• 瀏覽: 8,612
  • 回覆: 69
  • 追帖: 1
買樓唔經代理慳返1%佣金 網民:買家睇輕咗代理嘅工作!!!

有買家的「睇樓紙」已經過期,欲不經地產代理,直接向業主購入單位,因此在討論區詢問眾人如何與業主進行買賣。有網民回覆指,買家直接到律師樓辦理所有交易手續即可,並指「AA﹙地產代理﹚唯一功用就係放盤的平台」。
不過有網民認為「貪小便宜食大虧」,除非自己是專業的,否則買賣雙方應該要透過地產代理進行買賣。有網民更直指「見你呢D問題都問得出,應該買賣樓唔熟啦」,建議買家不要慳佣金。

https://ps.hket.com/article/2902989?r=cpsdlc

熱賣及精選
網民=AA

其實點解AA傭貴過律師費咁多?未來網上平台又可全面取代中介角色。。。

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-1 04:31 PM 發表

其實點解AA傭貴過律師費咁多?未來網上平台又可全面取代中介角色。。。
係呀, 美國已經有ZILLOW

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 片刻橙色的頭巾 於 2021-4-1 04:31 PM 發表

網上平台其實都有收放盤人既錢
我睇過好似要900蚊
買家唔知要唔要收

但係售盤9成都係舊或者流既 😑
呢d係用戶使用方式問題
真業主賣完冇更新
又有大把aa作假盤呃人contact 
呃左你去鋪度了解財力 
然後就sell新盤
(後來發現假盤價錢其實好明顯 🤡
就係果區新盤最低價 🤡

呢種情況無改善
其實好難直接搵到岩既盤

租盤我覺得可以係果度搵
冇咁多假盤

舊樓買賣租賃,AA現時仲係需要的。

新樓真係毋須AA參與,因為新樓嘅規格,已經非常清晰。在新樓買賣,AA 係發展商造勢嘅工具,佢哋嘅參與,只會係損害老散嘅利益。

but,冇辦法,地產商係香港真正嘅皇帝。所以先有香港呢個全球獨有嘅制度,香港社會嘅奴隸化,地產商起重要作用。

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-4-1 04:44 PM 發表

網上平台其實都有收放盤人既錢
我睇過好似要900蚊
買家唔知要唔要收

但係售盤9成都係舊或者流既 😑
呢d係用戶使用方式問題
真業主賣完冇更新
又有大把aa作假盤呃人contact 
呃左你去鋪度了解財力 
然後就sell新盤
(後來發現假盤價錢其實好明顯 🤡
就係果區新盤最低價 🤡

呢種情況無改善
其實好難直接搵到岩既盤

租盤我覺得可以係果度搵
冇咁 ...
咁個平台本身差,仲敢收人錢!其實FB或Carousell 已可免費登post, 自己溝通,但不普及

回覆 引用 TOP

你情我願。正如bno5+1有啲移民公司收幾萬,有啲自己直接去申請都得。

引用:
原帖由 陳知英 於 2021-4-1 04:52 PM 發表

你情我願。正如bno5+1有啲移民公司收幾萬,有啲自己直接去申請都得。
Agreed

回覆 引用 TOP

有事自己負責
如果份工忙嘅 多數慳不償失

AA最重要既角色係講價果一part

引用:
原帖由 雙魚小河 於 2021-4-1 05:26 PM 發表

AA最重要既角色係講價果一part
自己都可以

引用:
原帖由 sylim 於 2021-4-1 04:26 PM 發表

網民=AA
全對

回覆 引用 TOP

咁嘅時勢 失業率咁高
我念多咗賊仔上門 扮睇樓 之後綁起業主
洗劫 ⋯⋯再冇人性啲 女業主⋯⋯

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-4-2 01:14 AM 發表

咁嘅時勢 失業率咁高
我念多咗賊仔上門 扮睇樓 之後綁起業主
洗劫 ⋯⋯再冇人性啲 女業主⋯⋯
拍戲

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]