• 瀏覽: 7,435
  • 回覆: 19
  • 追帖: 14
原post 唔知咩事
在此暫時繼續

熱賣及精選

今天會減D貨

這個世界沒有膠神,生活變得沒有快樂。
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-30 01:59 PM 發表

原post 唔知咩事
在此暫時繼續
一定係領遵貪腐違法身有屎!

好友淡定
淡友好定
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-30 02:09 PM 發表

今天會減D貨
有無機呢兩日升返29xxx?

引用:
原帖由 好友淡定 於 2021-3-30 02:24 PM 發表

一定係領遵貪腐違法身有屎!
再唔係.. 應該係Discuss有關行政管理希望唔好講太多市勢, 搞日日trade

好友淡定
淡友好定
引用:
原帖由 好友淡定 於 2021-3-30 02:35 PM 發表

再唔係.. 應該係Discuss有關行政管理希望唔好講太多市勢, 搞日日trade
係你講咗太多秘密

引用:
原帖由 好友淡定 於 2021-3-30 02:35 PM 發表

問緊

引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-30 02:44 PM 發表

係你講咗太多秘密
有什麼秘密??
最多估估佢 component stock 11-20 位係咩野遮..

好友淡定
淡友好定
引用:
原帖由 領遵班子 於 2021-3-30 02:09 PM 發表

今天會減D貨
高手

引用:
原帖由 Neil916 於 2021-3-30 02:29 PM 發表

nothing is impossible

引用:

唔係掛,隔離金融區仲多日日trade嘅帖

跟減貨

若真係跟ADR走,外圍股市個情似會普遍繼續造好。
未來1-2日升幅收寬或出現太大嘅升幅,會考慮係長假期(香港)前減貨。
由於整個環球股市有摸頂嘅跡象,唔太建議博長假期後反彈。
畢竟只係香港放長假,外圍一旦又有咩新消息,隨時會避唔切。

雖然今日係期結,但港股整體都算係跟隨內地個走勢,所以能有如此表現已屬唔錯。
內地3大指數低開後,走勢逐步轉好。
儘管全部高收,但升幅非常低,成交額亦低。
由於明天尚有月結、季結,或會再有少少升幅。

債息繼續向上,並且上到一個相對較高嘅水平,所以要小心。
基金近期都有減持科技股嘅跡象,所以長假期前會大彈嘅機會唔高。
不過AT已跌到一個吸引嘅價位,或許會有人係呢啲位低吸。
因此,難估會否近期會否有基金公司或大戶大手筆低吸。

然而,HSI今日成功企穩10天線,從技術層面上,唔似會突然轉跌。
不過由於只係初步企穩係條10線附近,如上述個情況並不太過樂觀。
最少限度,會出現大升嘅機率低之可低。
所以要小心長假期期間,若外圍出現轉勢,港股有機會會尾隨後跟。

那長假期普遍係升定跌?呢個好睇當年個別情況。
若假期前成交配合,且跌到低位,係有試過keep住升。
問題係近期個成交額唔足,唔夠力繼續推高個市。
所以唔建議呢啲位追貨,無貨又何需高追?(就基金而言)

若想博長假期後會有大升幅,相對嘅風險都幾高。
唔能夠話完全無可能,只係近期市況未必配合到相關條件而已。
更何況最近基金遭斬倉,多隻中概股、美媒股遭集體洗倉。
SEC就近期呢類問題,已經一直在關注形勢,擔心個別股份有潛在信貸風險等問題。

所以若真係打算入市,要小心部署。
建議如班子兄所講,考慮現位適量減持。
畢竟識得止賺都好重要,特別係情況尚未完全明朗前。

引用:
原帖由 Neil916 於 2021-3-30 02:29 PM 發表

美日向下恆指仍有好表現。
奶湮佳相信我波士的分析。

恆指日線/小時線 配合 外圍+A股係過硬50%低位反彈 (28550),
正向 (28797) 方向製造 61.8%反彈 touch point.

今日touch 28694,
大概Touch 到 28780 就完成 61.8%反彈, 理論上 當日好散水那!

好友淡定
淡友好定
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]