• 瀏覽: 6,426
  • 回覆: 125
  • 追帖: 2
聲明在先,唔歡迎AA打手,唔該過主,違者一生開唔到單。

幾年前,好彩抽到康城,比班同事笑到面黃,話堆填區,心礦神怡,無配套,供應重災區。點解唔買啟德、荃西。我心諗,就係佢哋無知,我先執到平貨買新樓。入伙後,先有第一間大家樂、附近堆填區停收家居垃圾,巴士總站,海濱長廊,商埸開,樓價一期高過一期,越唱越強。健康好咗,仲升職加薪,班儍仔就話我有眼光,輕鬆執幾球。

到佢哋想買,又次次抽唔到,貨尾又嫌貴。我謙虛地話啟德、荃西都好呀,佢哋就話啟德多公屋,湯房多,去地鐵又要日曬雨淋,啟德明渠臭到死。荃西個正臭海,兩道都溢價高,儍人先會買。

康城就唔同,全私樓,居民教育程度高,遲啲跨灣大橋開通,直達藍田、啟德、西九。我安慰佢哋話康城地鐵班次疏,商場又得一個,佢哋又話康城係第一站,唔驚無位坐,康城商場新,雖然唔算大,但勝在小外來人,足夠應付康城居民,拾幾期入晒伙,個商場都唔會夠新城市廣場多人。哎,我幾千蚊呎買嗰時,佢哋笑我儍,而家成二萬蚊呎先嚟買,仲買唔到,吹Q漲。

根據美聯網頁,有以下數據:

........................康城....荃灣.........啟德
空氣質素.......... 3.........3..............4(較差)
自置比率 ......61.7%....50.5% ......0.1%
專上教育 ......44.9% ...29.6%...... 16%

https://www.midland.com.hk

歡迎理性討論。

熱賣及精選
荃西個正臭海

引用:
原帖由 ch_montrose 於 2021-4-10 10:36 PM 發表

荃西個正臭海
同事咁樣講

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-10 10:29 PM 發表

聲明在先,唔歡迎AA打手,唔該過主。

幾年前,好彩抽到康城,比班同事笑到面黃,話堆填區,心礦神怡,無配套,供應重災區。點解唔買啟德、筌西。我心諗,就係佢哋無知,我先執到平貨買新樓。入伙後,有港港鐵、大家樂、堆填區停收家居垃圾,商埸開,樓價一期高過一期,越唱越強,班儍仔就話我有眼光,輕鬆執幾球。

到佢哋想買,又次次抽唔到,貨尾又嫌貴。我謙虛地話啟德、荃西都好呀,佢哋就話啟德多 ...
嘩啦啦 師兄
非常詳盡透徹的分析呀!

首先恭喜您飲到頭淡湯啊
您果然有眼光👍🏼

原來康城人教育水平咁高
明白明白 從香討地產會會員的言行
已相當反映一切了

康城不愧為中產私樓區

同意

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-4-10 10:39 PM 發表

嘩啦啦 師兄
非常詳盡透徹的分析呀!

首先恭喜您飲到頭淡湯啊
您果然有眼光👍🏼

原來康城人教育水平咁高
明白明白 從香討地產會會員的言行
已相當反映一切了

康城不愧為中產私樓區
康城係中產海景私樓區

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-10 10:41 PM 發表

康城係中產海景私樓區
師兄 您的同事多數抽那個屋苑?

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-10 10:29 PM 發表

幾年前,好彩抽到康城,比班同事笑到面黃,話堆填區,心礦神怡,無配套,供應重災區。點解唔買啟德、筌西。我心諗,就係佢哋無知,我先執到平貨買新樓。入伙後,有港港鐵、大家樂、堆填區停收家居垃圾,商埸開,樓價一期高過一期,越唱越強,班儍仔就話我有眼光,輕鬆執幾球。

到佢哋想買,又次次抽唔到,貨尾又嫌貴。我謙虛地話啟德、荃西都好呀,佢哋就話啟德多 ...
師兄好用心,👍👍
康城仲有個好處,可以做到幾分鐘生活圈,
到大型商場,到港鐵,到海濱(真心享受條路同單車徑)。

引用:
原帖由 deepb 於 2021-4-10 10:45 PM 發表

師兄好用心,👍👍

引用:
原帖由 deepb 於 2021-4-10 10:45 PM 發表

師兄好用心,👍👍
是否遅啲還有水上活動中心?

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-4-10 10:44 PM 發表

師兄 您的同事多數抽那個屋苑?
LP6開始抽

引用:
原帖由 macauchanchan 於 2021-4-10 10:47 PM 發表

LP6開始抽
兩房一房studio 好難抽

引用:
原帖由 重要聲明ABC 於 2021-4-10 10:48 PM 發表

兩房一房studio 好難抽
年青人首期有限

引用:

師兄, 甘多期, 緻藍天 sea to sky  如何看?

引用:
原帖由 巴士深情的獅 於 2021-4-10 10:54 PM 發表

師兄, 甘多期, 緻藍天 sea to sky  如何看?
咁多期各有各好視乎自己需要

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]