• 瀏覽: 13,827
  • 回覆: 227
  • 追帖: 3
1人不能同時擁有兩個以上物業,外來人購買香港物業需額外支付50%以上稅給政府,物業放租每呎不能超過$20

其實香港根本夠屋比人住,個D高官一味剩係識話增加土地興建房屋,不斷賣地比D地產發展商,起到出黎又兩三萬蚊呎,窮人永遠買唔起,有錢既繼續買多幾間,唔係炒就放租比D租客幫佢哋供,同埋呢十幾廿年係多咗好多內地人黎香港買樓,就算政府增加幾多土地都係無用,根本幫唔到真正有需要嘅人囉

熱賣及精選
引用:
原帖由 中秋有路人 於 2021-4-2 01:37 AM 發表

1人不能同時擁有兩個以上物業,外來人購買香港物業需額外支付50%以上稅給政府,物業放租每呎不能超過$20

其實香港根本夠屋比人住,個D高官一味剩係識話增加土地興建房屋,不斷賣地比D地產發展商,起到出黎又兩三萬蚊呎,窮人永遠買唔起,有錢既繼續買多幾間,唔係炒就放租比D租客幫佢哋供,同埋呢十幾廿年係多咗好多內地人黎香港買樓,就算政府增加幾多土地都係無用,根本幫唔到真正有需要嘅人囉
香港咁低稅率,如果唔賣地邊有錢出糧俾班高官同綜緩人士?地產商無地點起樓同賣樓?無樓賣政府邊有印花稅同利得稅收?政府每賣一撻地都有幾重錢收,賣咗地先收幾十億,之後地產商起好樓賣出單位買家俾印花稅,之後地產商賣完樓賺到錢又有利得稅收……所以其實最唔想樓價跌嗰個係政府

引用:
原帖由 青冥劍痴 於 2021-4-2 04:24 AM 發表

香港咁低稅率,如果唔賣地邊有錢出糧俾班高官同綜緩人士?地產商無地點起樓同賣樓?無樓賣政府邊有印花稅同利得稅收?政府每賣一撻地都有幾重錢收,賣咗地先收幾十億,之後地產商起好樓賣出單位買家俾印花稅,之後地產商賣完樓賺到錢又有利得稅收……所以其實最唔想樓價跌嗰個係政府
正解,政府真系有心推冧樓市,出一招就得:加差餉一百倍,自用物業有豁免

保証樓市一夜間跌5成

不過到時無左賣地收入,政府班高官點出糧先?

北京樓都跌唔到。

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
食飯有減過價。加到65元now

淡淡中有假淡。假淡口裏唱淡,但不停約aa睇樓。
銀紙無限印,資產如何可以不升?

直頭同美元脫勾,限價,工資上限,都係好易之嘛,講嘅時侯。
要唔要規定發展商每日送一層樓出嚟抽獎?

即限購啦
學中山,以家庭為單位,一家庭只可以有兩套房
香港,就18歲以上可以每人限一自住套房
相應增加稅種,類似類進式差餉Concept
多過限購,或不經常自住之套房,就每月收勁高差餉 (收樓價>2%, 要佢放租都補唔番,變相迫佢轉名或賣樓)
公司戶就第一房已收勁高差餉,以免人用公司漏動走稅
只要極短時間做到跌10%,再大量文宣樓價會不斷跌,政府會再出招打壓樓價,就一定會影響Demand Side
Demand Side一縮,Supply Side暴增,每月吸業主血,一定跌到PK
問題係跌到PK,政府又怕難管治,於是繼續唔去壓Demand,只增加Supply算數

引用:
原帖由 中秋有路人 於 2021-4-2 01:37 AM 發表

hk行資本主義,留強汰弱。
弱者當然想洗牌,正常,5洗面對自己無能。

醫治癌症係好易的,將有癌細胞嘅地方直接移除就可以了。🤔

不過,衍生更多出嚟嘅問題又點解決?

1) 政府收支會崩潰
2)唔會再有人嚟香港投資
3)絕對會可能引發暴動等

再者,「窮人買唔起樓」,除非絕對完全共產主義,否則結果都一樣。2020年平均樓價972萬,當跌7成,都要300萬。對「窮人」嚟講,仍然係天文數字。

引用:
原帖由 曲明 於 2021-4-2 08:09 AM 發表

即限購啦
學中山,以家庭為單位,一家庭只可以有兩套房
香港,就18歲以上可以每人限一自住套房
相應增加稅種,類似類進式差餉Concept
多過限購,或不經常自住之套房,就每月收勁高差餉 (收樓價>2%, 要佢放租都補唔番,變相迫佢轉名或賣樓)
公司戶就第一房已收勁高差餉,以免人用公司漏動走稅
只要極短時間做到跌10%,再大量文宣樓價會不斷跌,政府會再出招打壓樓價,就一定會影響Deman ...
類似類進式差餉Concept
第一套房:現時一樣
第二套房:樓價租值 x 10% x N
第三套房:樓價租值 x 20% x N
第四套房:樓價租值 x 30% x N
N一開始設在4 (40%租值,即業主放租都仲有60%賺),可以上下調整,最少0.5
除了息口,N可以成為樓房新調整工具
N=10,業主第二套房就無利可圖,一定會轉名或賣樓
公司及十八歲以下人仕,沒有第一括免物業,第一套房都需要付第二套房差餉
政府可出口述,定樓價指標,樓價跌唔出世界負擔水平頭五,難言會減N,相反有機會會大幅增加N,目的影響預期成本

引用:

中央打地主措施快出台,到時大量屯地,丁地變供應,新8萬5出台。業主慢慢等,不過移民唔等得。

引用:
原帖由 黑銅巨鬥 於 2021-4-2 07:33 AM 發表

食飯有減過價。加到65元now
咩65元飯呀?全港都65元?

不切實際,去北韓啦!

引用:

不如共產啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]