• 瀏覽: 27,918
  • 回覆: 388
  • 追帖: 3
早排經過啟德荒,發現個度地鐵站離新屋苑又遠又曬,完全冇野姐頭,行左成十幾分鐘身水身汗,根本香港市區係唔應該起冇蓋既通道,買市區都係想方便,佢個度離地鐵站咁遠又冇巴士,做咩要咁貴住市區?
格離幾十個地盤仲要沙塵滾滾,又嘈又空氣差!風水上犯哂動土煞聲煞乜都齊,樓又起到密密麻麻九龍城寨咁款
比成兩萬幾蚊尺款去望住對面樓個肥師奶換衫?唔係掛!
啟德真係依十年內都唔適合居住!

熱賣及精選
引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2021-4-3 03:11 AM 發表

早排經過啟德荒,發現個度地鐵站離新屋苑又遠又曬,完全冇野姐頭,行左成十幾分鐘身水身汗,根本香港市區係唔應該起冇蓋既通道,買市區都係想方便,佢個度離地鐵站咁遠又冇巴士,做咩要咁貴住市區?
格離幾十個地盤仲要沙塵滾滾,又嘈又空氣差!風水上犯哂動土煞聲煞乜都齊,樓又起到密密麻麻九龍城寨咁款
啟德真係依十年內都唔適合居住!:smile_ ...
咁有無邊區覺得OK?

引用:
原帖由 寒冬黃色筍盤 於 2021-4-3 03:11 AM 發表

根本就亂鳩咁規劃,明明啟德機場一撻咁大咁靚嘅地俾政府搞到亂晒龍,喺d賣到咁貴嘅私樓旁邊起兩條公屋邨,d中產業主落樓下日日都同d新移民公屋戶撞口撞面,應該規劃三份一做私樓,三份一商廈,三份一酒店咁咪好囉,白白浪費咗啟德塊地

cbd2呀嘛,威呀嘛,貴10倍都值得

回覆 引用 TOP

唔係話有地下街同單軌鐵路嗎?

引用:

我幾年前,已經出post甘講
https://finance.discuss.com.hk/v ... p;extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:

係, 風水極差

回覆 引用 TOP

城規會真係食屎狗,英國人管治又唔敢係半山起條公共屋村,回歸後所有城市規劃亂鳩咁嚟。

引用:
原帖由 76banana 於 2021-4-3 09:01 AM 發表

城規會真係食屎狗,英國人管治又唔敢係半山起條公共屋村,回歸後所有城市規劃亂鳩咁嚟。
東半山大坑有勵德邨

一葉知秋,可以想像未來果啲山卡拉大愚郊野公園棕地的規劃會更差!因環評等被全面忽略,急就章亂起一番。交通也會是災難,會大塞車。 啟德機場嗰度只得一條直路的單一設計是交通災難的示範

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-3 10:33 AM 發表

一葉知秋,可以想像未來果啲山卡拉大愚郊野公園棕地的規劃會更差!因環評等被全面忽略,急就章亂起一番。交通也會是災難,會大塞車。 啟德機場嗰度只得一條直路的單一設計是交通災難的示範
不敢想像成個啟德同宋皇台都起好後交通會有幾混亂!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有女 於 2021-4-3 01:11 PM 發表

將來為左公平
公屍合營可能係同一幢大廈
中低層私樓,高層係公屋居屋
依家啟德坊好多私樓仲細過隔離啟晴村、德朗村,公屋區反而有街市、樓下有商場

而啟德坊樓下百無,去買餸都要去公屋區,見到人地公屋單位大過自己啟德坊私樓,又高過自己,景觀又好過自己

你叫住啟德坊私樓D人,情何以堪呢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]