• 瀏覽: 25,773
  • 回覆: 163
熱賣及精選
引用:
原帖由 ED1988 於 2021-4-11 08:27 AM 發表

拆左玻璃無加臨時謢欄,應不合安全要求,唔符合安全工作環境,裝修公司有責任。
如果跌死既係工人或屋主,裝修公司負全責。
不過死者私自入去,變成雙方有責任。
如果裝修公司係門外已有barrier同notice,有人移開barrier入去,責任又去番移開barrier個人。
私人住宅又吾系公衆地方,而且又唔係邀請入內,你講緊乜責任?

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2021-4-12 08:56 AM 發表

私人住宅又吾系公衆地方,而且又唔係邀請入內,你講緊乜責任?
https://www.justicepays.com/news ... can-sue-a-homeowner
"There are specific cases where an intruder onto your property may actually be able to sue you for negligence and have a legitimate case."可以被私人追討疏忽責任。
文中提及泳池之類有危險性既野,如果你無適當防止人闖入,例如無鎖好門, etc,有人入黎失足浸死,好大機會中招。

引用:
原帖由 ch_montrose 於 2021-4-11 09:42 PM 發表

你睇清楚自己寫乜先啦!

就咁睇呢單野,第一個責任係裝玻璃工人無做好防護設施,第二個責任,係放人入去地盤嗰個,第三個責任係業主冇好好管理自己地盤,第四個責任先係個老人家。
"係放人入去地盤嗰個"

- 事件中裝修工只係開門, 佢並無同意外邊嘅人入黎, 即係屬於強闖.

天長地久有時盡 好夢由來最易醒
引用:
原帖由 ED1988 於 2021-4-12 10:08 AM 發表

https://www.justicepays.com/news/sometimes-a-trespasser-can-sue-a-homeowner
"There are specific cases where an intruder onto your property may actually be able to sue you for negligence and have a  ...
各地法律唔同, 況且亦都只係不得不有言在先寫明,
有D極端例子唔一定符合現實道德的.

首先事件中, 如果排除"細路"呢個因素, 假設只係兩個成年人出於八卦走向人地裝修中單位參觀, 裝修工應門(因為無細路, 就無衝入去果幕), 二人表明來意後, 裝修工如果係出於對屋主負責的話, 就應該婉拒, 因為間屋係屋主財產, 裝修工無權畀一D與工程無關嘅人進入.

而假設結果真係放左入黎, 因為係工地, 所以裝修工就一定程度上要對訪客安全負責, 包括要限制對方進入未做好安全範圍, 與及就明顯危險因素作出警告, 即係要阻止二人進入露台範圍.

而呢宗事件中, 裝修工係根本無餘地去做呢D事, 而佢一開門就即刻有個細路衝入去亂走亦唔係佢可以阻止到, 成件事佢係乜都做唔到, (除非係完全唔去應門, 但唔可能) 情理上好難講成佢都有責任.

天長地久有時盡 好夢由來最易醒
責任全在嫲嫲

引用:
原帖由 宇宙384 於 2021-4-11 12:04 PM 發表

根據文中死者家人邏輯,如果佢哋入食店,想八卦廚師點煮飯,跟住拎人地把菜刀斬自己隻手,然後話廚師無做好防護措施?惡人先告狀🙄
又或者, 佢地入廚房八卦廚師點煮飯,廚師燒熱鑊油諗住炸野, 點知佢唔小心跌到成個頭盅落油鑊, 依文中死者家人邏輯,都係食店唔啱

引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-4-12 01:16 PM 發表

又或者, 佢地入廚房八卦廚師點煮飯,廚師燒熱鑊油諗住炸野, 點知佢唔小心跌到成個頭盅落油鑊, 依文中死者家人邏輯,都係食店唔啱
好多低質人就係咁嘅邏輯!可悲

引用:
原帖由 韓風冰凍的豬豬 於 2021-4-11 02:51 AM 發表

都已經發生咗囉唔好講呢啲嘢啦 可憐天真漫爛嘅三歲小孩 見到地方靚就衝埋去 一支箭咁 我知道個情況係點 即係好似我啲細嘅細個嗰陣時要捉到實一實唔畀鬆手如果唔係一支知唔知走咗去邊度發生咩事我冇辦法同父母交代 所以捉到實一實
唔係講尼啲,咁講咩野?

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
個阿婆最大責任

刷首抽

本來都覺得死者父母可憐,但係見到仲喺度怨人哋,立即覺得反感!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]