• 瀏覽: 13,627
  • 回覆: 104
  • 追帖: 1
我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題︰

一︰香港價樓係可視嘅將來,一兩年內,會唔會有大幅度調整甚至下跌?雖然呢期都係北水南調撐起個樓市,但係咁落去都唔係辦法,大量拋售加上外國對香港投資評級下降,我驚會影響到樓市信心,如果呢個高水位買入第時跌,隨時變負資產,雖然話自住影響唔大,但係都怕會壓住舊錢係度。

二︰如果供樓期間移民去第二度,國內又好外國又好,供樓同銀行戶口方面會唔會變得好麻煩?

其實我乜都唔識,都係聽老婆講多,但係又怕壓住呢二百萬搞到流動資金會好緊張,家下有二百萬係底,有時洗多少少都唔怕,想知師兄們有乜意見

熱賣及精選
如果「未來」咁容易睇得出嘅,呢個世界就冇窮人啦。

你問淡友,淡友一定用唔同嘅理由話比你知會大跌幾多成。

你問好友,好友一定又係用唔同嘅理由話比你知會升幾多倍。

咁你信邊個?

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-4-8 11:33 AM 發表

如果「未來」咁容易睇得出嘅,呢個世界就冇窮人啦。

你問淡友,淡友一定用唔同嘅理由話比你知會大跌幾多成。

你問好友,好友一定又係用唔同嘅理由話比你知會升幾多倍。

咁你信邊個?
就係想睇下有冇乜數據或者見解

如果有諗移民 就唔好去買樓 除非你有另一筆資金 唔係一來一回都輸洗費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題 ...
邊有人預知到未來?
不如問下自己打唔打算繼續長住香港
如果係就去馬啦

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-4-8 11:38 AM 發表

邊有人預知到未來?
如果係就去馬啦
其實樓主可以去占卜問未來

回覆 引用 TOP

真正嘅問題係你要分期付款

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-4-8 11:38 AM 發表

邊有人預知到未來?
如果係就去馬啦
唔長住都可以收租

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:45 AM 發表

唔長住都可以收租
如你已經有自住樓
可以睇定先囉

回覆 引用 TOP

唔買樓就等同於對香港經濟及通脹作對,假如你認為之後幾年或者十幾年,經濟及通脹係向下行,咁你唔好買!另外需求方面可以睇下來緊抽居屋的人數,係唔係仍然幾十萬人申請,就可以睇到現時需求大唔大!

回覆 引用 TOP

買唔買其實好個人 要夠薑 咪買囉
’雖然呢期都係北水南調撐起個樓市‘ 呢個唔認同 香港樓都係香港人買嘅佔絕大部份

回覆 引用 TOP

「信得過香港歐府」,咁第日投資失又要賴政府咩?咁大個人,投資嘅嘢,梗係自己負責任啦!

回覆 引用 TOP

連老婆都唔信要信我地啲三唔識七嘅網民?你無野下?

如果你懷疑你老婆眼光,咁你老婆揀嘅老公都唔可信啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我有兩個問題 ...
樓主,你信香港政府,真的是個勇敢的人

錯,因為有班廢官,咩都唔做,所以先至更安心買樓

回覆 引用 TOP

主題標籤 #投資 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]