• 瀏覽: 37,708
  • 回覆: 202
  • 追帖: 8
30/3 update:
估唔到咁多人回覆,多謝大家先。
我講多少少資料,我冇破過產,都冇走過數,係之前有還過一年min pay同有借過銀行loan,同埋卡數好多時唔記得交遲還幾日咁,不過所有欠款都已經全數還清晒,係個紀錄唔靚仔。買樓之前已經check咗tu,果時嘅紀錄係b,問過2間按揭轉介都話大路冇問題,所以先敢買樓。因為宜家冇咗預先批核,我只能夠信按揭agent...
問題係宜家申請緊按揭,有間銀行同我agent講話我個底唔靚,我agent話返我知。我擔心如果一間唔批,會唔會影響到其他銀行都唔批? 同埋銀行都已經有concern,會唔會去到mc更加唔批?所以先想搵定後路
另外見有師兄師姐留言,話可以二按,請問我呢間樓新買,都可以做二按?層樓都成30幾年樓齡,thx!我

----------------------------------------------------
同先生買咗樓,落咗大訂,因為我之前信貸紀錄麻麻,所以搵咗按揭agent幫手搞按揭,今日agent打嚟話做9成按揭有啲難。如果唔加我做擔保,我先生收入應該可以問銀行借到6成,但過唔到按保借9成,我哋差200萬先夠比尾數...

我哋冇其他親戚可以做擔保(有啲有貸款喺身,有啲已供緊樓,有啲已退休),又冇樓可以幫手做二按,請問我除咗撻訂,係咪只能夠問財仔?或者可唔可以唔加我做擔保,然後用我個名問銀行借錢,有冇可能借到200萬咁多呢?

同埋除咗上面嘅方法,請問仲可以點做?

熱賣及精選
9按咁勇?

千其唔好搵財仔 分分鐘搞唔掂變負債揹多條數

回覆 引用 TOP

你信貸唔掂,仲要借咁多,多數銀行唔會借比你,你點都係要搵一個親朋戚友,你先生果邊一個人幫手都沒?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tatata26 於 2021-3-29 06:56 PM 發表

我同先生買咗樓,落咗大訂,因為我之前信貸紀錄麻麻,所以搵咗agent幫手搞按揭,今日agent打嚟話做9成按揭有啲難。如果唔加我做擔保,我先生收入應該可以問銀行借到6成,但過唔到按保借9成,我哋差200萬先夠比尾數...

我哋冇其他親戚可以做擔保(有啲有貸款喺身,有啲已供緊樓,有啲已退休),又冇樓可以幫手做二按,請問我除咗撻訂,係咪只能夠問財仔?或者可唔可以唔加我做擔保,然後用我個名問銀行借錢, ...
你個信貸紀錄差, 妳連做擔保人都唔得, 請問妳點解會覺得仲可以用自己個人名義向銀行借到200萬
做8/9成按揭要直糸親屬先可做擔保人

仲有, 同財仔(正財)借, 啲息會高好多, 不過妳自己決定吧

回覆 引用 TOP

你agent係按揭中介公司?你落曬大訂佢先同你講借唔到?會唔會試下問另一間?
同埋有按揭在身都可以做擔保人,但當然壓測又會再嚴好多。
另外聽人講過借財仔做按揭,係會影響你本身果個按揭,不過呢個係聽番黎,你最好問清楚專業人士,自己計清楚承擔能力,再做決定,唔好估估下。

抬唔到錢就唯有撻定

試下搵d細銀行,好多都好進取

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tatata26 於 2021-3-29 06:56 PM 發表

我同先生買咗樓,落咗大訂,因為我之前信貸紀錄麻麻,所以搵咗agent幫手搞按揭,今日agent打嚟話做9成按揭有啲難。如果唔加我做擔保,我先生收入應該可以問銀行借到6成,但過唔到按保借9成,我哋差200萬先夠比尾數...

我哋冇其他親戚可以做擔保(有啲有貸款喺身,有啲已供緊樓,有啲已退休),又冇樓可以幫手做二按,請問我除咗撻訂,係咪只能夠問財仔?或者可唔可以唔加我做擔保,然後用我個名問銀行借錢, ...
揾晒咁多間大行、細行問啦。有D細行追數可能批你。
唔好只靠agent

----------
^.^

回覆 引用 TOP

引用:

明知自己tu唔靚仲去買樓?自己會唔知?重數定係曾經走數?有冇自己查下自己現時tu係幾分?你自己都有責任啦,唔好話經mc,一般銀行都唔做你生意!

林鄭既Pant 可以借九成

天網恢恢 疏而不漏 因果報應是必定 若然不報 時晨未到
問吓個賣家延遲交易先得唔得,再揾其他二按公司。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 martinipsir 於 2021-3-29 07:10 PM 發表

9按咁勇?
9 按有幾難?

我上年先上車,按揭比想像容易好多,邊會好似d 按揭中介講到咁複習

銀行經理仲同我講最鐘意做我呢d case ,因為得我一條友申請按揭,所以只係查我一個人,最後兩個星期就批

個經理仲話我的tu 紀錄係A 級,但其實起一兩年前,我試過唔記得找咭數

之前走過數?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2021-3-29 08:31 PM 發表

9 按有幾難?

我上年先上車,按揭比想像容易好多,邊會好似d 按揭中介講到咁複習

銀行經理仲同我講最鐘意做我呢d case ,因為得我一條友申請按揭,所以只係查我一個人,最後兩個星期就批

個經理仲話我的tu 紀錄係A 級,但其實起一兩年前,我試過唔記得找咭數
即係你依家認叻潤鳩樓主

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]