• 瀏覽: 39,966
  • 回覆: 170
  • 追帖: 3
相信政府打擊樓價就唔好買喇,等明日大嶼公屋好過!

乘降過的國內火車站:廣州,廣州東,深圳西,北京西,重慶,成都,杭州,南京,合肥,上海,上海南,蘇州,無錫,昆明,麗江

乘降過的機場:HKG,TLV,SZX,TPE,HAK,PVG,PEK,WUX,CKG,CTU,GMP,PUS,CJU,ICN,BKK,KIX,CTS,NRT,FUK,SIN,CDG,FRA,LHR,FOC,LIN,NAP,BNE,SYD,
AVV,CNS
熱賣及精選
引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:37 AM 發表

就係想睇下有冇乜數據或者見解
可以參考以下數據
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

你想太多了

二百萬首期半新樓都未必買到

信得過就唔應該買,因為政府會壓低樓價,唔信就要買

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題 ...
信老婆會發達

做得啱

如果無資格申請公屋、居屋,而呢間係自住樓,只要供得起就可以買,投資另計

引用:
原帖由 叫我馬神 於 2021-4-8 12:37 PM 發表

樓主,你信香港政府,真的是個勇敢的人
唔信政府,唔通信民煮班柒頭咩🤣

信得過一件事,樓宇回報大不如前都係事實。
看你投資定自住。

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-4-8 11:29 AM 發表

我老婆一直想係香港買樓,佢話就算第時唔係香港住都好,香港收租都好和味
尋晚我哋又傾起呢個話題,佢話見個市不跌反升,有預感呢兩年都唔會有所謂「低水位」出現,要買就呢個時期買定先,加上可以起樓嘅地方又愈見愈少,班「新香港人」又住夠七年唔洗再比一筆印花稅,即係會有更多人買樓,樓價又連升兩個月,佢就睇好樓市,又話香港政府點都唔會比樓市跌,所以想呢個時間點拎晒我哋儲落嗰二百萬左右入市。

我有兩個問題 ...
唔聽老婆話,你實輸。
買樓輸唔輸就唔知。

其實有D人真係無投資運,一買就跌,一放就升。希望你老婆唔係呢種人!我老豆同我就係呢類人,無偏財運。

引用:
原帖由 kim_nam 於 2021-4-8 12:50 PM 發表

相信政府打擊樓價就唔好買喇,等明日大嶼公屋好過!
要等10年喎

呢輪好多成交系攞埋床下底d錢尼買樓

引用:
原帖由 韓風理性的廁紙 於 2021-4-8 01:13 PM 發表

信得過一件事,樓宇回報大不如前都係事實。
看你投資定自住。
如果係自住,夠錢一定係買。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]