• 瀏覽: 22,076
  • 回覆: 133
  • 追帖: 7
首期300萬,單人月入2.5萬元,公墓猿。
想買大約650萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
但睇按揭600萬樓好似月供要1萬4左右,我壓力測試過左50%人工

熱賣及精選
可考慮expected rental ..你唔係做高成數mortgage
加擔保都係考慮之一

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 發表

想買大約300萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
但睇按揭600萬樓好似月供要1萬4左右,我壓力測試過左50%人工
借50%似下,
可以人工合法發水
條件是閣下肯俾稅

引用:
原帖由 袋中忽然富豪 於 2021-3-27 12:16 發表

可考慮expected rental ..你唔係做高成數mortgage
加擔保都係考慮之一
合法發水,好過加擔保

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-27 12:21 PM 發表

合法發水,好過加擔保
咩叫發水?

樓唔係咁買,好多就係咁被人殺訂
你最多只借到 260萬, 預多30-50萬印花稅 律師 裝修
加埋你既首期,咪知你有幾錢去買,再用呢個錢去睇樓

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 PM 發表

想買大約650萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
低級職員仲諗買樓,睇住負家產

既然首期有三球,問父母拎多兩球,一定上到會

引用:
原帖由 dragonraja52 於 2021-3-27 12:48 發表

樓唔係咁買,好多就係咁被人殺訂
你最多只借到 260萬, 預多30-50萬印花稅 律師 裝修
加埋你既首期,咪知你有幾錢去買,再用呢個錢去睇樓
裝修可以住1段時候先整
不是,可以借260+80
因借50%似下
人工可以合法發水

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:22 發表

咩叫發水?
合法增加人工
條件您要俾稅

既然得25000
閣下是公務員
為什麼不排資助房屋
(應該是排另一條隊)
只不過要年資行先
私樓真是好勉強

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-27 01:50 PM 發表

裝修可以住1段時候先整
不是,可以借260+80
因借50%似下
人工可以合法發水
650萬樓, 得三球現金,未計稅丶傭⋯ 如何 按5成 法?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 PM 發表

借3球 30年 實際月供 萬一左右。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-27 13:51 發表

合法增加人工
條件您要俾稅

既然得25000
閣下是公務員
為什麼不排資助房屋
(應該是排另一條隊)
只不過要年資行先
私樓真是好勉強
中低級公務員買咩樓 排公務員公屋或者綠表算

回覆 引用 TOP

引用:

林鄭plan 你應該可以借8成。

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
冇錢唔好買 小心變負資產

天網恢恢 疏而不漏 因果報應是必定 若然不報 時晨未到
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]