• 瀏覽: 39,974
  • 回覆: 170
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題 ...
因住其他國家打你資産增值稅或者利得稅

熱賣及精選
引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題 ...
Sars 黑暴,新高失業率都出齊。
你覺得有乜其他原因令樓市跌?

自住工作穩定又吾使4圍借首期的話,香港樓真喺吾怕買,有買貴無買錯
再加上而家深圳邊沿山卡啦樓都賣7~8萬一平方,到時通返關,大把大陸人買香港樓收租,又推高樓價

倒,因為怕老婆會發達,我都倒左🤣

移民就不要買樓了, 他日賣樓外國會收你資產增值稅, 你估度度好似香港甘低稅制.

自住而收入穩定…買囉!
唔好諗去點樣賭未來嘅市!
要住、有住屋需求嘅,就要切實解決生活所需,唔好將自己嘅生活同未來去賭。

自住可買,投資未必要買,移民就唔好買。如果租樓,成日要搬屋都好煩,有小朋友讀書更煩。

嚴禁於簽名檔發出商業資訊 , 再犯會被禁言.
引用:

我有兩個問題 ...
【樓市冇逆境】全球樓價疫市繼續升 香港跑輸各大城市 升幅不足1%

https://fortuneinsight.com/web/h ... 升-香港跑輸各大城市-升幅不足1排包/

睇自已環境,人人吾同,

你上一兩代咪又係大陸落嚟,咩野新舊香港人,信毒果東方呢啲黑心報咪害死你囉。

一個簡單邏輯,同黑報做反方向一定無死,我多年經驗話比我知的😂😂😂😂😂

咁低息,買啦

引用:

我有兩個問題 ...
日日都有新移民住夠7年,又5見特別多咗人買樓,你老婆都幾有(遠見)

引用:

我有兩個問題 ...
除非香港地震死左五百萬人啦,如果唔係就算世界末日香港樓市都會Go  go go ! !

引用:
原帖由 hk_vr 於 2021-4-8 01:49 PM 發表

除非香港地震死左五百萬人啦,如果唔係就算世界末日香港樓市都會Go  go go ! !
震死200萬都夠數架啦😂

如果買嚟收租就諗清楚喇, 宜家樓價貴, 分分鐘收嘅租都未夠供樓連管理費, 就算夠個回報都好低, 之後就睇下後巿會唔會幫間屋升值喇
但如果係自住的話, 計啱數就好入巿, 因為係剛需
無人知未來會點, 呢度啲人講嘅嘢, 無論好友淡友都係得啖笑, 千其唔好認真

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]