• 瀏覽: 5,167
  • 回覆: 95
好遺憾地港樓已轉下跌/橫行走勢

咁耐以黎港樓呈現左完美既教科書識上升走勢
可惜係1819年見頂 之後2隻浪都無突破(紅圈1,2)

要突破真係要有好強好強既因素

可惜最近出現既都係利淡因素

1. 中央短時內抨擊樓市 (韓正/01報/紫荊黨)
2. 政府立即配合中方 (收地/租管/打丁)
3. 移民因素繼續發酵 (BNO移英由2月7000人上升至3月尾27000人)

歡迎理性討論

熱賣及精選
引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-4-11 02:48 PM 發表

2. 政府立即配合中方 (收地/租管/打 ...
新手朋友,請問你以前用過什麼網名?

引用:
原帖由 春天消失的冬季 於 2021-4-11 02:54 PM 發表

新手朋友,請問你以前用過什麼網名?
請先發表你的論點
謝謝

連續新盤十七連炒(蛋),就知道購買力弱.
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-4-11 02:48 PM 發表

仲有人口老化,下一代數目將會萎縮一半,再加上移民潮,將來真係好難搵租客比高租金!
減租樓價就會跟隨下跌。
50-69歲, 人口佔16.5%
40-49, 15.2%
30-30, 15%
20-29, 12.2%
10-19, 6.5%

我剛好2018 賣投資物業,吻合我個人估計。本來諗住自住樓做些少對沖,亦系呢度睇下有無良方,可惜最後都系無比較簡單方法。不過自住諗住再住好耐,豈碼超過20 年,都系避免搬遷的麻煩,有啲野吾可以淨糸用錢計算。🤩

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-11 03:23 PM 發表

仲有人口老化,下一代數目將會萎縮一半,再加上移民潮,將來真係好難搵租客比高租金!
減租樓價就會跟隨下跌。
50-69歲, 人口佔16.5%
40-49, 15.2%
30-30, 15%
20-29, 12.2%
10-19, 6.5%
我有睇你post

移民潮最恐怖既地方係

每個家庭都起碼帶走幾球 長遠對香港打擊好大

引用:
原帖由 股市神偷II 於 2021-4-11 03:24 PM 發表

我剛好2018 賣投資物業,吻合我個人估計。本來諗住自住樓做些少對沖,亦系呢度睇下有無良方,可惜最後都系無比較簡單方法。不過自住諗住再住好耐,豈碼超過20 年,都系避免搬遷的麻煩,有啲野吾可以淨糸用錢計算。🤩
投資角度黎講呢個操作好正確

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-4-11 03:30 PM 發表

投資角度黎講呢個操作好正確
我中午同朋友食飯,先知道另一個朋友下個月就會移民台灣,佢香港有自住樓,但唔會賣,只會放租,市場又多一個租盤。

港運大勢已去

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-11 04:04 PM 發表

我中午同朋友食飯,先知道另一個朋友下個月就會移民台灣,佢香港有自住樓,但唔會賣,只會放租,市場又多一個租盤。
的確有呢個情況
但佢地點都會帶一定既錢走
同埋佢地本人就係香港優質既生產力

樓市一環扣一環
長遠都不利

引用:

你買咗樓未

數親波浪都輸錢,未聽過邊個準
印銀紙就肯定,未來十年都肯定,樓升多定少而已

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-4-11 06:33 PM 發表

的確有呢個情況
但佢地點都會帶一定既錢走
同埋佢地本人就係香港優質既生產力

樓市一環扣一環
長遠都不利
你幾時走呀

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-4-11 06:46 PM 發表

你買咗樓未
仲使問

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右