• 瀏覽: 27,325
  • 回覆: 148
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 cosmo 於 2021-3-27 04:24 PM 發表

佢而家有300萬首期嘛,咁者係借350萬之嘛。佢2.5萬一個月,唔林鄭plan 都可以借250萬啦。佢要過MC 俾保費,應該得喎,可以免壓測。但好緊緊免強得就算得。
當然我好粗略計既。
你up乜春?首期一半要乜MC保費?借乜plan銀行唔洗壓測?神京

熱賣及精選
引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2021-3-27 10:56 PM 發表

何謂合法發水?(求指教)
即租出去收入

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-3-27 06:18 PM 發表

650萬
如借6成, 390萬
至少人工3萬6先勉強得

你只能加擔保
或再加大首期
或降低物業要求

同埋6球要新樓,又唔要住得遠,可能得納米樓俾你選
600萬呀大哥

你未夠資格買...... 只可以買550萬之內

猛猛緊千祈唔好買樓,否則排隊上ifc

其實你再唔買............ 通脹..... 貨幣貶值.......

遲D你要七百萬至八百萬先買到現在六百萬的樓....

所以應該及早先上車... 到時樓換樓....

再等... 你就冇可能買.... 因為人工追唔上的....

過往歷史就係這樣了......

如果你睇好將來樓市(我先強調這一點因為升跌我唔敢肯定)

你對樓市睇法要改變:
樓唔係住一世,你會搬,第一間樓唔一定好滿意,但先用來上車,樓換樓直至換到你心目中喜歡的。

所以我建議其他人先買一間平啲嘅,最多出租比人,自己租間好少少,目的係用來對衝。將來先再換好嘅比自己著。

當然,以上係基於你對樓市真係有信心來說。

引用:
原帖由 COMCAST123 於 2021-3-28 10:37 PM 發表

搵25000 儲到300 萬好勁
佢以往無25000都儲到3球首期, 一定係股票賺唔少

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2021-3-29 12:29 AM 發表

有幾出奇,2018買入嘅蝕讓多到數唔晒,移民潮,仲有不斷上升嘅失率
屌,,噏左咁能耐都無乜點跌, 發下夢算吧, 成日有濕鳩調話有百5萬港人想走, 睇唔能到囉

最緊要量力而為, 唔好夾硬買

貯到首期已經好叻,建議過不到壓測就買平D既(550萬).祝你快D置業成功。

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 PM 發表

首期300萬,單人月入2.5萬元,公墓猿。
想買大約650萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
但睇按揭600萬樓好似月供要1萬4左右,我壓力測試過左50%人工
你張公務員綠表去左邊?唔好同我講你要既新樓唔包居屋掛?

其實先出去睇樓及買550內吧⋯⋯早買早享受

我都係,最後要補10幾萬先掂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]