• 瀏覽: 27,343
  • 回覆: 148
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 21:11 發表

首先多謝大家回覆
但比較唔開心係見好多回覆都暗串我d錢係來自家人
本人好氣憤,雖然只係討論區都想澄清下

我個300萬係工作9年,辛酸儲錢+投資股票一步步積累,完全沒有家底,讀中學時仍然拎全額書簿津貼,大學時full grant,已經係香港最底層家境,何來家底可言?
原則閣下3球是否屋企人
根本不在此項討論

點會做9年公務員,
仲要大學取full grant
仲會搵是搵25000這裡
人工這麼低

另外,
股票加投資點會有3百萬出黎

利申:屋企有人做緊公務員
對公務員制度略知小小

熱賣及精選
引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-30 12:49 AM 發表

原則閣下3球是否屋企人
根本不在此項討論

點會做9年公務員,
人工這麼低

另外,

對公務員制度略知小小
我不是做了9年公務員
我只是說我畢業後打工了9年
閣下理解能力不太好

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-30 12:49 AM 發表

原則閣下3球是否屋企人
根本不在此項討論

點會做9年公務員,
人工這麼低

另外,

對公務員制度略知小小
去年4,5月,大手買大型美股,到而家最少帳面都賺3倍。你看看當時波音暴跌到100元,而家都回上250元了,你哋投資眼光只集中在港股當然覺得賺2,3倍好難。

試諗諗只要上年用100萬買美股,而家帳面最少也有300萬以上了

証明正常人根本買吾到, 承接力限制於小數人

過唔到壓測就唔好勉強

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:11 PM 發表

首先多謝大家回覆

我個300萬係工作9年,辛酸儲錢+投資股票一步步積累,完全沒有家底,讀中學時仍然拎全額書簿津貼,大學時full grant,已經係香港最底層家境,何來家底可言?
睇開D,工作9年有300萬算很好!但買樓唔好勉強,免得達訂收場。我認為有兩條路可以選:1)買間平遠細(不要納米樓),三年後換間大;2)投資自己,讀書取專業資格,公務員的專業人士,想買咩樓都得!

引用:
原帖由 jojo_1986 於 2021-3-29 09:26 PM 發表

要大間D試下睇二線,我自己最近都睇緊:
貪佢地駁一程小巴8分鐘去到mtr.
近市區點都好過大西北:
荃灣:荃灣中心、荃德、筌景
青衣:美景花園、青怡花園
600不如找昇柏山,起碼有500呎,有多條巴士線去港九新界。

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:55 PM 發表

你講得出呢句證明你唔熟股市
正因為賺得到,也代表可以蝕返出去,所以我先趁有利潤時轉換成樓啊,樓畢竟唔會跌,如此簡單你竟不明白?
割禾青👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-3-29 07:54 PM 發表

老寶說,人工真是搵不到

借50%似下
我只是說增加自己收入
完全合法#44巳經有說
即係再搵其他收入?

其實E個先最難

引用:
原帖由 CAVOK 於 2021-3-30 08:20 AM 發表

600不如找昇柏山,起碼有500呎,有多條巴士線去港九新界。
對呀,其實有巴士線也好方便。不一定mtr,要近mtr,一定貴。
等我上網check下昇柏山……

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-30 12:59 AM 發表

去年4,5月,大手買大型美股,到而家最少帳面都賺3倍。你看看當時波音暴跌到100元,而家都回上250元了,你哋投資眼光只集中在港股當然覺得賺2,3倍好難。

試諗諗只要上年用100萬買美股,而家帳面最少也有300萬以上了
投資獲利好正常。唔明D人會質疑,不過壓測lee 樣野。一定要計清楚。唔好博。
最好直接去銀行揾D manager 問同計數。晤好信agent  ,一切以銀行回覆最準。

我覺得新既二手樓同大少少係仲有既。但要比心機去揾 。

引用:
原帖由 CAVOK 於 2021-3-30 08:18 AM 發表

睇開D,工作9年有300萬算很好!但買樓唔好勉強,免得達訂收場。我認為有兩條路可以選:1)買間平遠細(不要納米樓),三年後換間大;2)投資自己,讀書取專業資格,公務員的專業人士,想買咩樓都得!
是,先買一間平D遠D,再換樓、換區。

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:11 PM 發表

首先多謝大家回覆

樓主我覺得你買六百萬心頭大,此中人工吾高除非有老婆同你一齊供。五百萬舊d都仲有貨。前排都見到長沙灣4百中都有兩房。

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:21 PM 發表

我唔熟身邊冇朋友買樓,以我300萬首期+月入25k
最盡買到荃灣邊d比較新既樓盤?(或其它,但不要天水圍,tuen mun,元朗)
你25k人工大約借到270萬按揭,加你果300萬,即係570萬,不過要預雜費、裝修、印花稅,起碼減返40萬出嚟先穩陣。
即係你可以買到530萬嘅樓。
咁嘅筆直買荃灣新樓,好大可能只係開放式。目標鎖定係二手舊樓一至兩房上車盤比較實際。

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 PM 發表

首期300萬,單人月入2.5萬元,公墓猿。
想買大約650萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
但睇按揭600萬樓好似月供要1萬4左右,我壓力測試過左50%人工
搵2萬5既人 又唔想買新界
咪買港島百零二百呎,一轉身就去到廁所,幾好!又方便!

講真,你咁既入息.....同屋企人住仲好...
600萬樓你都攪唔掂,市區上車盤郁郁都8球

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]