• 瀏覽: 39,976
  • 回覆: 9
  • 追帖: 3
我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題︰

一︰香港價樓係可視嘅將來,一兩年內,會唔會有大幅度調整甚至下跌?雖然呢期都係北水南調撐起個樓市,但係咁落去都唔係辦法,大量拋售加上外國對香港投資評級下降,我驚會影響到樓市信心,如果呢個高水位買入第時跌,隨時變負資產,雖然話自住影響唔大,但係都怕會壓住舊錢係度。

二︰如果供樓期間移民去第二度,國內又好外國又好,供樓同銀行戶口方面會唔會變得好麻煩?

其實我乜都唔識,都係聽老婆講多,但係又怕壓住呢二百萬搞到流動資金會好緊張,家下有二百萬係底,有時洗多少少都唔怕,想知師兄們有乜意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-4-8 11:33 AM 發表

如果「未來」咁容易睇得出嘅,呢個世界就冇窮人啦。

你問淡友,淡友一定用唔同嘅理由話比你知會大跌幾多成。

你問好友,好友一定又係用唔同嘅理由話比你知會升幾多倍。

咁你信邊個?
就係想睇下有冇乜數據或者見解

引用:
原帖由 樹上狂野的雞翼 於 2021-4-8 11:38 AM 發表

邊有人預知到未來?
不如問下自己打唔打算繼續長住香港
如果係就去馬啦
唔長住都可以收租

引用:
原帖由 kim_nam 於 2021-4-8 12:50 PM 發表

相信政府打擊樓價就唔好買喇,等明日大嶼公屋好過!
有公屋都唔係比香港人住啦

引用:
原帖由 哈囉中心的女俠 於 2021-4-8 12:51 PM 發表

可以參考以下數據
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=29804466&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy
尋日見堅尼地城300零呎都係688萬,平咗幾多下

引用:
原帖由 lostboyz 於 2021-4-8 01:28 PM 發表

因住其他國家打你資産增值稅或者利得稅
呢個我有研究過,如果去英國要報海外物業,但係好似好多人都唔報

引用:
原帖由 herohero 於 2021-4-8 01:31 PM 發表

自住工作穩定又吾使4圍借首期的話,香港樓真喺吾怕買,有買貴無買錯
再加上而家深圳邊沿山卡啦樓都賣7~8萬一平方,到時通返關,大把大陸人買香港樓收租,又推高樓價
深圳又玩微調,拎唔到嚟比較

引用:
原帖由 周猩猩同學 於 2021-4-8 01:46 PM 發表

你上一兩代咪又係大陸落嚟,咩野新舊香港人,信毒果東方呢啲黑心報咪害死你囉。

一個簡單邏輯,同黑報做反方向一定無死,我多年經驗話比我知的😂😂😂😂😂
土生土長香港人

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-4-8 05:36 PM 發表

問題1
你有幾點資料未必準確,影響你判斷:
1)“雖然呢期都係北水南調撐起個樓市” - 呢期先無北水。佢哋都落唔到來買樓。
2)“大量拋售”- 唔覺得有大量拋售。。你可以問問agent了解一下宜家咩環境。我屋苑一到週末就大把人來睇樓。。
3)“香港投資評級下降” - 這些評級機構是嘴上說法。。你知道過去一年有多少錢湧入香港嗎?
口裡說不,身體最誠實。

問題2:
網上理財、自動 ...
睇返個股市先啦,好明顯係北水撐起,唔係點會一邊有幾億資金流走同時樓價又升
如果你有留意個市價,好多時報新盤高位,但係二手樓好多地區都有下跌
啲資金咪就係北水

唔好下下乜都政治化,真係睇下啲資金流向先啦

引用:
原帖由 洛高達人 於 2021-4-8 07:14 PM 發表

就算唔跌都唔會大升

一早入英美澳加樓市,已經起碼賺一兩成以上,不過依度啲人唔會同你講
我見係英國,香港一層樓=英國兩座別墅,但係放租要收稅呢點有啲煩
不過呢度個個都口裡反英,實際就唔知啦

主題標籤 #投資 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]