• 瀏覽: 27,336
  • 回覆: 148
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-27 12:08 PM 發表

首期300萬,單人月入2.5萬元,公墓猿。
想買大約650萬內既新樓,唔考慮天水圍/元朗/tuen mun/大埔呢d
但睇按揭600萬樓好似月供要1萬4左右,我壓力測試過左50%人工
睇餸食飯。可以考慮荃灣、青衣二線層苑500尾非常多選擇,又近D市區。

熱賣及精選
首先多謝大家回覆
但比較唔開心係見好多回覆都暗串我d錢係來自家人
本人好氣憤,雖然只係討論區都想澄清下

我個300萬係工作9年,辛酸儲錢+投資股票一步步積累,完全沒有家底,讀中學時仍然拎全額書簿津貼,大學時full grant,已經係香港最底層家境,何來家底可言?

引用:
原帖由 jojo_1986 於 2021-3-29 08:11 PM 發表

睇餸食飯。可以考慮荃灣、青衣二線層苑500尾非常多選擇,又近D市區。
荃灣我看來看去600萬內好似只有200呎內非常細小的單位

600萬二百呎內荃灣樓?
即係三萬蚊呎

樓主 係咪 去咗平行時空

引用:
原帖由 yan654321 於 2021-3-28 12:23 AM 發表

基層人工一個人點買650萬樓?

你唔應該設定左買咩樓先再去諗點樣借到錢,
你係要知自己借到幾多錢負擔到幾多樓價,再去搵筆直內嘅樓。
掉轉哂喎師兄。
我唔熟身邊冇朋友買樓,以我300萬首期+月入25k
最盡買到荃灣邊d比較新既樓盤?(或其它,但不要天水圍,tuen mun,元朗)

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2021-3-27 10:59 PM 發表

好明嗰三球唔係樓主本人,得罪講句兩皮半人工何來三球現金做首期?
由我一畢業開始,每年我不論如何都儲8萬-12萬,初初人工低儲7,8千,慢慢加人工就儲1萬,1萬4,1萬6,6年左近已經有了近70萬,再在股市中有暫獲,就是如此。

引用:
原帖由 witcher 於 2021-3-29 09:21 PM 發表

600萬二百呎內荃灣樓?
即係三萬蚊呎

樓主 係咪 去咗平行時空
差不多了
立坊,240呎,560萬開價,連裝修等等埋單都600萬了

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:18 PM 發表

荃灣我看來看去600萬內好似只有200呎內非常細小的單位
要大間D試下睇二線,我自己最近都睇緊:
貪佢地駁一程小巴8分鐘去到mtr.
近市區點都好過大西北:
荃灣:荃灣中心、荃德、筌景
青衣:美景花園、青怡花園

引用:
原帖由 jojo_1986 於 2021-3-29 09:26 PM 發表

要大間D試下睇二線
有朋友話土瓜灣,沙中線升值潛力巨大,勸我買個度,大家怎看?

引用:
原帖由 jojo_1986 於 2021-3-29 09:26 PM 發表

要大間D試下睇二線,我自己最近都睇緊:
貪佢地駁一程小巴8分鐘去到mtr.
近市區點都好過大西北:
你所說的荃威或荃德,好像係30年樓齡,個人唔太喜歡,而且記憶中係偏離南豐中心一段路

你妨約agent 睇下。要睇多D先揾到心水

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:24 PM 發表

由我一畢業開始,每年我不論如何都儲8萬-12萬,初初人工低儲7,8千,慢慢加人工就儲1萬,1萬4,1萬6,6年左近已經有了近70萬,再在股市中有暫獲,就是如此。
你意思係儲咗九年錢,頭4年平均儲十萬一年,尾5年平均儲二十萬一年總共140萬再係股票市場番一番變咗300萬(明嫁啦)。如果你咁叻投資絕對有權唔上車住攞住啲資金番多一番再買Dream House,又或者上林鄭plan留番啲現金用黎投資,等有回報嗰陣再甩按保。 你投資咁勁又係公務員冇理由諗唔到🤔

引用:
原帖由 alanchiu28@ 於 2021-3-29 09:42 PM 發表

你意思係儲咗九年錢,頭4年平均儲十萬一年,尾5年平均儲二十萬一年總共140萬再係股票市場番一番變咗300萬(明嫁啦)。如果你咁叻投資絕對有權唔上車住攞住啲資金番多一番再買Dream House,又或者上林鄭plan留番啲現金用黎投資,等有回報嗰陣再甩按保。 你投資咁勁又係公務員冇理由諗唔到🤔
你講得出呢句證明你唔熟股市
正因為賺得到,也代表可以蝕返出去,所以我先趁有利潤時轉換成樓啊,樓畢竟唔會跌,如此簡單你竟不明白?

引用:
原帖由 andycheong94 於 2021-3-29 09:55 PM 發表

你講得出呢句證明你唔熟股市
正因為賺得到,也代表可以蝕返出去,所以我先趁有利潤時轉換成樓啊,樓畢竟唔會跌,如此簡單你竟不明白?
既然睇好樓市又係公務員,八按林鄭plan大把選擇!

睇餸食飯。唔好夾硬嚟。隔籬有版你睇。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]