上車不易。唐朝首都西安都有住屋困難,北宋的開封南宋的杭州,都有同樣問題。你有興趣查返當時資料就知。大陸一二三線城市同香港一樣,大把人爲上車煩惱,我鄉下廈門普通人打工仔都月入至少八九千人仔,但有D親友都爲買吾起房子煩惱,同港女一樣,當地女人揀老公冇房免問。
有問題的事就要抖正!唔係同人哋比冇咁衰自我安慰呀大哥!

引用:

但冇地方好似香港留75%土地唔發展!

新聞講南韓首爾平均1層都要HKD600萬喇,全世界印銀印銀紙引致問題,要嘈就搵印銀紙大國嘈。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]