• 瀏覽: 46,346
  • 回覆: 695
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-4-10 11:51 AM 發表

開始會,政府主導,話做就做
新加坡人人有屋住
香港土地問題唔係十年廿年內可以解決

熱賣及精選
驚又可以點做?

引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-4-10 11:24 AM 發表

唔係個個想做公屋佬俾人笑
一家人入息吾多就要住㗎啦!就算港英年代樓價吾貴都一樣吾是人人可以買樓,你估好似宜家有啲人成日網上吹話最衰樓價高吾是就香港人個個有層樓最衰政府

引用:
原帖由 shichendao 於 2021-4-10 10:28 AM 發表

第一驚,都冇用,唔是㩒下個掣就可以走貨.
第二,中央冇話推冧樓市,只是話解決屋住問題.
第三呢個樓市升得太耐,D人已經迷信核爆都唔會跌,
就算跌咗都會再創新高,唔會諗到住屋問題已經由中央控制,
以後只會有居住價值冇炒賣價值.即喺樓市永遠唔會倍倍聲咁升,
最多只會跟通脹升,除返折舊是要蝕的,除非國策有變鼓勵炒賣.
第二點冇錯, 阿爺唔會想樓價冧, 只係要大家繼續用高價買樓, 而且人人都有得買, 唔使抽籤先買到
你低價買, 政府點生存呀, 咁多公務員的人工點出呀, 想樓價冧的都冇人性的

引用:
原帖由 jon_jon 於 2021-4-10 11:53 AM 發表

新加坡人人有屋住
香港土地問題唔係十年廿年內可以解決
以前啲特首怕揹鑊攪個大頭佛出嚟,樣樣都唔敢做,阿爺親自出手就好快會有土地供應

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-4-10 11:57 AM 發表

以前啲特首怕揹鑊攪個大頭佛出嚟,樣樣都唔敢做,阿爺親自出手就好快會有土地供應
起公屋都要時間
唔係變魔術
而且好多人唔想做低下階層
送都唔會住

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-4-10 10:15 發表

如果阿爺係想隊冧個樓市,佢必定做得到,大家唔驚嗎? 
利申:有自置物業
點解阿爺要隊冧個樓市,你不如擔心黑暴死心也不息想隊冧香港經濟仲好!

暫時好難,租管同空置租都冇咩用

驚?有咩好驚?
香港人夠力接哂d樓加嘛

唔出奇呀!香港喺阿爺心目中好重要,所以唔可以亂,而之前黑暴亂中好多年青人走出嚟源於覺得前途置業無希望,所以阿爺為保港實推冧你

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-4-10 10:15 AM 發表

你見大陸樓市有冇冧到?一樣昇到市民負擔唔到水平,依家香港樓市都兩年無昇過,大陸就年年昇6至10%!香港靠賣地同金融支撐政府收入,你斷佢一樣,政府可能要加稅先維到皮,金融又話要俾澳門珠海取代,咁香港可以做番漁港啦!大家開心

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-4-10 10:15 AM 發表

用印鈔機印錢,套走港人血汗及儲備,點會咁易找倒?

我們一直維護的文明、法治、公義、民主、廉潔、良知、秩序、衛生、安全、平等、和最珍貴的自由,漸漸的,不見了。如果我們沉默逃避,得過且過,很快,連自己也不見了。。。。。。
老味無限量印銀紙,無限通帳!遲早仆街

引用:

香港嘅房屋問題係需要解決嘅!

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-4-10 11:30 AM 發表

邊度有收新紅基嘅地?好似只收左長實錦上路黃金地,不是嗎?
可能我搞錯不是新紅雞,不過點都喺在地産商手中收回兩幅地。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]