• 瀏覽: 8,285
  • 回覆: 54
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 onionflora 於 2021-4-3 04:17 PM 發表

多謝師兄教路!
三人同行,必有我師,大家互相學習, 師兄肯定有好多嘢叻過我,見識多過我。

熱賣及精選
引用:
原帖由 persiancat 於 2021-4-3 01:05 PM 發表

未去過,唔識答。

中山係2021-2035年規劃大贏家,翠亨新區、火炬開發區、岐江新城會有極高速發展,將會帶動周邊地區。

中山行緊東莞果條工業轉型道路,可以參考東莞鎮區,佢地會通地鐵,上蓋會以TOD形式發展,即係只要買中將來鎮中心,一樣有發展,有發展就會好住。
波斯貓講得啱,買就最好買鎮中心,所以我買龍光玖譽山,因為嗰度已經有現成的配套,公交車站就喺大門口,超市喺隔離。sale屎最先都是sell我繁花里,因為我是預先睇好了玖譽山而來的,所以就買了。
繁花里唔係唔好,佢個樓盤大啲,配套都齊全,但唔係入住就即刻有,有啲未知要等幾耐先至成熟。

引用:
原帖由 最後一根稻草 於 2021-4-3 07:58 PM 發表

波斯貓講得啱,買就最好買鎮中心,所以我買龍光玖譽山,因為嗰度已經有現成的配套,公交車站就喺大門口,超市喺隔離。sale屎最先都是sell我繁花里,因為我是預先睇好了玖譽山而來的,所以就買了。
繁花里唔係唔好,佢個樓盤大啲,配套都齊全,但唔係入住就即刻有,有啲未知要等幾耐先至成熟。
神灣其實好細,整區來講玖譽山根本就係正市中心,地段贏哂而且龍光又係信心保證,不過其他幾個盤其實係十分之近,就算最遠繁花里都係差不多十分鐘車程。整個神灣其實已經自成一國,市中心配套齊得來又唔會多人,外出珠海或中山大區大商場又近,正宗靜中帶旺,亦都係呢個原因,所以仲享受到低水位樓價,遲啲會有輕軌站同大型項目,到時仲係咪呢個價就自己諗

唯一缺點係無大公園

引用:
原帖由 persiancat 於 2021-4-3 04:49 PM 發表

三人同行,必有我師,大家互相學習, 師兄肯定有好多嘢叻過我,見識多過我。
其實呢幾日上網了解左好多,繁花里太偏,值搏率不高。
想請教下各位師兄,如果平沙新城的天譽珠海灣,週邊有晒發展計劃,值搏率會否好一些?

神灣菠蘿正

回覆 引用 TOP

當然買中山六路 日後的市中心 現在都有coco city 這些才叫地段 早4年前周圍都是地盤,修路 現在 多靚。

引用:
原帖由 onionflora 於 2021-4-4 12:24 AM 發表

想請教下各位師兄,如果平沙新城的天譽珠海灣,週邊有晒發展計劃,值搏率會否好一些?
平沙我都有睇過下,嗰邊近海會好大風,有條賣樓視頻個女Sale屎推開窗時已經感覺到d風有幾勁。諗起天鴿時就驚驚!
我想平沙呢個地名可能同風有關?

引用:
原帖由 onionflora 於 2021-4-4 12:24 AM 發表

平沙新城規劃得好好。我唔熟果邊,唔敢俾意見。

回覆 引用 TOP

平沙新城的發展將來會係第二個航空新城,值得考慮入巿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Reporterdog 於 2021-4-4 12:00 AM 發表

神灣其實好細,整區來講玖譽山根本就係正市中心,地段贏哂而且龍光又係信心保證,不過其他幾個盤其實係十分之近,就算最遠繁花里都係差不多十分鐘車程。整個神灣其實已經自成一國,市中心配套齊得來又唔會多人,外出珠海或中山大區大商場又近,正宗靜中帶旺,亦都係呢個原因,所以仲享受到低水位樓價,遲啲會有輕軌站同大型項目,到時仲係咪呢個價就自己諗

唯一缺點係無大公園
小鎮仔,不塞車,10分鐘好遠了,按普通公路,不是高速公路時速60公里,10分鐘等于8-10公里,還講近

要明白一個概念,珠海,東莞,中山市中心這種開車15分鐘可以

深圳,廣州20分鐘還可以接受

畀我寧願買坦州二手盤,神灣😩

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-4-4 09:49 AM 發表

小鎮仔,不塞車,10分鐘好遠了,按普通公路,不是高速公路時速60公里,10分鐘等于8-10公里,還講近

要明白一個概念,珠海,東莞,中山市中心這種開車15分鐘可以

深圳,廣州20分鐘還可以接受
深圳,廣州其實都唔可以接受,香港人最好留番香港住

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 神風999. 於 2021-4-4 10:17 AM 發表

畀我寧願買坦州二手盤,神灣😩
睇你買嘅目的是什麼,退休自住還是投資?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最後一根稻草 於 2021-4-4 08:49 AM 發表

平沙我都有睇過下,嗰邊近海會好大風,有條賣樓視頻個女Sale屎推開窗時已經感覺到d風有幾勁。諗起天鴿時就驚驚!
我想平沙呢個地名可能同風有關?
真正中心係東莞, 你看看地圖周邊是什麼市, 唔想大風可以考慮常平, 唔太潮濕, 很適合香港人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenny938 於 2021-4-4 06:23 AM 發表

當然買中山六路 日後的市中心 現在都有coco city 這些才叫地段 早4年前周圍都是地盤,修路 現在 多靚。
有沒有樓盤名?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]