• 瀏覽: 45,691
  • 回覆: 695
  • 追帖: 5
如果阿爺係想隊冧個樓市,佢必定做得到,大家唔驚嗎? 
利申:有自置物業

熱賣及精選
我都有自置物業,相對阿爺,我怕通漲多D。不過投資就有保留。

隊冧樓市好處喺邊?

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-4-10 10:15 AM 發表

如果阿爺係想隊冧個樓市,佢必定做得到,大家唔驚嗎? 
利申:有自置物業
第一驚,都冇用,唔是㩒下個掣就可以走貨.
第二,中央冇話推冧樓市,只是話解決屋住問題.
第三呢個樓市升得太耐,D人已經迷信核爆都唔會跌,
就算跌咗都會再創新高,唔會諗到住屋問題已經由中央控制,
以後只會有居住價值冇炒賣價值.即喺樓市永遠唔會倍倍聲咁升,
最多只會跟通脹升,除返折舊是要蝕的,除非國策有變鼓勵炒賣.

銀紙印多左。首先要停印銀紙先解決得到。

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
引用:
原帖由 shichendao 於 2021-4-10 10:28 AM 發表

而家似乎行緊新加坡模式?

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 shichendao 於 2021-4-10 10:28 AM 發表

你講得無錯,相信政府遲啲會提高公居屋入息限額比更多人上樓。出面私樓租務巿埸一定釋出好多空置單位。

引用:

而家好難炒賣,要3年先賣得,否則重稅。主要都係供不應求而升。
97果時就係炒賣,今日買,幾日後轉個手就賺二十萬。又有排隊黨。

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
睇下北上廣深既樓價先啦

得你一個人驚 大家都沖緊入市

引用:
原帖由 dance5 於 2021-4-10 10:43 AM 發表

睇下北上廣深既樓價先啦
廣深有9成9居民有自置居所 樓價升 全民受惠
香港只有5成人有自置居所 年輕人更加只有7%

樓價跌三成 有助年輕人上車 消除年輕人怨氣 令年輕人見到希望 不需要用激進手法去爭取民主 就不需要為爭取民選特首為佢地發聲

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-4-10 10:47 AM 發表

廣深有9成9居民有自置居所 樓價升 全民受惠
香港只有5成人有自置居所 年輕人更加只有7%

樓價跌三成 有助年輕人上車 消除年輕人怨氣 令年輕人見到希望 不需要用激進手法去爭取民主 就不需要為爭取民選特首為佢地發聲
仲有二十幾萬人排緊公屋,好多人住緊劏房,用薪金一半去租私樓,仲要養妻活兒。政府依十年完全無正視過。

好驚

喔快啲平平地賣左層樓俾我啦嘎啦驚
等我打救你

中央一定唔會出招打壓樓價,只會任由市場自行調節,因爲問題唔係出係私樓上

只會逼香港政府起返足夠的公屋居屋,填海造地,新市鎮等等,因爲香港實在仲有太多太多可以發展的空間,只係過去人爲操控,擠牙膏限制發展

只要公營房屋數量夠,等窮人唔洗捱貴租同住劏房,樓價租金等等就會自然調節返去正常的位置

所謂的香港房屋問題其實就係咁,係太多無能力的人因爲排唔到公屋/居屋,而被逼租住惡劣居所

而家買到樓的人其實係無問題,係就係貴,但有壓測有供款比率,有資格供樓的人都係強者,供樓的錢又係自己,根本房屋問題同私樓係無任何關係

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]